VELIKO PRIZNANJE

Uljara Chiavalon iz istarskog Vodnjana proglašena najboljim oleoturizmom u Europi

"Ovo je nagrada Istri i svim njenim ljudima koji su zadnjih dvadesetak godina pretvorili ovu predivnu regiju u jedno od najpoželjnijih mjesta na svijetu", poručili su iz Chiavalona

Na dodjeli prestižnih Premio Il Magnifico nagrada, koja je u Firenci održana ove srijede, 13. ožujka, i dodjeljuje se najboljim proizvođačima ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Europi, vodnjanska uljara Chiavalon proglašena je najboljim oleoturizmom u Europi (Best Oil Hospitality 2024). Kako su komentirali braća Tedi i Sandi, inače naši izrazito cijenjeni maslinari, nagrada ih je jako iznenadila i ostavila bez riječi.

image

Izvor: Facebook

Chiavalon Organic Extra Virgin Olive Oil Facebook/

Prije dvije godine su na istom natjecanju osvojili, kako ga nazivaju, maslinarski Oscar ‘Il Magnifico‘ za najbolju maslinarsku tvrtku, prošle godine nagradu ‘Best of North Adriatic Region‘ i ušli među top tri finalista, a ove godine pripala im je zbilja velika i važna nagrada.

"2008. godine izgradili smo prvu kušaonicu maslinovog ulja u Istri kada ni sami nismo znali kakav potencijal oleoturizam ima. Vjerovali smo u ideju da gostima u destinaciji treba pružiti najbolji mogući experience koji će ih dugoročno povezati sa nama i sa destinacijom. Poticali smo svoje kolege da krenu tim smjerom s vizijom da Istra mora postati najbolja maslinarska destinacija u svijetu. 2020. izgradili smo novu uljaru, svojevrsni maslinarski centar, u kojoj smo dodatno podigli razinu usluge koju pružamo, te razvili cijeli niz aktivnosti i degustacijsko-edukacijskih programa. Danas u Vodnjanu, u Istri imamo desetine predivnih kušaonica vrijednih maslinarskih obitelji. Ova nagrada upravo zato ima višestruki značaj za nas. Ovo je nagrada cijeloj obitelji za sve ono što smo zajedno napravili svih ovih godina", komentirali su iz Chiavalona.

image

Izvor: Facebook

Chiavalon Organic Extra Virgin Olive Oil Facebook/

Dodali su i kako smatraju da ova nagrada pripada i svim njihovim vrijednim djelatnicima koji su prihvatili njihovu filozofiju i koji su, kažu, u potpunosti dali sebe u svaki proizvod i uslugu koju pružaju u svojoj uljari.

"Bez njih ovo sve ne bi bilo moguće. Ovo je nagrada svim vrijednim kolegama maslinarima koji svakodnevno u svojim kušaonicama pričaju priču o maslinovom ulju iz Istre i koji neumorno educiraju desetke tisuća gostiju kako nastaje iskreno, prirodno, nepatvoreno maslinovo ulje. I za kraj ovo je nagrada Istri i svim njenim ljudima koji su zadnjih dvadesetak godina pretvorili ovu predivnu regiju u jedno od najpoželjnijih mjesta na svijetu", rekli su iz Chiavalona.

image
Goran Sebelic/Cropix

Osim braće Chiavalon, na ovom poznatom svjetskom natjecanju najboljih ulja svijeta nagradu za svoje ulje dobili su po prvi put uljara Nono Remiđo iz Rovinja u vlasništvu obitelji Vanđelić, u kategoriji ‘Istočni mediteranski basin‘, i to za svoje ulje buže. U istoj nominaciji bilo je ulje braće Chavalon Ex Albis iz Vodnjana i maslinovo ulje tvrtke Monterosso iz Savudrije.

Još je jedan hrvatski predstavnik bio je nagrađen u Firenci, a to je Hrvoje Petrić koji je ove godine, nakon angažmana na Weekend Food Festivalu u Rovinju, preuzeo programski dio Istravirgina u Vodnjanu, manifestacije posvećene mladim maslinovim uljima koja se već godinama održava krajem studenoga.

Petrić je izabran za jednog od troje ambasadora koji promoviraju najbolja maslinova ulja svijeta. Uz njega, nagradu su dobili Talijan Simone Martini te Ukrajinka Svitlana Shchegrykovych.

Osim što mu je, kako je rekao, bila iznimna čast primiti nagradu, Petrić je komentirao i da su ove godine na natjecanju dominirala ulja iz Puglije, Umbrije, Toskane, a dvije posebne nagrade dodijeljene su ulju iz Basilicate te Sardinije. Istodobno je bio organiziran i Florence Cocktail Week, gdje su se okupila četiri najbolja bara iz Firence te su četiri najbolja barmena osmislili nove koktele s maslinovim uljima.

"Na natjecanje je pristiglo oko 230 uzoraka koji su prošli prvi krug natjecanja. Zanimljivo je da niti jedno ulje iz Španjolske nije moglo prijeći 85 bodova i nije moglo dobilo nagradu. To je odraz problematične godine", zaključio je Petrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23