NAJBOLJE OD ISTRE

U Puli je otvoren muzej posvećen vinu: "Cilj je da dođe i publika koja možda nije primarno vinska, ali je znatiželjna"

U staroj jezgri grada otvoren je suvremeni interaktivni postav na 300 kvadrata koji povezuje antičke amfore, stoljetne etikete i autohtone sorte s multimedijom, degustacijama i živim programom

U staroj jezgri Pule, u zgradi nekadašnje banke u Ulici Sergijevaca, otvoren je Muzej vina Istre, kulturno-turistički projekt koji na suvremen i interaktivan način predstavlja bogatu vinsku baštinu regije. Iza muzeja stoje dvije obitelji, Otočan i Kostadinov, prijateljstvo koje je preraslo u partnerstvo. Uz Doris, Orianа i Tonija Otočana, tu su Aleksandar Kostadinov i Olivera Međugorac uz suradnju niza stručnjaka i institucija.

image
Goran Sebelic/Cropix

Na oko 300 četvornih metara, u neposrednoj blizini Foruma, posjetitelji mogu pratiti razvoj vinogradarstva i vinarstva od antičkog doba do današnjih dana. U postavu su izloženi originalni predmeti Arheološkog muzeja Istre, Etnografskog muzeja, Povijesnog i pomorskog muzeja te Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča: rimske amfore, čaše i boce, stari alati, preše, bačve i fotografije.

Ujedno, tu su i predmeti iz privatne zbirke u vlasništvu obitelji Otočan te prijatelja i poznanika, koji se vezuju u vinogradarstvo i vinarstvo Istre. Poseban naglasak stavljen je na povijesne dokumente poput djela Pietra Stankovića Vino dell‘Istria iz 1853. godine te na knjigu dužnika Gašpara Červara u kojoj su kamate vraćane teranom, pršutom i maslinovim uljem.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Interaktivni sadržaji i suvremeni pristup

Muzej nudi i brojne multimedijalne sadržaje: posjetitelji mogu sudjelovati u interaktivnim prezentacijama, čuti zvukove vinograda, slušati pjesme posvećene vinu ili u sobi senzorike prepoznavati mirise poput meda, kave i cvijeća. U središtu postava nalazi se instalacija koja prikazuje četiri vrste istarskog tla, crljenicu, bijelu, sivu i crnu zemlju, te skulptura od čokota stoljetnog terana iz vinograda Josipa Brečevića Pepija.

"Željeli smo spojiti tradiciju i suvremenost, pokazati vino ne samo kroz predmete nego i kroz glazbu, miris i dodir", kaže Doris Cerin Otočan, jedna od začetnica projekta. "Muzej je nastao iz ljubavi prema vinu, ali i iz želje da Istra dobije mjesto koje će na znanstveno utemeljen način predstaviti svoju vinsku priču."

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Jedan od najupečatljivijih dijelova postava je "wine wall", zid vina na kojem su predstavljeni vinari Istre, svaki s jednom buteljom. Riječ je o svojevrsnom katalogu istarske vinske scene koji posjetiteljima omogućuje da se kroz interaktivne točke upoznaju s podrumima i etiketama.

"Ovdje se susreću posjetitelji i vinari, jedni dobivaju priliku za promociju, a drugi za upoznavanje s najboljim što Istra nudi", objašnjava Cerin Otočan.

Autohtone sorte i edukacija

Muzej detaljno predstavlja autohtone sorte, malvaziju, teran, borgonju, muškat momjanski, duraniju i hrvaticu, te prikazuje kako tlo, klima i rad vinara oblikuju njihov karakter. Edukativni dio uključuje prikaz vinogradarskih radova kroz četiri godišnja doba te procese prerade i čuvanja vina.

"Malvazija i teran su naši stupovi, ali jednako je važno podsjetiti i na manje poznate sorte koje svjedoče o raznolikosti Istre. Identitet se ne gradi samo na bestsellerima, nego i na raznolikosti", ističe Doris Cerin Otočan.

image
Goran Sebelic/Cropix

Posebnu pozornost privlače povijesne crtice. Jedna od njih govori o istarskom kralju Epulonu i njegovim ratnicima koje su Rimljani, prema legendi, porazili jer su zaspali nakon pijanstva. Iako se povjesničari spore oko istinitosti, priča pokazuje koliku je ulogu vino imalo u životu Histra.

U muzeju je izložen i dokument iz 19. stoljeća u kojem je zapisano da je Pietro Stanković prvi jasno pokazao kako vinogradarstvo može biti temelj gospodarske održivosti Istre.

"Htjeli smo prikazati kako se vino ne tiče samo poljoprivrede nego i ekonomije, kulture i identiteta. U knjigama dugova vidi se da se kamate obračunavaju u teranu, što jasno govori o njegovoj vrijednosti", dodaje Cerin Otočan.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Uz stalni postav, Muzej vina Istre nudi i degustacije. Ulaznica stoji 12 eura i uključuje kušanje malvazije, terana ili muškata. U planu su sommelier ture, radionice za djecu i škole, likovni i književni programi, a glumica Petra Blašković dvaput će tjedno izvoditi kostimirani storytelling posvećen vinu.

"Naš je cilj da muzej ne bude statična zbirka, nego živi prostor susreta i edukacije. Želimo da se ovdje održavaju radionice, promocije, kulturna događanja, da dođe i publika koja možda nije primarno vinska, ali je znatiželjna", poručuje Cerin Otočan.

Zajednički projekt privatnog i javnog sektora

U realizaciji muzeja sudjelovalo je više od dvadeset stručnjaka, od povjesničara Branimira Červara do dizajnera Dražena Tomića i konzervatora Vitomira Žarkovića. Postav je oblikovala kustosica Tamara Nikolić Đerić, a arhitektonsko rješenje potpisuje Luka Matticchio. Podršku su dali Vinistra, Sommelier klub Hrvatske i brojni vinari.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Na svečanom otvorenju istaknuto je da je riječ o jedinstvenom kulturno-turističkom sadržaju koji nadopunjuje pulski Muzej maslinovog ulja i značajno obogaćuje ponudu grada i regije.

Muzej vina Istre spaja povijest i suvremenost, tradiciju i multimediju, znanje i užitak. Svojim interaktivnim postavom i bogatom suradničkom mrežom pozicionira Pulu kao novo kulturno središte, a Istru potvrđuje kao regiju čiji je identitet duboko ukorijenjen u vinovoj lozi.

"Ako posjetitelj nakon obilaska posegne za čašom vina s više razumijevanja i poštovanja, znat ćemo da smo obavili dobar posao", zaključuje Doris Cerin Otočan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 12:10