OSVOJI MASTERCLASS

U Split dolazi tim poznatog restorana San Rocco koji će vas naučiti baš sve o maslinovom ulju!

 Goran Šebelić
Portal Dobra hrana i prestižno udruženje Jeunes Restaurateurs (JRE) Hrvatska vode vas na kulinarski masterclass

U četvrtak 28.10.2021. u splitskom Miele experience centru gostuje tim poznatog istarskog restorana San Rocco, a na temu maslinovih ulja i tartufa. Samo čitatelji Dobre hrane imaju priliku sudjelovati na masterclassu koji je inače zatvoren za javnost, a ovog puta darujemo tri sretna dobitnika koja će imati najkreativniji odgovor na pitanje: Zašto biste baš vi trebali osvojiti mjesto na masterclassu?

Radi se doista jedinstvenoj prilici da biser istarske gastronomske scene koji je posebno poznat po jelima s tartufom te vrhunskim maslinovim uljima održava masterclass izvan Istre.

image
Goran Šebelić
image
Goran Šebelić

Bijeli tartuf je upravo sad u stađunu, a radi se o spektakularnoj, raritetnoj i ekskluzivnoj namirnici, a Istra je jedno od njezina dva najvažnija svjetska staništa. Jedna od provjerenih adresa gdje možete uživati u njemu svakako je restoran i boutique hotel San Rocco u Brtonigli, a sretnici koji će prisustvovati na splitskom masterclassu moći će je bolje upoznati u jednom od jela koje će pripremiti. Mi još pamtimo njihovu tjesteninu na koju su obilno naribali bijeli tartuf na mandolini. Ovu cijenjenu namirnicu štovali su i drevni Rimljani koji su vjerovali da tartufi rastu jer je sam bog Jupiter munjom pogodio drvo hrasta, a kako je Jupiter bio poznat po bakanalijama, tartufu se pripisuju afrodizijačka svojstva.

Bijeli tartuf (tuber magnatum pico) najskuplja je gljiva na svijetu - cijena mu iznosi, ovisno o sezoni, od nekoliko tisuća do čak 20 tisuća kuna za kilogram. U svijetu je cijenjen talijanski bijeli tartuf iz Pijemonta gdje ga je proslavio Giacomo Morra, vlasnik restorana koji je u 30-im godinama prošlog stoljeća služio jela s ovom delicijom. Nimalo ne zaostaje ni istarski tartuf, a njegova sezona traje od rujna do prosinca. Važno je znati kako s tartufom treba biti nježan i najbolje ga je obilno naribati neposredno prije služenja jela, jer pri visokim temperaturama gubi svoja zamamna svojstva.

Osim tartufa, njihov forte su maslinova ulja pa će nam na masterclassu u Splitu pokazati kako se ulje degustira, sljubljuje s hranom te otkriti speficičnosti pojedinih sorata.

image
Robert Pichler

Iz dugogodišnje obiteljske tradicije i stoljetnih maslina proizvodi se ulje San Rocco obitelji Fernetich. Podno hotela nalaze se stogodišnja obiteljska stabla maslina koja ljeti pružaju ugodnu hladovinu, dok se na jesen ručno beru njihovi plodovi. Ekstradjevičansko maslinovo ulje nastaje hladnim prešanjem najboljih autohtonih sorta i neizbježan je sastojak ponude istoimenog gourmet restorana i glavna karakteristika gastronomskih delicija. Izabrano je i među najbolja svjetska ulja u publikaciji Flos Olei.

image
Robert Pichler

Ekipa restorana San Rocco uvest će vas u svoj svijet gdje su najbolji, a to su maslinovo ulje i bijeli tartuf te otkriti vam sve svoje tajne i trikove.

Na druženju od tri sata moći ćete o svemu ovome doznati iz prve ruke, priskrbiti si nove recepte, isprobati kako se vina vinarije Bibich sljubljuju s ovim delikatesama i naučiti nešto novo o zavodljivom svijetu gastronomije. Naravno, za vrijeme cijelog druženja imat ćemo i malu vinsku edukaciju, a za vinsku pratnju zadužena je MIVA Galerija vina. JRE Masterclassovi inače su zatvoreni za javnost, a ovo je jedinstvena prilika kad možete učiti uz bok ponajboljih hrvatskih chefova. Naučite sve o maslinovom ulju i odgovorite nam na Instagram profilu Dobre hrane: Zašto biste baš vi trebali osvojiti mjesto na masterclassu?

U četvrtak 28.10.2021. vodimo vas na masterclass na temu maslinovog ulja s timom poznatog restorana San Rocco i vinarije Bibich s divnim vinima u splitskom Miele experience centru s početkom u 17 sati. Masterclass traje oko 3 sata, a showroom se nalazi na adresi Poljička cesta 26, Split.

Jeunes Restaurateurs (JRE) Hrvatska prestižno je udruženje najkreativnijih gastronoma, a hrvatska inačica broji 16 restorana. Utemeljeno je 1974. godine, broji oko 350 najboljih mladih vrhunskih chefova i vlasnika restorana u Europi. JRE chefovi kombiniraju izvanredan talent, duboku strast prema kuhinji, ljubav prema lokalnim proizvodima i snažan osjećaj tradicije. Njihova stručnost u kuhanju uparena s izvanrednom atmosferom njihovih restorana nudi uistinu nevjerojatno iskustvo. Nekoliko puta godišnje JRE organizira masterclassove s chefovima iz ponajboljih hrvatskih restorana koji su ujedno i članovi ovog prestižnog udruženja, a sve do sada bili su potpuno zatvoreni za javnost.

Što trebate napraviti?

  • zapratite Instagram profile @dobra_hrana i @jre_croatia
  • odgovorite na nagradno pitanje na profilu Dobre hrane (3 najkreativnija odgovora osvajaju i možete povesti pratnju na masterclass): Zašto biste baš vi trebali osvojiti mjesto na masterclassu?
  • Pobjednika proglašavamo 27.10.2021 do 11 sati.

Više o pravilima nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:52