Stigao je!

U prodaji je novi, ljetni broj magazina Dobra hrana! Na više od 200 stranica donosimo nove priče, recepte, savjete i ideje

Naše novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana donosi puno priča inspiriranih azijskom kuhinjom, recepte, savjete i ideje, ali i ekskluzivu koja će tek odjeknuti vinskom scenom. Ne propustite!

Pokušaj da se u magazinu od "samo" 200 stranica obuhvati toliko velika svjetska kuhinja kao što je azijska unaprijed je osuđen na propast. Možemo reći da smo samo malo zagrebli po površini, potaknuti prije svega onim njezinim dijelom koji se uhvatio na našem tlu, i sad stanuje u restoranima, kuhinjama za dostavu i specijaliziranim trgovinama, kojih je svakim danom sve više. Danas je već gotovo nezamislivo, osobito za mlađe naraštaje, milenijalce i generaciju Z, da se nekoć uopće živjelo bez soja sosa, wasabija, misa i kimchija, ili da smo se mučili nespretno pokušavajući - iz znatiželje, pristojnosti i potrebe da budemo dio civiliziranog svijeta - svladati upotrebu štapića za jelo. I dok kineski, indijski pa i japanski restorani kod nas posluju već dosta dugo, Kambodžu i Vijetnam, na primjer, u našem gradu još čekamo.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice u prodaji od u petka, 20. lipnja!

DAR SVIM ČITATELJIMA

Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Ipak, i ramen smo upoznali ne tako davno, dosta godina nakon sushija, o čemu u specijalu o tom važnom jelu kinesko-japanske kuhinje svjedoči jedan od pionira, Vid Nikolić. A kad smo već kod ramena, možda je upravo priča o Tatjani Švonji, koja je prvo kuhala ramen u svojem zagrebačkom All Saints… u Tkalčićevoj ulici da bi danas bila head chef u Slurpu 2 u Kopenhagenu, primjer kapilarnog širenja i utjecaja koji azijska kuhinja ima na zapadnu kulturu i naše svakodnevne prehrambene navike. Uostalom, curry koji su Britanci u 18. i 19. stoljeću upoznali u dalekoj koloniji danas je praktički dio njihove nacionalne kuhinje. Azijsku kuhinju njezine popularnost i versatilnost odnose u sve kutke globusa, bilo kroz fusion s domicilnim kuhinjama, bilo kroz autentična jela. Kako kaže Tihomir Krklec Afrika, koji s nama dijeli svoje "azijsko-zagorske" recepte, "bez misa nema života".

image

Zoran Šimunić Šime otkriva nam sve o woku, a pripremio nam je i nekoliko jela u njemu za koje nam je podijelio i recepte

Berislava Picek/Cropix

O tehnikama i alatima da i ne govorimo, wok je danas sastavni dio našeg kuhinjskog asortimana skupa s drugim posuđem, nerijetko je tu i posuda od bambusa za kuhanje na pari, a i prsti nam štapićima puno spretnije pletu po staklenim rezancima. Sve o woku ispričao nam je Zoran Šimunić Šime, a certificirani majstor učitelj Robert Horvat napravio nam je šest sushija iz ruke, za koje ne treba maki-su (to vam je ona podloga za rolanje sushija, ali to već sigurno znate). Joshi Tomić, unatoč osobnoj skepsi, prilično je uspješno izašao na kraj s komadom mesa koji Azijci, a posebno Kinezi, obožavaju: svinjskom potrbušinom. A Teddea Senjanović povela je strogi žiri, tri desetogodišnje curice, da joj pomognu ocijeniti zagrebačku ponudu bubble tea, azijskog napitka kojemu su ciljana publika. Pokazalo se da djevojčice itekako dobro znaju što valja, a što ne.

image

Obitelji Wang

Vedran Peteh/Cropix

Uz gomilu recepata i preporuka, tu je i znanstveni pogled dr. sc. Nikole Habeka o kontroverznom MSG-u, mononatrijevom glutaminatu (E621), pojačivaču okusa koji azijska kuhinja često nosi kao "krimen". A tu je nekoliko lijepih priča, među kojima izdvajamo one o Japanki Maki Nagayoshi i kineskoj obitelji Wang. Njih je u njihovu restoranu i čajani posjetila Željka Klemenčić i uvjerila se da i Maki i Wangovi znaju, i više nego mi, cijeniti sve što im donosi život u našoj zemlji, koji im nije uvijek lak.

image

Filip i Nikola Lesar ove godine otvaraju drugi restoran u Phuketu

Privatni album Nikole Lesara

Maja Šokčević Lovrić videopozivom je razgovarala s Nikolom Lesarom iz Čakovca koji vodi svoj restoran Issara na Phuketu u Tajlandu, gdje mu se pridružio i brat Filip kao miksolog, a zajedno najavljuju otvaranje Issare 2. Drugi čakovečki chef, Marko Palfi, napisao je svoj duhoviti dnevnik iz Japana, priču o tri ramena, a da ne bismo ostali samo na azijskom kontinentu, otvorio je i vrata svog doma kolegama koji su rođenjem također Međimurci. U goste su mu došli Matija Bogdan, Maša Salopek, Ines Jurišić i Raul Lajtman, i svi su zajedno osmislili krasan međimurski meni te s nama podijelili recepte. Dream Teamu Međimurje United pridružio se i David Štampar koji se svojim vinima pobrinuo da ionako vedra i emotivna zabavna atmosfera postane ludo zabavna. Tako da je ovaj ljetni broj Dobre hrane, koji smo prvo zamislili kao azijski, ispao azijsko-međimurski.

image

Martina i Marko Palfi, David Štampar, Matija Bogdan, Maša Salopek i Filip Krstanović, Ines Jurišić i Raul Lajtman

Vedran Peteh/Cropix

Tu su još i editorijali sa sezonskim receptima, jedan s mladim krumpirom, drugi s trešnjama. Prvi je skuhala Željka, drugi Slavica, a sve je snimila Berislava Picek. Čovjek odgovoran za naslovnicu, Tomislav Krišto, zajedno s vašim urednikom posjetio je ribnjak Krčić kod Knina, koji - odgovorno tvrdimo - uzgaja najbolje pastrve, od kojih nam je chef Josip Zore u restoranu Tvrđava pripremio nekoliko divnih jela. I na kraju, ekskluziva: Saša Špiranec ugostio je Andrewa Jefforda, velikog engleskog vinskog stručnjaka i publicista, supredsjedatelja natjecanja Decanter, i poveo ga na njegovu prvu turneju po Dalmaciji. Gospodin Jefford bio je iskreno fasciniran.

Uživajte u ljetu.

Vaš urednik,
Gordan Zečić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 10:39