Posljednjih nekoliko godina Split proživljava tih gastronomski procvat. Iako najbolji gradski restorani rade tijekom cijele godine, nije tajna da nemali broj lokala svoje poslovanje i dalje primarno fokusira na turističku sezonu, ostavljajući grad mirnijim i praznijim tijekom zimskih mjeseci. Ipak, čini se da se stvari mijenjaju nabolje.
Otvaranje restorana, specialty kafića i raznih barova s cjelogodišnjim ambicijama mijenja dinamiku grada i unosi živost u svakodnevni život njegovih stanovnika. Mjesta poput Gudin Pigerije, Parasola i brojnih drugih, postala su važne točke koje obogaćuju lokalnu scenu, a ta nova energija stvara i sve raznolikiju ponudu grada.
Najnoviji primjer takvog razvoja je Allora, moderna mediteranska brasserie otvorena na adresi Poljička cesta 28a. Sam pojam brasserie seže iz Francuske, gdje je izvorno označavao pivovaru, a danas opisuje tip restorana s opuštenijom atmosferom i ponudom hrane tijekom cijelog dana. Allora je dakle zamišljena kao cjelodnevna destinacija koja nudi ležeran jutarnji ritam, a navečer se, kako navode, transformira u elegantnu lokaciju za izlazak. Sudeći prema velikoj popraćenosti na društvenim mrežama i reakcijama stanovnika, otvorenje ovakvog koncepta se s interesom iščekivalo.
Gastronomski, fokus je na dva odvojena, ali komplementarna koncepta, a detaljan jelovnik dostupan je na njihovoj preglednoj mrežnoj stranici. Prvi je autorski brunch, dostupan od 9 do 15 sati, gdje se nude klasici poput avokado tosta na domaćem kruhu, više varijacija jaja Benedict (klasična sa šunkom i Royal s lososom), ali i jela s bliskoistočnim utjecajem poput turskih jaja s jogurtom ili shakshuke. Večernji jelovnik, dostupan od 18 sati, znatno je ambiciozniji. Započinje sekcijom raw bara i predjela gdje se ističu Tuna Tris Crudo (sashimi, tataki, tartar), Ceviche by Hrvoje Zirojević (brancin, škamp, kapesanta) te selekcija ‘Pršuti svijeta‘ (Pata Negra, San Daniele, Drniški).
Među glavnim jelima, ponuda se kreće od kreativnih tjestenina poput raviola s goveđim repom ili rižota s plavim rakom, preko ribljih jela kao što su brancin s fregola sardom i tuna au poivre, do moderniziranih klasika poput pašticade od junećih obraza s domaćim njokima. Poseban dio jelovnika posvećen je odrescima, gdje se nudi škotska govedina, uključujući i Wagyu ribeye, kao i razni steakovi.
Ponudu hrane prati nemala vinska karta koja, iako solidna, možda još nema onu razinu uzbudljivosti koju sugerira jelovnik, dok je koktel karta znatno razrađenija i predstavlja važan dio večernje ponude.
Stoga, ako je suditi prema raznovrsnoj ponudi koja spaja brunch i ozbiljnu večernju kuhinju te brzoj popularnosti koju je lokal stekao, Allora ima sve predispozicije postati vrlo uspješno i važno mjesto na gastronomskoj mapi Splita. Otvaranje ovakvih zanimljivih lokala svakako je pohvalno, jer doprinosi širenju i jačanju sve raznovrsnije gastronomske ponude grada, na zadovoljstvo kako stanovnika, tako i posjetitelja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....