Prazni se prostor

U Zagrebu je zatvoren prvi robotizirani restoran na svijetu, izdržao je tek godinu dana

 Privatna Arhiva
Očito zagrebačkoj publici nije bilo zanimljiv ovaj koncept
Očito zagrebačkoj publici nije bilo zanimljiv ovaj koncept

Restoran Bots & Pots, koji je otvorio svoja vrata u zagrebačkoj Vlaškoj ulici u proljeće prošle godine, naveliko je promoviran kako prvi takve vrste na svijetu u kojemu je demonstrirano kako ugostiteljstvo može ići u korak s modernom tehnologijom. Međutim, šetnja Vlaškom i pogled na upravo ispražnjen i zatvoren lokal, govori nam da je ovoj priči vrlo vjerojatno došao kraj.

POGLEDAJTE: Prilikom otvorenja, Jutarnji je napravio veliku reportažu iz ovog restorana.

Sva jela u ovom restoranu samostalno je pripremalo ukupno pet robota kuhara koji su učili od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” - i to u jednom loncu (engl. one pot), a hrana je, odnosno ponuda, bila sličnija lancima brze hrane, no za razliku od njih bila je to zdravija opcija. Priprema jela trajala je 15-ak minuta, a u sat vremena restoran je mogao izbaciti 60 jela. Moglo se tu tako naručiti hobotnicu s domaćim njokima i slanutkom, rižoto sa škampima, ali i različite tjestenine i curry. Cijene su bile nešto više, ali su jela bila pripremana u loncu dostatnom za četiri osobe, pa je zapravo bilo povoljno naručiti, primjerice, lonac rižota s kozicama za 149 kuna.

image

Bots & Pots u Vlaškoj

Privatna Arhiva

Podsjetimo, idejnih začetnika ove zanimljive, ali upravo zatvorene gastronomske priče, je poduzetnik Hrvoje Bujas, koji se na iskorak u inovativno ugostiteljstvo odlučio s idejom da Bots & Pots kasnije širi kroz franšizu.

Što slijedi iza zatvaranja, još nije poznato, no čini se kako, barem kod nas, još nije vrijeme za ovaj automatizirani proces koji je trebao u potpunosti promijeniti dosadašnji koncept ugostiteljstva i pružiti sasvim novo gastronomsko iskustvo. Što je s idejom o širenju ove franšize svijetom, tek ćemo doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 06:57