Stručne radionice

Učite od poznatih chefova! Svoje znanje podijelit će Tomšić, Jagodić, Salopek, Fonseca i drugi

 Cropix, Press
Vrhunski domaći i strani chefovi i stručnjaci dolaze u Istru gdje će održati 12 izuzetno zanimljivih radionica

Agencija za ruralni razvoj Istre - AZRRI već devetu godinu zaredom održava cikluse edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati i izučiti nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu. Vrhunski domaći i strani chefovi i stručnjaci dolaze u Istru i uskoro ćemo imati priliku učiti od najboljih. Samo neka od potvrđenih imena su Igor Jagodić iz ljubljanskog restorana Strelec (1 Michelinova zvjezdica), Leonardo Fonseca (ex Hiša Franko, ex Jaz), Saša Pribičević (Tekka by Lone), Maša Salopek (Cap Aureo), Janja Benić i mnogi drugi.

image

Igor Jagodić

Press

Igor Jagodić, chef i suvlasnik restorana Strelec, pripremit će do pet jela s aktualnog menija vlastitog restorana s Michelinovom zvjezdicom i pritom provesti polaznike kroz detaljan postupak pripreme i tehnika. Maša Salopek je u prošlogodišnjem jesenskom ciklusu izazvala golem interes javnosti pa će i ove godine imati radionicu na kojoj će kroz nekoliko slastica prikazati važnost tehnika i slobodu kreiranja od vrlo bazičnih namirnica kad vladate znanjem.

image

Maša Salopek

Doris Fatur/Press

Leonardo Fonseca, javnosti poznat po angažmanima u restoranu Hiša Franko (3 Michelinove zvjezdice) i vrlo popularnom bistrou Jaz, koje je vodio uz Anu Roš, prikazat će povezanost emocija i gastronomije. Na primjeru nekoliko jela, Fonseca će polaznicima prikazati detaljan proces izrade i tehnike, a sve zaokružiti promišljanjem kako hranom možemo probuditi emocije i integrirati mnogo više autohtonih receptura u moderna jela atraktivna današnjim restoranskim gostima.

image

Leonardo Fonseca

Press

Saša Pribičević, talentirani chef koji danas vodi Tekku by Lone, osmislio je koncept radionice gdje će prikazati ljepotu spajanja hrvatske lokalne namirnice s azijskim tehnikama. Mario Mihelj, pravi majstor za meso, polaznike će uvesti u svijet kreativne pripreme mesa, ali ne samo dobro poznatih dijelova poput obrazina već i prezrenih komada poput jezika.

image

Mario Mihelj

Biljana Blivajs/Cropix

Zdravko Tomšić, doajen hrvatskog ugostiteljstva, održat će čak tri radionice. Ovaj veliki zagovornik odgovornog pristupanja namirnicama pokazat će polaznicima kako napraviti ukusne terine, zatim kako iskoristit nepopularne dijelove boškarina te kako osmisliti, isplanirati i realizirati sekciju toplih jela u hotelskim buffetima.

image

Zdravko Tomšić

Neja Markičević/Cropix

Robert Perić, dugogodišnji suradnik Agencije za ruralni razvoj Istre, zadužen je za slastičarske teme te će tako polaznicima objasniti proces izrade “pate a choux” (francusko tijesto za pecivo poput Eclaira ili Profiterola) te slasnih slastičarskih krema. Konačno, Janja Benić će prikazati proces izrade sourdough focaccie te kako ovladati viškom kiselog kvasca i pritom ga iskoristiti u novim ukusnim jelima.

image

Janja Banić

Press

"Iako smo među prvima u Hrvatskoj započeli s projektom edukativnih radionica za profesionalce u ugostiteljstvu još uvijek mnogo učimo i svakim novim ciklusom pokušavamo osigurati atraktivne predavače i svježinu u sadržaju", rekao Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.

Agencija za ruralni razvoj Istre djeluje duže od 20 godina i nametnula se kao lider promjena na području poljoprivrede i gastronomije te njihovom povezivanju kako u Istri tako i Hrvatskoj. Samo jedan od brojnih projekata na kojima rade je gastronomska valorizacija mesa od boškarina i revitalizacija ove autohtone pasmine istarskog goveda koja je bila pred izumiranjem, no njihovim snagama budućnost je svjetla. To je samo jedan od primjera gdje je Agencija za ruralni razvoj promovira nedjeljivu i neraskidivu vezu između poljoprivrede i gastronomije. Konstantno promišljanje o nadogradnji provjereno dobrih koncepata ove godine polučili su zanimljivim promjenama.

Edukativne radionice započinju u ožujku, a cijeli raspored i cijene možete pronaći na službenoj stranici Edukacijskog Gastronomskog centra te na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje će komunicirati sve novosti. Svi zainteresirani kuhari mogu se prijaviti putem jednostavnog online obrasca.

U nastavku donosimo raspored svih predavača, teme masterclassova i termine održavanja:

19. 3. 2024., Robert Perić: Pâte à choux
21. 3. 2024., Zdravko Tomšić: Neki novi rezovi boškarina, kako dodatno valorizirati vrhunsko meso
25. 3. 2024., Saša Pribičević: Japanske tehnike pripreme hrane u službi lokalnih namirnica
26. 3. 2024., Robert Perić: Slastičarske kreme, savršenstvo slatkih tekstura
27. 3. 2024., Zdravko Tomšić: Terine - stari/novi trendovi - Zašto je terina odličan izbor za hladno predjelo?
4. 4. 2024., Leonardo Fonseca: Umjetnost i tehnika latinoameričkih tradicija
9. 4. 2024., Janja Benić: Sourdough focaccia
11. 4. 2024., Zdravko Tomšić: Pansionski buffet kreiran na mjeru lokalnih i sezonskih proizvoda
16. 4. 2024., Mario Mihelj: Kreativni svijet prezrenih ziheraških komada mesa
19. 4. 2024., Leonardo Fonseca: Emocionalna gastronomija
22. 4. 2024., Igor Jagodić: Sezonski meni restorana Strelec
23. 4. 2024., Maša Salopek: Kreativno slastičarstvo

Ovu priču bilo bi nemoguće realizirati bez partnera projekta Istarske županije, Turističke zajednice Istre te Obrtničke komore Istre koji istarskim ugostiteljima sufinanciraju edukativne radionice s 50 % iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 11:24