VINSKE MUŠICE

U potrazi za savršenim gemištom izdvajamo pet jako dobrih primjeraka iz Bregovite Hrvatske!

Vina za gemišt
 Paul Bradbury

N emojmo piti, s krikom, vikom, kao Skiti, nego pijuckajmo! - pjevao je grčki pjesnik Anakreont dvorjanima silnika Polikrata, a onda poručio robu: “Deset nalij mjera vode, a pet vina!”. Gemišt ili bevanda stvar su kulture i zdravog razuma već tisućljećima. Po Anakreontu je pretjerivanje i lokanje primitivni, barbarski čin, a pijuckanje i lagano opijanje uz pjesmu je civilizacijski doseg. Moj zagorski deda i dalmatinski dida 2500 godina nakon Anakreonta još su uvijek miješali vino i vodu - prvi je pio gemišt, a drugi bevandu. Nosili su ih u opletenoj boci u polje za okrjepu, a kada bi bili kod kuće, popili bi jedan lončić uz ručak, nikad dva. Također su prezirali pretjerivanje i konzumacija više od jedne doze bila je moguća samo kod svečanosti. Vina su k tome nekoć bila lakša, kiselija, alkohola taman koliko treba da imaju antiseptički efekt i da te okrijepe, a ne opiju. Razrijeđena vodom, dosezala su optimalan balans nage i nisu izazivala dehidraciju, pa su kao takva služila i da ugase žeđ. Danas takvih vina ima malo, ali su zato bolja nego ikad. Nekad su se radila od miješanih sorti u kojima su značajan udio trebali imati moslavac, kraljevina, belina, graševina i druge stare sorte kontinentalne Hrvatske ili, pak, debit, rukatac, cetinka, bogdanuša, kujundžuša ili žlahtina u primorskoj Hrvatskoj. Kako stari vinogradi s miješanim sortama nestaju i ustupaju mjesto monosortnim, sve je više monosortnih vina i u tim cjenovno najpristupačnijim kategorijama, a silvanac, kraljevina, rizvanac, moslavac i graševina tu pokazuju najviše potencijala. Vrući ljetni dani pred nama pravo su vrijeme da se okrenemo tom starom napitku umjerenog alkohola i uživamo u njemu uz ručak, gablec ili marendu. Pijuckajući, ne pijući. Kultura gemišta danas je najčvršće ukorijenjena u regiji Bregovita Hrvatska, a prigorski vinogradi oko Zeline i međimurski oko Štrigove domovina su takvih laganijih vina. Stoga u potrazi za savršenim gemištom izdvajam pet jako dobrih primjeraka vina za gemišt iz tih vinogorja.

PRIGORA, MIRIS PRIGORJA (BEDEKOVICH) 2018. 20 kn, 80/100

image
PRIGORA, MIRIS PRIGORJA (BEDEKOVICH) 2018.

Blend sorti graševina 66%, kraljevina 26%, rizling rajnski 8%. Ugodno svakodnevno vino, diskretnog mirisa i osvježavajućeg okusa. Čisto i na nosu i u ustima. Herbalnost s nekom citrusnom pozadinom, ponajviše grejpom, ocrtava profil mirisa, a bijelo voće na retrookusu obilježava okus. Kiseline su blage, a okus zaobljen, kao izmišljeno za lagani ljetni gemišt. Uz ražnjiće od svinjske vratine, piletinu s roštilja i slično. 11,5% alk.

KERMAN, SILVANAC ZELENI 2019. 22,50 kn, 85/100

image
KERMAN, SILVANAC ZELENI 2019.

Najbolji dolazi iz Međimurja, iz Svetog Urbana kod Štrigove. Riječ je o jako lijepom svakodnevnom vinu koje daje savršene gemište, a i bez vode je izvrsno. Finog herbalnog mirisa s nešto voćnih primjesa jabuke, zatim s puno svježine u ustima, s nekom hrskavom herbalnosti i atraktivnom voćnom slasti na finišu. Kvalitetom daleko iznad svog cjenovnog razreda. Uz lagana rižota i tjestenine, pohano bijelo meso te ljetni roštilj temeljen na piletini i svinjetini. 11,6% alk.

PUHELEK PUREK, KRALJEVINA DIŠEĆA 2019. 23 kn, 83/100

image
PUHELEK PUREK, KRALJEVINA DIŠEĆA 2019.

Sigurna adresa po pitanju kraljevine. Ova cijenom najpristupačnija (još imaju dvije u buteljama) je lagano vino blagog i osvježavajućeg okusa. Ugodna u svakom pogledu, čistih aroma i nepretencioznog karaktera. Diskretnog je mirisa bez specifičnih aroma za izdvajanje, načelno voćno herbalnog karaktera s jezgričavim voćem u pozadini. Može ga se servirati kao fini lagani gemišt, a zbog blagosti okusa još će bolje funkcionirati kao škropec, dakle s malo vode. Idealno uz natur svinjetinu sa žara ili pohanu piletinu.

POSAVEC, CUVEE BELLE 2018. Cijena: na upit, 82/100

image
POSAVEC, CUVEE BELLE 2018.

Jednostavno, ali jako lijepo vino. Blagog okusa, čistog mirisa pretežno herbalnog profila. Na nosu se uz herbalnost još sluti vinogradarska breskva. Vitkog je tijela, srednjeg trajanja, mekano u ustima, ali i živo, s ugodno gorkastim retrookusom na završetku. Izmišljeno za savršeni gemišt. Uz gablece i marende poput paprikaša, laganih proljetnih variva, dinstanog mesa i slično. 12% alk.

SMRNDIĆ, KRALJEVINA 2018. 25 kn, 82/100

image
SMRNDIĆ, KRALJEVINA 2018.

Odlično svakodnevno vino. Ugodno kiselkasto, lagano, diskretnog mirisa s nekim citrusnim primjesama u pozadini, razvijeno u ustima, što sugerira da ga treba brzo potrošiti, te s dodirom rustikalnosti na retrookusu. Idealno za gemišt, ali djeluje tako lagano i lepršavo da ga se može trošiti i samo. Uz gablece i marende tipa krpice sa zeljem, pileći paprikaš ili svinjsko pečenje. 11% alk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:30