ŠLAG NA KRAJU

U Zagrebu se po prvi puta održava izložba torti, izgledaju famozno, pripreme trajale mjesecima

U izložbenom prostoru Oris Kuća arhitekture u centru Zagreba od četvrtka do subote odvija se ukusna izložba slastica

Svestrana slastičarka Iva Erić, koja stoji iza brenda Šlag na kraju, a o kojoj smo nedavno pisali u Dobroj hrani, u četvrtak će biti u zagrebačkom Orisu Kući arhitekture. Iako se to na prvu čini kao neobična informacija, zapravo ima smisla. Naime, osim što je slastičarka, Iva Erić je i diplomirana arhitektica, a razlog njenog pojavljivanja u Orisu zanimljiva je trodnevna izložba koju je osmislila kako bi spojila svoje dvije strasti, slastice i arhitekturu, u nešto novo i drugačije. Budući da u svom radu neprestano koristi brojne zakonitosti iz jedne svoje struke kako bi stvorila atraktivna i jestiva djela koja pripadaju ovoj drugoj, osmislila je izložbu koju je nazvala Statika slatkog: Šlag u Orisu.

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije
image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

Prva svoje vrste u Hrvatskoj, ova izložba omogućuje posjetiteljima uvid u to kako funkcionira proces smišljanja torte i njene izvedbe kao umjetničkog djela. “Unazad posljednjih nekoliko godina ideja o izložbi torti mi je puno puta pala napamet. Često sam i sama posjećivala razne izložbe, od fotografija i ilustracija, preko slikarstva do arhitektonskih djela i slično. S obzirom na to da su meni torte oduvijek bile umjetnost, često sam razmišljala o tome kako bi izgledala izložba torti. Isprva nisam znala kako to provesti djelo, no onda sam smislila da bi trebale biti tri vrste izložaka: prvo su fotografije procesa izrade torti, a drugo makete torti koje su iznutra od stiropora, izvana obložene jestivim materijalom s kojim se inače oblažu torte, složene tako kako bi mogle izdržati nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Treća kategorija su izlošci koji će se jesti na samoj izložbi. Kad sam to razradila, shvatila sam da mogu krenuti u realizaciju”, objasnila nam je Iva Erić i dodala:

Cilj izložbe je predstaviti torte kao umjetnička djela i otvoriti novi pogled na slastičarstvo. Izboriti se za to da torte nađu svoje mjesto u umjetnosti, da ih se počne raditi na takav način, bez kopiranja drugih umjetnika i s višom svrhom.

Cilj je tako im podići vrijednost. Da ih počnemo svi skupa gledati drugačijim očima, kako ih i ja gledam. Usto mi je želja pokazati što se sve može. Hrpa ljudi nije ni svjesna koje sve tehnike postoje u slastičarstvu i što se sve može napraviti s tortama. Ovo pritom nije moj krajnji doseg, na nekoj drugoj izložbi ću pokazati još tehnika i drugi dizajn, ali ovo je početak, barem da se malo posjetiteljima otvore vidici”.

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

Već sami nazivi izložaka, kao što su, primjerice, Sea Creature, Blossom, Curves and Edges, Tangled i slično jako puno govore o tome što je Ivu Erić nadahnulo prilikom stvaranja: “Inspiraciju sam vukla iz prirode, reljefa, valova, pregiba, cvjetova i prirodnih elemenata. Jako me zanimaju razne teksture pa ih je puno zastupljeno na izlošcima. Više je tu prirodnih, nego artificijelnih motiva”, istaknula je.

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije
image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

Ispričala nam je da je samu izložbu mjesecima pripremala: “Trebalo nam je vremena da pronađemo sve sponzore, kojima bih ovim putem zahvalila na podršci. Fotografkinja Marija Laća je izvrsno napravila fotografije procesa, a trebalo je osmisliti i same izloške, makete i jestive dijelove… Svaka izložba je jedan veliki pothvat i tko to nikad nije radio, ne može shvatiti koliko je tu posla”, naglasila je i napomenula da nije bilo dvojbe da je želi održati upravo u Orisu: “Oris je u svijetu arhitekture doista naša najvažnija institucija i mi arhitekti oduvijek pohađamo njihove izložbe pa nisam dvojila oko toga gdje bih željela održati izložbu. Znala sam da su inače prilično otvorenog uma, ali svejedno nisam znala kako će reagirati i hoće li ideja proći. Na svu sreću, vidjeli su moju viziju, a ja sam znala da je u pitanju prekrasan prostor i odličan tim ljudi te da će se stvarno pobrinuti za mene. Malo sam prilagodila koncept samom prostoru, a iz Orisa su mi sugerirali još što bi moglo dobro funkcionirati tako da je ovo zajednički projekt”, ponosna je Iva.

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

Ako do sada niste imali prilike naručiti, vidjeti i kušati jednu od njenih torti, svratite u Oris Kuću arhitekture na na ovu ukusnu izložbu koja se održava od četvrtka, 15. prosinca, kada je u 19 sati službeno otvorenje pa do subote, 17. prosinca u Ulici kralja Držislava 3. Ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:18