Wine & Friends

U wine baru na Vrbanima svaki tjedan gostuju poznati vinari. Nakon Kolarića, dolaze Meneghetti, Jakob i Tomaz

Vinske večeri održavaju se na terasi bara, a uz malena zanimljiva jela iz njihove kuhinje uglavnom se toči pet, šest vina po izboru vinara

Ljubitelji vina vjerojatno već znaju da se u vinskom baru Wine & Friends na zagrebačkim Vrbanima svake srijede održavaju prezentacije vina atraktivnih hrvatskih i regionalnih proizvođača. U razgovoru s Ivanom Jurišićem doznali smo da je ove srijede vinska večer već rasprodana, a gostovat će Franjo Kolarić, jedan od najuspješnijih plešivičkih vinara koji će predstaviti čak deset svojih vina od čega izdvajamo četiri godine odležani pjenušac na kvascima Coletti Grigio napravljen od sivog pinota, zatim Francesco Grande, kompleksno vino baziranom na tri berbe - 2020, 2021 i 2022 - odležane u drvu, a točit će i svoja tri oranža iz amfora.

image
Lu- Ma Emovere Weddings/Darko Rukavina

“Ove srijede smo puni i više ne primamo rezervacije, ali mogu najaviti neka od sljedećih gostovanja. Recimo, iduće srijede će gostovati poznata vinarija Erdevik iz Fruške gore i predstavit će svojih šest vrhunskih vina, a u srijedu 25. listopada ugostit ćemo i slavonsku vinariju Kutjevo", govori Jurišić, te najavljuje i gostovanja za sljedeći mjesec. U goste im dolaze istarska vinarija Meneghetti, vinarija Jakob, zatim istarska vinarija Tomaz, a 29. studenog ugostit će i vinara iz talijanske vinarije Masciarelli.

Vinske večeri održavaju se na terasi vinskog bara, a uz malena zanimljiva jela iz njihove kuhinje uglavnom se toči pet, šest vina po izboru vinara. “Gledamo da svaki mjesec rotiramo vinare iz različitih regija, pa nam, primjerice, jedan tjedan gostuje vinar iz Istre, pa tjedan kasnije vinar s kontinenta ili Dalmacije, a dolaze nam i vinari iz regije i europskih zemalja”, govori Jurišić.

image
Lu- Ma Press/Emovere Weddings/Darko Rukavina

Inače, vinski bar Wine and Friends kojeg su otvorili prije godinu dana nije njihov core biznis jer se bave i veleprodajom, te maloprodajom vina u svojoj dvije godine staroj Lu-Ma vinoteci u kojoj imaju više od 1200 etiketa. Inače LuMa pokriva cijelu Hrvatsku i distribuira gotovo sve vinare, a od inozemnih se može pohvaliti velikim i respektabilnim imenima kao što su Valdo, Cantina Terlan, Marques de Riscal i Allegrini.

image
Lu-ma press/ Emovere Weddings/Darko Rukavina

No svejedno pokušavaju, kaže, za svoje goste pripremti dodatni sadržaj. “Naš wine bar je u principu svake večeri krcat, ali želimo ljudima pružiti i neke druge sadržaje. Osim vina imamo u ponudi doručak i brunch, a navačer služimo i talijanske, francuske, španjolske i hrvatske plate, ali ih tijekom prezentacije vina prilagođavamo. Primjerice, ako nam gostuje neki istarski vinar poslužujemo istarske plate sa sirevima s tartufom i istarskim pršutom, a ako, primjerice, točimo pjenušce u svojoj malenoj kuhinjici radimo sushi, tako da prilagođavamo ponudu hrane vinima”, govori Jurišić i dodaje da s vremena na vrijeme održavaju i tematske vinske radionice koje vodi sommelier Darko Lugarić.

Za sljedeće dvije vinske večeri informacije o rezervacijama i cijenama mogu se pronaći na njihovoj Instragram stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:20