MILIJARDE NA STOLU

UBERIZACIJA RESTORANA: Kako izgledaju profesionalne kuhinje budućnosti? Aparati i alati se dijele, a sve što im treba je aplikacija za dostavu hrane.

Kuhinja je profesionalno opremljena, sve je po HACCP standardima. Prostor se iznajmljuje mjesečno, postoje tri paketa, svaki sa svojim fondom sati. Skladište uključeno. U kuhinji je sve što ti treba, od špatula i lonaca do tava svih vrsta, sve je tamo. Dvije pećnice, jedan veliki štednjak.
Kuhinja je profesionalno opremljena, sve je po HACCP standardima. Prostor se iznajmljuje mjesečno, postoje tri paketa, svaki sa svojim fondom sati. Skladište uključeno. U kuhinji je sve što ti treba, od špatula i lonaca do tava svih vrsta, sve je tamo. Dvije pećnice, jedan veliki štednjak.

- Postoji i prostorija gdje se pakiraju proizvodi, puno hladnjaka, a jedina je mana što moraš dogovarati termin unaprijed jer u prostoru djeluje više kompanija. Susretala sam ljude iz barem četiri. Kad odlaziš iz kuhinje, prostor moraš ostaviti čist - govori Doris Valković, blogerica i ljubiteljica kuhanja i hrane, ponajprije one prirodnog podrijetla, o svom iskustvu rada u Cook Hubu, prvoj hrvatskoj “coworking” kuhinji, u kojoj hranu sprema nekoliko kompanija, odakle ju dalje prodaju dućanima ili ljudima.

View this post on Instagram

Endless love for pancakes From shooting for @bellabeat

A post shared by Doris (@foodoris_) on

SAMO DOSTAVA

Cook Hub je u Gornjoj Kustošiji, uvjeti proizvodnje su kontrolirani, a zakupci ne brinu ni o čemu, osim o kuhanju. Model je stigao sa Zapada, gdje ga nazivaju Dark kitchen, Ghost kitchen, Cloud kitchen ili Virtualni restoran, a riječ je o kuhinji koja se bavi samo dostavom hrane. Budući da sve više ljudi naručuje hranu kući ili na posao, umjesto da odlaze u restoran i gube vrijeme u gužvi na cesti, zatim čekajući stol i hranu u restoranu, mijenja se, očito, i paradigma restoranskog biznisa. A kako se javljaju njegovi novi oblici, pojavljuje se i problem s njihovim imenovanjem. Kim Severson, novinarka koja piše o hrani i restoranima za New York Times, predlaže termin “shadow kitchen”, koji je zapravo kompatibilan s ranije upotrebljavanim terminima dark/ghost/virtual/cloud kitchen.

Zagreb, 090816.
Sigetje 35.
Josipa Bracanov osnovala je prvi hrvatski Cook Hub, zajednicki prostor za kuhanje.
Na fotografiji: Josipa Bracanov.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Riječ je dakle o kuhinjama koje nisu sastavni dio restorana na kakve smo navikli i koje nemaju klasične prostorije za objed. Nalaze se u prostorima koji se dijele među više različitih, nekonvencionalnih restoranskih biznisa, koji hranu pripremaju samo za dostavu pa ne trebaju svoj prostor. Da je riječ o konceptu za koji su zagrizli mnogi kapitalni biznismeni, svjedoči i činjenica da je Travis Kalanick, osnivač Ubera koji je otišao s direktorske pozicije te kompanije, i koji ima iskustva na tom tržištu jer je nadgledao razvoj i rast Uber Eatsa, kompanije za dostavu hrane koja je osnovana još 2014. godine, već uložio stotine milijuna dolara u “kuhinje u oblaku”.

NOS ZA BIZNIS

Njegova se nova kompanija zove CloudKitchens, a Kalanick kupuje građevinska zemljišta i na njima gradi ili namjerava graditi kuhinje koje će iznajmljivati restoranima koji se bave samo dostavom. Umjesto da takve kompanije otvaraju vlastite restorane u kojima će pripremati hranu (i brinuti se za infrastrukturu, dakle prostor, pećnice, vodu, struju i sve ostalo), oni to unajmljuju od Kalanickove kompanije i dijele taj prostor sa sličnim kompanijama koje pružaju iste ili slične usluge pa se mogu posvetiti isključivo pripremi hrane i dostavi putem sve većeg broja kompanija i aplikacija koje povezuju restorane s krajnjim korisnicima (poput Glova i Wolta u Hrvatskoj). Virtualnim/dark/ghost restoranima je takav koncept itekako zanimljiv jer time znatno smanjuju troškove poslovanja.

Molecular Gastronomy, Chef cooking up some caviar in Kitchen.

MILIJARDE NA STOLU

Prema tvrdnjama tvrtke Cloud Kitchens, tržište dostave hrane u SAD-u trenutačno vrijedi 35 milijardi dolara, a u CloudKitchens 400 milijuna dolara uložio je i saudijski državni investicijski fond. Poznati hrvatski chef Matija Bogdan, koji uskoro napušta londonski Ledbury zbog novog projekta u Hrvatskoj, posljednjih pet godina živi u britanskoj prijestolnici, gdje je sve više “coworking” kuhinja.

Zagreb, 251119.
Hrana nakon slavlja: Chefovi Marko Palfi i Matija Bogdan pripremili su 3 savrsena jela nakon slavljena. Tortilju, curry s morskim plodovima, pohani picek s tjesteinom s sirom.
A Anita Saric urednica na webu Dobre hrane  priprmila je hamburger od sarme i burek s pecenom piletinom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Mislim da je taj koncept približio restoransku kartu nekoj mlađoj publici koja ne ide u restorane. S druge strane, nisam siguran koliko je to pozitivno, jer kvaliteta ne može biti kao u restoranu. Hrana se pakira, šalje u dostavu, a u restoranu se hrana priprema na minutu, što je prilično važno. Koliko sam upoznat, i dostava se naplaćuje između 10% i 20%. Sad, kome kako odgovara. Postoje ljudi koji odlaze u restorane zbog servisa, I koji sigurno nisu publika za taj koncept. On se obraća mlađoj populaciji, ciljanoj publici, studentima - rekao nam je Bogdan, dodajući da svaki veliki grad sigurno ima tržište za Dark kitchen, dostavni tip restorana, bez sale za objed, koji radi čitavu noć.

- Moja dva prijatelja pokrenula su baš nedavno takav biznis i bave se isključivo dostavom, a opremljene kuhinje imaju u svojim prostorima - rekao nam je Matija Bogdan, sous chef Ledburyja, koji će uskoro preuzeti jedan poznati zagrebački restoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 00:42