KUHAJ BOLJE

U SVAKOM UMAKU NAĐE SVOJE MJESTO: Ovaj talijanski klasik je kao stvoren za eksperimentiranje!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Pesto je tradicionalni talijanski specijalitet koji većina nas dobro poznaje. Ponekad nismo niti svjesni koliko ga zapravo često koristimo u kuhinji, jer nekim automatizmom žličica ovog umaka u svakom jelu nađe svoje mjesto.

Kolijevka pesta je Ligurija, regija u Italiji poznata upravo po pestu alla genovese koji potječe iz njezina glavnog grada, Genove. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi pestare, što u prijevodu znači gnječiti ili tući, i iz tog opisa odmah je jasno kako se priprema. Riječ je o klasiku koji se spravlja od bosiljka, maslinova ulja, parmezana, pinjola, pecorino sira, češnjaka i krupne soli. To je baza od koje se kreće, sve dalje je samo pitanje mašte i želja kušača da napravi svoj originalni umak. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no ne zaboravite da ga se može stavljati i u guste juhe, na pizze ili lazanje te na kuhano meso, ribu ili povrće. U ljetnim mjesecima se posebice obilato koristi kod pripreme preljeva za salatu ili kao fantastičan namaz za kruh. Kruh, pesto i koja svježa rajčica i savršen međuobrok je tu.

ŠARM TRADICIJE

Ako ste prilikom boravka u Italiji kušali originalna jela s dodatkom pesta, sigurno ste osjetili bosiljak, pinjole, ali i češnjak puno intenzivnije nego inače. Po originalnoj recepturi svi sastojci se sitno sjeckaju te “kupaju” u maslinovu ulju dok se ne pretvore u pastu. Kako taj doživljaj rekreirati i zašto si dati truda da bismo pripremili pravi talijanski pesto? Zato što će u konačnici okusom, izgledom i teksturom biti bitno drugačiji od onog kupljenog u dućanu. Pogotovo ako koristimo bosiljak uzgojen na svom balkonu ili u vrtu.

Marko Miščević

Od navedenih sastojaka dobije se fina rustikalna smjesa, odnosno pesto koji je najvjerodostojniji originalu. Moderna vremena donose i nove tehnologije i olakšavanje pripreme hrane. Nećete pogriješiti koristite li i dalje mužar jer prilikom njegove uporabe lako kontrolirate stisak šake, a samim tim i usitnjavanje namirnica. Brže i jednostavnije pesto možete napraviti u multipraktiku ili štapnim mikserom, no jedini je minus što ćete dobiti glatku homogenu emulziju. Možete jedino smanjiti vrijeme miksanja kako bi vam ipak ostao koji krupniji komadić.

Ante Čizmić / HANZA MEDIA

No, ima i to svojih prednosti, ukusi su različiti i možda ste vi ljubitelj baš takvog, više kremastog pesta, i to je sasvim u redu. Kada je u pitanju korištenje namirnica, ruke su vam širom otvorene. Ako ne volite aromu pinjola, koristite bademe, lješnjake, orahe, pistacije, kikiriki, sjemenke suncokreta ili buče, pekan orah, indijske oraščiće - bit svega je da pesto prilagodite svom nepcu.

VARIJACIJE NA TEMU

Osim baznog bosiljka, od svježih začina možete upotrijebiti peršin, majčinu dušicu, mentu, mažuran, origano, rikolu, medvjeđi luk, ali i mladi špinat. Češnjak možete koristiti svježi, ali i onaj u prahu. Što se ulja tiče, maslinovo je broj jedan, ali ako ga baš i ne ljubite, dodajte neko drugo aromatično ulje. Sirevi koji se koriste su obavezno tvrdi, a stavljaju se u ribanom obliku. Pritom idealan odabir predstavljaju parmezan, sir pecorino ili grana padano. Sušena rajčica ili pečena paprika babura dodaci su koji će vam u kombinaciji sa začinskim biljem dati finu alternativu klasičnom pestu. Sezona je mladog boba, graška i šparoga, a sve to povrće savršeno će se uklopiti u umake nadahnute pestom. Potrebno ih je samo prije blanširati. Nemojte zaboraviti ni na gljive!

Marko Miščević

PRIMJENA UMAKA

Osim solju, začinjavati možete svim vrstama papra te prstohvatom dimljene mljevene paprike, čilijem, ali i slanim inćunima. Ne zaboravite na koju kap limunova soka, nijansa svježine uvijek je dobrodošla. Koja kap aromatičnog voćnog octa također je dobar saveznik. Poznato je da se pesto najbolje nadopunjuje sa svim vrstama tjestenine, no s njim možete marinirati i meso, koje zatim umotajte u papir za pečenje i ispecite. Meso će puštati svoje sokove, pesto svoje arome, a sve to rezultirat će ukusnim obrokom.

Marko Miščević

Pileće bijelo meso pečeno bez dodataka zna biti dosta suho pa ovo predstavlja izvrstan način kako ga možete obogatiti i učiniti sočnijim. Pesto dodajte i kad pripremate lazanje ili sendvič. Na tržnicama je obilje mladog krumpira, ispecite ga u pećnici. Na pola vremena pečenja premažite ga pestom, bit će puno ukusniji. Poslužen uz osvježavajući dresing na bazi od jogurta, obrok je za prste polizati. Pripremljen pesto čuvajte na hladnom u staklenkama. U slučaju da ste ga napravili malo više, formirajte porcije i zamrznite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:16