Maredo x Karlić x Franković

U zagrebačkom Maredu mogli smo vidjeti kako chef iz Dubrovnika lijepo spaja okuse Istre

Luka Džamarija, Karlić tartufi i vina Franković zagrebačkoj su publici pripremili pamtljivu večeru

U zagrebačkom Maredu ove su sezone najavili pet tematskih večeri koje će se održavati sve do sredine travnja. Nakon što je prva bila posvećena vinima Galić, iduća je bila u znaku Karlić tartufa i Franković vina za koju je jela ispred Mareda osmislio chef Luka Džamarija, koji je sva jela pri posluživanju i prezentirao. Večer prije Valentinova zagrebačka je publika tako mogla kušati okuse Istre koje su predstavili Ivan Karlić i Mario Franković.

U priču o vinima uveo nas je sommelier, ujedno i vlasnik zagrebačkog restorana Kaiser, Mario Meštrović ispričavši priču o vinariji Franković i položajima njihovih vinograda.

"Vinarija obitelji Franković nalazi se u sjeverozapadnoj Istri, u Bujama, dok se vinogradi protežu sjeverom Istre, na poznatoj lokaciji istarske bijele zemlje - Santa Lucia. Danas ćemo kušati pet od njihovih 12 vina koja se savršeno uklapaju u priču o istarskim tartufima". Jedan od sinonima za istarske tartufe je obitelj Karlić koja se ovim poslom bavi od 1966. godina, a danas svoj vrijedni ulov izvozi u čak 22 zemlje svijeta.

image
Privatni album
image
Privatni album

Večera u pet sljedova počela je arancinom od tartufa koji je bio hrskav izvana, a krasno kremast iznutra. U njemu se, u kremi od gljiva, lijepo osjetio bijeli tartuf te je uz posluženi Frankovićev pjenušac Stella 2023 bio dobra uvertira u priču o spajanja poznatih istarskih tartufa i odabranih vina. Kečap od šumskih gljiva bio je poveznica ovog zalogaja s listićem aromatičnog crnog zimskog tartufa koji je bio nariban na arancinu.

image
Privatni album
image
Privatni album

Pjenasti krumpir preko sous vide žumanjka, bijeli tartuf, pileća mast i čvarci od pileće kože bili su iduće jelo koje je servirano uz Malvaziju Franković 2022. Ovo naoko nježno jelo bilo je puno moćnih komponenti prozračnih tekstura koje mu su hrskavost dali "pileći čvarci" (bili su to zapravo komadići hrskavo pečene kože s masnoćom), a aromu sitno ribani crni tartuf.

image
Privatni album
image
Privatni album

Večera je nastavljena pilećom terinom s kremom od karameliziranog celera, slamom od celera, bijelim tartufom, tamnim pilećim umakom i jabukama uz koje je poslužen Cuvee Filiam Franković 2020.

"U kremu od celera stavio sam i vaniliju kako bi se bolje sljubila s odabranim vinom", rekao je chef Džamarija, dok je Meštrović istaknuo važnost jabuke na tom tanjuru: "One su tu kako bi dale svježinu i ravnotežu jelu kako bi se povezalo s ovim Cuveeom".

image
Privatni album
image
Privatni album

Kad govorimo o ovom vinu koje je od tri bijele sorte - Chardonnaya, Malvazije i Sauvignona, Laura Franković Karlić, kćer vinara Josipa Frankovića, ispričala je i zanimljivu priču. Njezin otac ovo je vino posvetio unucima Filipu i Liamu (Filiam), a zanimljivo je dodati kako su to djeca njegovih kćeri što na latinskom znači upravo to - kćeri (filiam, mn.).

Niz jela s tartufima nastavljen je janjećim fileom s kremom od samoniklog bilja, umakom od terana i pommes fondantom, kuhanim krumpirom u temeljcu od kostiju. Uz ovo mesno jelo bio je i au jus s crnim zimskim tartufom koji se mogao osjetiti tek u tragovima, što je uz janjetinu bilo i više nego poželjno. Ovaj tanjur pratio je Terran Franković 2018, bogatih aroma hrastovine, čokolade i začina.

image
Privatni album
image
Privatni album

U duhu večere posvećene okusima Istre, za desert je poslužen tartufo, odnosno truffle od čokolade kremastog punjenja, s ribanim crnim tartufom, a koji je lijepo prijao uz Frankovićev Muškat Luna Blanca 2022.

image

Chef Luka Džamarija

Press

Ako ste propustili ovu gostujuću večeru, možda vas razveseli kako u Maredu 26. ožujka gostuje chef Zijavice Stiven Vunić, a 9. travnja pripremaju vinsku večer s Vinarijom Simčić uz njihova istaknuta vina. Za kraj, u Maredu će ugostiti chefa Davida Skoku koji dolazi 16. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:03