NOVO MJESTO

U Rijeci je otvorena slastičarnica koja poslužuje sladoled u sasvim drugačijem obliku, klinci ga obožavaju

Jedan ovakav sladoled koštat će vas 3 eura, a posebno bi se mogao svidjeti najmlađima u vašem društvu

Na adresi Ignacija Henckea 1 u Rijeci, prije nešto manje od dva tjedna otvoren je The Que, mala slastičarnica koja gostima nudi sve samo ne običan sladoled. Ovdje se, naime, umjesto u klasičnim kornetima, omiljena ljetna poslastica poslužuje u slatkim vaflima u obliku ribe. Riječ je o tradicionalnom japanskom desertu koji nosi naziv taiyaki, koji je dobio upravo zbog svoje forme i koji se tradicionalno puni slatkim nadjevom od graha, ali postoje i varijante s čokoladnim, punjenjem od sira ili batata, pa i sladoleda.

Ideja o taiyakiju prilično se svidjela Petri Munitić, vlasnici nove male riječke slastičarnice, koja je inspirirana brojim putovanjima odlučila isto ponuditi i domaćoj publici, ispričali su za Novi List njezina braća Danijel i Andrija.

image
The Que Facebook/

“Kao osobu koju je pratila sreća s karijerom u industriji uz koju sam uspjela proputovati više od 70 % svjetske obale, misija mi je bila isprobati sladoled u svakoj zemlji i gradu koje sam posjetila. Bilo je toliko nevjerojatnih okusa, dizajna i kreacija; želja mi je bila podijeliti ih s ljudima u našoj maloj državi. Za početak sam odlučila ponijeti kući onaj koji mi je uvijek izvukao osmijeh na lice. Ne samo zbog svojih okusa već i inspirativne priče koja je potaknula njegovo stvaranje”, napisala je Petra na Instagram profilu i objasnila kako je taiyaki izmislio Seijiro Kanbei.

On je, naime, u svom u svom dućanu najprije prodavao magawayaki, okruglo pecivo punjeno pastom od crvenog graha, a kada je shvatio da će mu posao puno bolje ići ako ga oblikuje u ribu, i to ribu tai (oradu), koja se u Japanu jede samo za posebne prilike, izmislio je taiyaki i ribu, barem na jedan način, učinio dostupniju svima.

image
The Que Facebook/

U The Que možete isprobati taiyaki sladoled s hrskavim dodatkom ili voćem i preljevom po želji po cijeni od 3 eura, extra taiyaki sladoled po cijeni od 3,50 eura, zatim taiyaki waffle punjen Nutellom i voćem ili vanilijom i voćem po cijeni od 3,50 eura, mini taiyaki waffle koji dolaze u porciji od šest komada s preljevom po želji i koštat će vas 2,50 eura te mini taiyaki punjene waffle s preljevom za 3,30 eura. Osim toga, nude i matcha latte, spanish latte te kombuchu. Ako u The Que dolazite s djecom, naručiti možete i dječju kavu koju rade od mlijeka, dodataka kao što su čokolada, karamela i vanilija, a dolazi u toploj i hladnoj varijanti, sa sladoledom, mrvicama i drugim dodacima. Više informacija potražite na njihovim društvenim mrežama.

Inače, taiyaki sladoled do sada se najbliže nama mogao isprobati u Beogradu, u maloj slastičarnici Taiyaki, gdje ga također rade u različitim varijantama i gdje je stekao veliku popularnost.

image
The Que Facebook/
image
The Que Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:46