Prazni se prostor

U Zagrebu je zatvoren prvi robotizirani restoran na svijetu, izdržao je tek godinu dana

 Privatna Arhiva
Očito zagrebačkoj publici nije bilo zanimljiv ovaj koncept

Restoran Bots & Pots, koji je otvorio svoja vrata u zagrebačkoj Vlaškoj ulici u proljeće prošle godine, naveliko je promoviran kako prvi takve vrste na svijetu u kojemu je demonstrirano kako ugostiteljstvo može ići u korak s modernom tehnologijom. Međutim, šetnja Vlaškom i pogled na upravo ispražnjen i zatvoren lokal, govori nam da je ovoj priči vrlo vjerojatno došao kraj.

POGLEDAJTE: Prilikom otvorenja, Jutarnji je napravio veliku reportažu iz ovog restorana.

Sva jela u ovom restoranu samostalno je pripremalo ukupno pet robota kuhara koji su učili od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” - i to u jednom loncu (engl. one pot), a hrana je, odnosno ponuda, bila sličnija lancima brze hrane, no za razliku od njih bila je to zdravija opcija. Priprema jela trajala je 15-ak minuta, a u sat vremena restoran je mogao izbaciti 60 jela. Moglo se tu tako naručiti hobotnicu s domaćim njokima i slanutkom, rižoto sa škampima, ali i različite tjestenine i curry. Cijene su bile nešto više, ali su jela bila pripremana u loncu dostatnom za četiri osobe, pa je zapravo bilo povoljno naručiti, primjerice, lonac rižota s kozicama za 149 kuna.

image

Bots & Pots u Vlaškoj

Privatna Arhiva

Podsjetimo, idejnih začetnika ove zanimljive, ali upravo zatvorene gastronomske priče, je poduzetnik Hrvoje Bujas, koji se na iskorak u inovativno ugostiteljstvo odlučio s idejom da Bots & Pots kasnije širi kroz franšizu.

Što slijedi iza zatvaranja, još nije poznato, no čini se kako, barem kod nas, još nije vrijeme za ovaj automatizirani proces koji je trebao u potpunosti promijeniti dosadašnji koncept ugostiteljstva i pružiti sasvim novo gastronomsko iskustvo. Što je s idejom o širenju ove franšize svijetom, tek ćemo doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:50