BEER52

U srpnju će Britanci popiti stotine tisuća litara piva hrvatskih craft proizvođača

Urednik časopisa Ferment Richarda Croasdale, koji je srpanjski broj posvetio hrvatskim pivarima
 Richard Croasdale
Na njihovim pragovima našle su se limenke i boce Varionice, Medvedgrada, The Garden Brewerya, Zmajske pivovare i Motive Beer Co.

Nakon sjajnih vijest za domaću vinsku scenu, i naša pivska ima razloga za slavlje, iako malo drugačije vrste. Naime, na Beer52.com, britanskoj stranici posvećenoj craft pivarstvu, upravo traje hrvatski mjesec. Isprva vam se to možda i neće činiti toliko zanimljivo, sve dok ne shvatite da je riječ o najvećem pivskom klubu na svijetu, s preko 220 tisuća članova koji svaki mjesec na svoj prag dobiju kutiju s osam, deset ili dvanaest bočica posebno odabranih piva iz cijelog svijeta, ovisno o temi toga mjeseca.

image
Richard Croasdale

Ovih dana na njihovu adresu stižu bočice i limenke iz Varionice, Medvedgrada, The Garden Brewery, Zmajske pivovare i Motive Beer Co. Uz svaku kutiju stiže i časopis Ferment u kojem pivski novinari predstavljaju pojedinačne pivovare, predlažu što posjetiti u gradu, zemlji ili regiji koju predstavljaju i koji, između ostalog, i biraju što će se naći u svakoj kutiji. Kako je uopće došlo do toga da Hrvatska bude predstavljena u pivskom klubu koji postoji od 2013. godine i do sada je omogućio svojim članovima da kušaju pive s Novog Zelanda, iz Australije, Finske i tako dalje, upitali smo glavnog urednika Fermenta Richarda Croasdalea.

"Hrvatska je jedna od naših najdražih pivskih i kulturnih destinacija. Prije tri godine smo slali članovima kutiju koju smo složili u suradnji s nizom pivovara duž Dunava. Ubrzo je slijedilo i Balkansko izdanje koje je također bilo jako zabavno i dobili smo priliku upoznati brojne pivare tako da se ovo hrvatsko izdanje zapravo već dugo spremalo", objasnio nam je preko Zooma.

image
Urednik časopisa Ferment Richarda Croasdale, koji je srpanjski broj posvetio hrvatskim pivarima
Richard Croasdale

Među prvim hrvatskim pivama koje su svoje mjesto našle u kutijama kluba Beer52 bile su one pivovare The Garden Brewery sa zagrebačkog Žitnjaka, a upravo je Garden dvije godine zaredom na njihovim stranicama bio proglašen najboljom europskom pivovarom po izboru korisnika stranice Beer52, koje se potiče da piva ocjenjuju i komentiraju.

"Sve pivovare iz Hrvatske s kojima smo surađivali su iznimno pouzdane i profesionalne. The Garden nam je pomogao da koordiniramo s drugim pivovarama i baš nam je priprema ove kutije bila bez stresa, kad bi barem svaki mjesec bilo tako", nasmijao se Croasdale i dodao da su za potrebe istraživanja i pripreme mjesečnih kutija za članove kluba te pratećeg časopisa obišli doslovce cijeli svijet, od Amerike i Južne Afrike do Sjeverne Koreje.

image
Pivski časopis Ferment
Privatna arhiva

"Idemo do najdaljih krajeva svijeta u potrazi za sjajnim pivama. Pokušavamo svaku kutiju osmisliti tako da dobro predstavlja odabranu zemlju. Nema smisla da u njoj budu samo nove pivovare koje prate trenutne trendove nego da tu budu i pivovare iz prvog vala craft pivarstva, koje također jako dobro rade i tehnički su fantastično potkovane. U Hrvatskoj imate jako dobru i zrelu scenu craft pivarstva koja se jako brzo razvila. Primijetio sam da brojni vaši pivari usvajaju američke stilove i trendove iz Velike Britanije, no radite i puno svojih zanimljivih stvari. Budući da Hrvatska ima tako dobru vinsku i kulinarsku scenu, ova pivska ima veliku priliku da se u očima kupaca podigne u kvaliteti tako da se pivo tretira jednako kao i vino, s više poštovanja i promišljanja, sa zanimljivim uparivanjem hrane i piva, osobito u restoranima visoke kuhinje", naglasio je.

Potanko nam je objasnio i kako točno izgleda proces odabira piva za članove pivskog kluba.

"Kada pripremamo kutiju naš čovjek na terenu stupa u kontakt s raznim pivovarama na temelju preporuka i onog što mu se čini zanimljivo. Zatim pivovare šalju uzorke piva na koja su najviše ponosni. Osnovni tim koji radi u Fermentu i Beer52 se zatim okupi, kušamo sve pristigle pive i ocjenjujemo ih te po tome biramo. To je zabavan, ali istovremeno i zaguljen proces. Često naiđemo na pivo koje nas oduševi i zanimljivo nam je, ali smatramo da se našim kupcima ne bi nužno svidjelo. Iako je uzbudljivo pronaći nešto neobično, istovremeno se u pivu treba moći i uživati", odlučan je Croasdale.

image
Tim britanske tvrtke Beer52 i časopisa Ferment
Privatna arhiva


Sudjelovanje u ovakvom konceptu za hrvatske craft pivovare svakako je unosan posao, jer su u kutiji zastupljeni s dvije ili tri bočice, a pritom je važno da svaka odabrana pivovara može i isporučiti potrebnu količinu.

"The Garden Brewery je jako profesionalna pivovara i uvijek imamo njihove pive u ponudi. Motiv Beer Co. je pak mala pivovara koja kuha više moderni, američki stil piva te rade to jako dobro. Medvedgrad je druge strane prava pivska dinastija. Varionica radi tehnički odlično izbalansirana piva koja izvrsno idu uz hranu. Sa Zmajskom pivovarom smo također već surađivali. Reakcije na hrvatsku kutiju su za sada sjajne, ljudi recenziraju pive koje su dobili i već vidimo da će ovo biti jako popularna kutija."

image
Pivski časopis Ferment
Privatna arhiva


S obzirom na to da Beer52 ima preko 220 tisuća pretplatnika, nametnulo se pitanje kada craft postaje industrija.

"Ako gledate Ameriku, njihovo udruženje pivara ima točno propisanu količinu koju pivovara ne smije premašiti ako želi i dalje ostati craft pivovara. Osobno se s tim ne slažem, količine su važne, ali nezavisnost je važnija. Također je stvar stava pivara i pažnje koju posvećuje pivu, točno znaš što je craft pivo kad ga kušaš."

image
Pivski časopis Ferment
Privatna arhiva


Drugo ključno pitanje bilo je i što sa zasićenosti tržišta s puno novih craft pivovara koje niču, što iz ljubavi prema pivu, a što kao posljedica, kako bi to prozvali skeptici, pomodnosti i trenda.

"Imamo isti problem i u Velikoj Britaniji s puno novih craft pivovara, no smatram da će tržište isfiltrirati one pivovare koje ne rade dobro svoj posao i ne ulažu u sebe jer kupci isprva praštaju greške, ali ne zadugo", naglasio je. Dok je ovaj mjesec posvećen Hrvatskoj, već su spremni za idući, kada svojim članovima predstavljaju jaku craft scenu američkog Chicaga. Trenutno svoje pakete ne šalju izvan granica Velike Britanije, no planiraju u jednom trenutku otvoriti ispostavu i u istočnoj i centralnoj Europi jer je puno pivopija zainteresirano. Nadamo se ubrzo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:45