TOP PREPORUKE

Veliki vodič kroz Novi Zagreb: Gdje na ručak, večeru i desert, a gdje u nabavku?

Ako se zateknete s južne strane rijeke Save, za vas smo pripremili listu dobrih mjesta koje vrijedi posjetiti ako ste gladni...

Novi Zagreb, grad unutar grada, sa svojim širokim cestama, prostranim parkovima i jedinstvenom modernističkom arhitekturom, krasi specifičan karakter. Ipak, dugo se smatralo da njegova gastronomska scena ne prati dinamičan duh njegovih kvartova. Godinama je ponuda bila dosadna i predvidljiva. Svodila se uglavnom na kvartovske pizzerije i poneke dobre roštiljarnice, posebice one okupljene oko živopisne tržnice Utrine. Ozbiljnijih, kreativnijih i koncepcijski zanimljivih restorana osjetno je nedostajalo.

Međutim, proteklih nekoliko godina donijelo je pravi pomak s južne strane Save. Novi Zagreb konačno dobiva novo, uzbudljivo gastronomsko ruho. Otvoreni su brojni restorani koji privlače goste iz cijelog grada, od onih s profinjenom autorskom kuhinjom do mjesta koja peku vrhunske pizze napuljskog stila i šarmantnih bistroa s daškom Italije. A poneki restorani tradicionalne kuhinje posluju bolje nego ikad.

Kako bismo vam olakšali snalaženje u sve bogatijoj i rastućoj ponudi, pripremili smo popis ključnih mjesta koja trebate imati na radaru kada vas put odvede u Novi Zagreb.

PIZZE

Medena

Smještena u blizini Avenue Malla, Pizzeria Medena je mjesto koje od svog otvaranja tiho i ustrajno radi na poboljšanju kvalitete. Njihov pristup se temelji na korištenju provjerenih talijanskih sastojaka za pripremu pizza u napuljskom stilu.

Umak od rajčice koji koriste je bogatog okusa i dobro uravnotežen, no ono što se posebno ističe jest kvaliteta tijesta. To je direktan rezultat činjenice da je glavni pizzaiolo proveo dugo vremena na obuci u Napulju, učeći zanat na izvoru.

Uz standardni jelovnik, Medena redovito nudi i zanimljive sezonske pizze. Kao primjer, pamtimo njihovu brutalno dobru pizzu s vrganjima, koja nam je zbog svojih sočnih gljiva, kojima je upravo počela sezna, ostala u pamćenju. Prostor je ugodan, a usluga dobra, što Medenu čini prvim izborom za pizzu u Novom Zagrebu.

image
Šimun Župarić

Pizzeria Medena nalazi se na adresi Sortina Ul. 1E i radi svaki dan od 11:00 do 23:00.

Duksa

Duksa na Bundeku druga je lokacija ove, sada već legendarne pizzerije, koja je krenula iz Maksimira. Scenarij je ovdje dobro poznat i provjeren: tanke pizze i odlični sastojci. Dapače, komotno možemo kazati kako je upravo Duksa usavršila tanku romanu u Hrvatskoj. Naravno, uvijek je riječ o osobnoj preferenciji, ali u Duksi ćete zajamčeno dobiti visoki nivo kvalitete pri svakom posjetu. Posebno nam se sviđa detalj sa svježim bosiljkom i tri vrste ljutih umaka koji vas čekaju na stolu.

Prostor kod Bundeka je velik i prozračan, a posebno nam je draga njihova velika, pomalo skrivena stražnja terasa. Atmosfera je ovdje ležerna, pa je Duksa odličan izbor i za ručak s obitelji i za večernje druženje s prijateljima.

Sastojci su standardno dobri, a kombinacije na pizzama su maštovite, po čemu su i poznati. Iako je teško pogriješiti s odabirom, mi se iznova vraćamo pizzi Špeksa. Na njoj je, po našem sudu, usavršen spoj slatkastog luka i slanog špeka, idealan za sve nas koji volimo sočne i konkretne zalogaje. Upravo je ta pizza postala jedan od njihovih klasika i razlog zašto im se rado vraćamo.

image
Privatni Album

Duksa se nalazi na adresi Ul. Ede Murtića 11 i radi svakodnevno od 11:00 do 23:00.

Mrs Fogg

Pizzerija Mrs. Fogg nastala je kao svojevrsni produžetak popularnog bara Mr. Fogg iz centra grada, donoseći dio te prepoznatljive atmosfere i na novozagrebačku stranu. Nedavno je obitelj Fogg dobila i trećeg člana, Grandma Fogg, s fokusom na pizzu iz pleha, no nama je osobno i dalje najdraža upravo lokacija Mrs. Fogg, smještena tik uz Most slobode.

Riječ je o vrlo zabavnom i elegantno uređenom lokalu, čiji interijer odiše šarmom. Uz same pizze, ovdje nude i odlične pizza-sendviče (panuozze). Posebno bismo izdvojili njihovu Margheritu, koja dolazi s bogatim pestom od bosiljka, te pizzu s ukiseljenim ljubičastim lukom i pancetom, koja nudi sjajan spoj kiselosti i slanoće. Također, posljednji put smo pojeli i vrlo dobar yuzu cheesecake kao desert.

Ono što zaokružuje doživljaj jest atmosfera. Osoblje je iznimno uhodano, brzo i profesionalno, a ambijent je više nego ugodan, suptilna glazba u pozadini i miris iz krušne peći koji se širi zrakom stvaraju osjećaj zbog kojeg je ovo naša topla preporuka za opuštenu večer uz odličnu pizzu.

image
Privatni Album

Mrs. Fogg pronaći ćete na adresi Ulica Karla Metikoša 2b i radi svaki dan od 11:00 do 23:00.

Ne propustite

Dobru pizzu ćete također pojesti u Pizzi Re na Laništu, najbolji adut im je jako dobro napuljsko tijesto. Također, pizzeria Nu u Središću također je dobra opcija za tanku i hrskavu pizzu. Probajte onu s dimljenom tunom.

Pizza Re (Jaruščica 9) i Nu (Ul. Vojina Bakića 2) obje su otvorene od 11:00 do 23:00, s tim da je Nu nedjeljom zatvoren.

Meso, roštilj i mesnice

Marble

Marble je mjesto koje nam je ponekad teško jednoznačno preporučiti. Riječ je o restoranu koji svojim ambijentom i cijenama, čini se, želi biti svrstan među restorane visoke kuhinje, no taj doživljaj nije uvijek dosljedno isporučen u svim segmentima ponude. Međutim, ono što je apsolutno neosporivo i razlog zašto se Marble mora naći na svakoj ozbiljnoj gastronomskoj listi, jest činjenica da ovdje pripremaju vjerojatno najbolje steakove u gradu.

Ponuda mesa je doista hvalevrijedna. Ovdje možete pronaći sve, od vrhunskog ribeyea, T-bonea i fiorentine pa do impresivnog tomahawka. Specijalizirani su za dry-aged meso, a često u ponudi imaju i ekskluzivne komade poput japanskog Wagyu goveda. Ambijent je priča za sebe, a u to ćete se uvjeriti kada u Marble uđete.

Također, vrijedi pohvaliti njihovu široku vinsku kartu. Kao i većinu osoblja, kada funkcioniraju skladno. U konačnici, ako tražite mjesto s dobrim odrescima u gradu, koje ćete pojesti uz čašu vina, Marble je adresa za vas.

image
Berislava Picek/Cropix

Marble se nalazi na adresi Ul. Ede Murtića 2d, a radi od ponedjeljka do subote od 12:00 do 23:00, dok je nedjeljom zatvoren.

Magazinska klet - By Cyrano

Iskreno, moramo reći da kvaliteta nije uvijek ujednačena u svim restoranima Magazinske kleti. Ipak, ona smještena kod Avenue Malla je, po našem mišljenju, priča za sebe i daleko najbolja u lancu. Lokacija je odlična, interijer je ugodan i ugodno uređen, a tu je i velika terasa. No, glavni razlog naših dolazaka i ono što ovaj restoran izdvaja jest fantastična, sočna pljeskavica s kajmakom, koja uvijek ispuni visoka očekivanja.

Jelovnik je posvećen klasicima s roštilja na drveni ugljen. Njihova poznata pljeskavica, punjena obilnom količinom kajmaka koji se topi i prožima sočno meso, apsolutni je favorit. Naravno, uz nju, tu je i cijeli niz drugih favorita poput ćevapa, punjenih vješalica i roštilj kobasica. Od priloga bismo svakako izdvojili odličan domaći krumpir i svježe salate, poput nezaobilazne šopske.

Usluga je uglavnom brza i profesionalna, no ono što morate imati na umu jest popularnost ovog mjesta. Gotovo je uvijek gužva, stoga je naša topla preporuka da svakako rezervirate stol unaprijed, pogotovo ako dolazite vikendom. Ako ste u potrazi za provjereno dobrim roštiljem u Novom Zagrebu, s ovim odabirom nećete pogriješiti.

image
Privatni Album

Ovaj restoran nalazi se na adresi prilaz Vladislava Brajkovića 1 (kod Avenue Malla) i radi svaki dan od 09:00 do 23:00.

The Meat

Iako na prvu izgleda kao mesnica, ovo je zapravo mala gurmanska trgovina. U ponudi imaju svježe komade mesa, no ono po čemu su najpoznatiji su njihovi suho odležani (dry-aged) steakovi. Koriste primarno meso simentalskih goveda i pasmine Black Angus, a u njihovoj komori za zrenje uvijek možete pronaći impresivne komade poput rib-eyea, T-bonea i ramsteka.

Osim steakova, nude i velik izbor svježih mesnih prerađevina vlastite proizvodnje, poput odličnih pljeskavica, ćevapa i roštilj kobasica. Posebno je praktičan dio s već mariniranim komadima mesa (poput svinjskih rebara ili pilećih krilca) koji su spremni za pećnicu ili roštilj. Naravno, tu je i klasična ponuda njihovih poznatih suhomesnatih proizvoda, od kulena i slanine do domaćih čvaraka.

Također možete kupiti sve što vam treba za dobar ručak ili večeru - od mesa do vina i piva, maslinova ulja, mikseva začina, ajvara, domaćih mlinaca i tjestenine.

image
Salty Business

The Meat nalazi se na adresi Stonska Ul. 1a i radi od 08:00 do 20:00 (subotom do 15:00, nedjeljom zatvoreno).

Igomat

Kad se priča o mesnicama u Novom Zagrebu, Igomat u Dugavama je svojevrsna institucija. Riječ je o obiteljskoj mesnici samoborskih korijena koja je upravo na ovoj lokaciji započela s radom davne 1995. godine. Ovo je prava kvartovska mesnica sa starim duhom, mjesto s vjernim kupcima i, što je uvijek najbolji znak, gotovo stalnim redom ispred ulaza.

Iako je cijela ponuda svježeg mesa (od janjetine do teletine) vrhunska, Igomat je stekao kultni status zbog mesa za roštilj. Njihovi ćevapi i pljeskavice su u samom vrhu gradske ponude, uvijek svježi, sočni i pripremljeni po tradicionalnoj recepturi. Tu moramo spomenuti i kako iako rijetko jedemo hrenovke (teleće), u Igomatu smo sigurni da ćemo dobiti one prave, domaće, pa ih često upravo tamo i uzimamo, uz naravno preporuku za njihovu kuhanu šunku i domaće kobasice.

Osoblje je vrlo stručno, a unatoč gužvi, red se kreće brzo. Za nas, Igomat je sinonim za provjerenu kvalitetu i pouzdanu, staru školu mesarstva.

image
Privatni Album

Igomat je na adresi Vajdin vijenac 20 u Dugavama, a radi od 07:00 do 20:00 (subotom do 15:00, nedjeljom zatvoreno).

Restorani

Il secondo

Dobru domaću tjesteninu, koju sami proizvode u restoranu, pouzdano možete pojesti u Il Secondu. Ovo je adresa na koju se ide ciljano upravo zbog toga. Njihovi crni linguini s divljom jadranskom tunom, domaći ravioli punjeni ricottom u bogatom umaku od bijelog tartufa ili pak paccheri s teletinom samo su neka od odličnih jela koja potvrđuju njihov status.

Iako je tjestenina ono po čemu su najpoznatiji, kuhinja je jednako vješta i s mesnim jelima. Biftek, pečen točno po želji gosta, uvijek je siguran odabir, a ponuda se redovito nadopunjuje i svježim ribljim specijalitetima.

Restoran je elegantno uređen, s profesionalnom i nenametljivom uslugom, što ga čini prikladnim za prigode koje traže malo ozbiljniji ambijent. Il Secondo je, ukratko, klasik novozagrebačke restoranske scene koji uspješno održava visoku razinu kvalitete.

image
Privatni Album/

Il Secondo se nalazi u Aveniji Dubrovnik 12, a radi od 12:00 do 23:00 (nedjeljom do 22:00).

Restoran Potkova

Restoran Potkova na Kajzerici, smješten uz sam hipodrom, spada u one zagrebačke klasike s dugom i bogatom poviješću. Ovo je restoran široke ponude, gdje jelovnik pokriva jela iz svih naših krajeva, od specijaliteta s roštilja na drveni ugljen i peke, pa sve do, što nas je posebno privuklo, svježe jadranske ribe.

Glas o svježoj ribi ovdje se pokaže točnim već na ulazu, gdje vas u vitrini dočeka dnevni ulov na ledu. Mi smo probali odlično ispečenog kovača na gradelama, koji je bio savršeno sočan. Kao i vrlo ukusnu oradu. No, ono što bismo posebno izdvojili i zbog čega bismo se uvijek vratili jest njihov crni rižoto, jednostavno odličan, skuhan na bogatom temeljcu i s puno sipe.

Prostor je zaista velik, s više terasa i odvojenih dijelova koji gostima pružaju privatnost, a tu je i malo igralište za djecu. Iako kuhinja njeguje prilično tradicionalan i bazičan pristup, to rade s vrlo kvalitetnim namirnicama. Ako ste u potrazi za provjereno dobrim crnim rižotom ili svježom ribom s gradela, Potkova je adresa koja to pouzdano isporučuje.

image
Berislava Picek/Cropix/

Restoran Potkova je na adresi Ul. Radoslava Cimermana 5 na Kajzerici i radi svaki dan od 12:00 do 23:00.

Rougemarin Bar&Ton

U prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti nedavno je otvoren Rougemarin Bar&Ton, novi restoran chefa Marina Medaka. Već na prvi pogled jasno je da ovo nije običan restoran, vizualno je razigran i šaren, baš kako i priliči prostoru koji se nalazi u MSU-u. Ta zaigranost seli se i na tanjure, što nas je, moramo reći, vrlo ugodno iznenadilo.

Iako je cijeli jelovnik bio zanimljiv, dva su nam se jela posebno urezala u pamćenje. Skradinski rižot, koji smo probali kao predjelo, apsolutno nas je oduševio – baršunaste teksture, bogatog okusa i savršeno zaokružen pjenicom od kozjeg sira. Kod glavnih jela, zvijezda večeri bila je tuna feta milanski: savršeno pečena medium rare, s hrskavim aromatiziranim mrvicama i odličnim umakom.

Uz vrlo dobra predjela poput tatarskog bifteka i burrate, vrijedi istaknuti i maštovite koktele. Iako deserti možda ne prate istu razinu uzbuđenja kao glavna jela, Rougemarin Bar&Ton je vrlo dobrodošlo osvježenje za Novi Zagreb. Riječ je o mjestu sa sjajnom atmosferom i nekoliko jela zbog kojih se definitivno vrijedi vratiti.

image
Bojan Haron Markicevic

Rougemarin Bar&Ton nalazi se u MSU na adresi Avenija Dubrovnik 17 i radi od 12:00 do 22:00 (subotom do 23:00, nedjeljom zatvoreno).

Matsu

Matsu u Buzinu relativno je nova adresa za azijsku kuhinju, smještena u sklopu centra Supernova. Riječ je o velikom i moderno uređenom prostoru s prostranom terasom, koji je zbog svoje popularnosti često ispunjen, pa je atmosfera uvijek živahna.

Iako vjerojatno nije najbolji azijski restoran u Zagrebu, Matsu je vrlo solidna opcija za ručak ili neformalnu večeru. Probali smo neka od njihovih jela, poput woka s piletinom, koji je bio sasvim korektan i obilan. Njihov sushi također nije loš, a gyoze i bao buns su se pokazali baš dobrima.

Glavni adut Matsua je dobar omjer cijene i kvalitete, pogotovo za ovu vrstu kuhinje, što ga čini pristupačnim širem krugu gostiju. Ako tražite mjesto za neobavezno druženje uz azijsku hranu u ugodnom ambijentu, Matsu je sasvim dobar i pouzdan odabir.

image
Berislava Picek/Cropix

Matsu se nalazi u Supernova centru Buzin, Av. Većeslava Holjevca 62, i radi od 11:00 do 22:30 (petak/subota do 23:00).

Nešto slatko..

Noublie Pâtisserie

Noublie Pâtisserie u Središću je šarmantna slastičarnica s francuskim prizvukom, jedno od onih mjesta gdje baš volimo sjesti na kavu i kolač. Ono što ih čini posebnima jest to što sve slastice rade sami, i moramo reći, rade ih prilično dobro.

Najbolji dokaz za to nam je što, kada za blagdane nemamo volje za pečenjem, od njih naručujemo kutije s domaćim keksima i sitnim kolačima. Bez iznimke, te kutije uvijek prve nestanu sa stola, što je vjerojatno i najbolja preporuka.

Iako je cijela vitrina uvijek primamljiva, ako bismo morali nešto izdvojiti, to bi vjerojatno bila njihova poznata torta od pistacije i maline ili maštovita Babuška. Uz slatko, imaju i dobar slani program, što je dodatan plus. Sve u svemu, Noublie je dobar dodatak kvartu i adresa s pouzdano dobrim slasticama.

image
Instagram/noublie

Noublie se nalazi na adresi Ul. Brune Bušića 16 u Središću i radi od 08:00 do 20:00 (subotom od 09:00, nedjeljom zatvoreno).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 18:12