NAPRAVI LEDENU KAVU

Umjesto klasične kave s hladnim mlijekom, danas napravite ovaj popularni napitak koji razbuđuje

 Agrobacter
Spoj hladnog osvježenja i energije koju daje kofein čini ovaj napitak popularnom zamjenom za klasičnu šalicu kave s hladnim mlijekom

Prvi izravni susret s pravom turskom kavom, onom koja se kao dio rutine kuha na štednjaku svako jutro, njenim intenzivnim okusom i udarcem kofeina ne prođe uvijek glatko, pogotovo kada ste tek u osnovnoj školi i zapravo nemate što raditi sa šalicom kave u ruci. No, njezin primamljivi miris i dalje bi nas privlačio džezvi pa bi se u dječjoj šalici nerijetko našla bijela kava kao ublaženi oblik jutarnjeg vrućeg napitka. S dolaskom ljetnih mjeseci bijela kava pretvorila bi se u pravu poslasticu - ledenu kavu u visokoj čaši koju bismo srkali kroz slamčicu skriveni suncobranom dok vani prži sunce.

Tu i tamo bi se na Jadranu našlo i mjesto na kojem bi ledenu kavu poslužili sa sladoledom pa veselju ne bi bilo kraja jer bi se u čaši našla vanilija, iako često ona najjeftinija, a uz slamčicu bi došla i duga žlica za uživanje u desertu. Zahvaljujući razvoju domaće scene specijalitetne kave, svim kavopijama danas su na raspolaganju kave s raznih dijelova kugle zemaljske, što znači da ne postoji razlog zašto svoju ledenu kavu ovo ljeto ne biste dodatno unaprijedili.

image
Sveta_zarzamora

KLASIK KOJI VOLIMO

Za pripremu klasične ledene kave, koja se sastoji samo od kave i leda, odlična je kava iz francuske preše (engl. French Press) jer dobijete veću količinu napitka koji, nakon što ga skuhate, stavite u hladnjak dok se ne ohladi, a zatim poslužite s ledom. U slučaju da vam je ipak draže malo razblažiti okus kave, dodajte mlijeko po želji, a slađe verzije poput kokosova ili bademova mlijeka poslužit će i umjesto šećera.

Kod pripreme ledene kave svakako izbjegavajte stavljanje klasičnog granuliranog šećera neovisno o vrsti jer se on jednostavno neće otopiti, nego će pasti na dno čaše. Umjesto toga pokušajte dodati malo hladnog kondenziranog mlijeka. Ovdje će vam također dobro doći šećerni sirup koji se inače koristi kao zaslađivač koktela, a radi se tako da se pomiješaju voda i šećer u istom omjeru te kuhaju dok se sirup malo ne zgusne. Budući da on u hladnjaku može stajati, nema razloga zašto ga ne biste imali spremnog! Tko voli karamelu, ne mora se suzdržavati - ledena kava s dodatkom slatkog umaka uljepšat će vam dan i ledenoj kavi dati kompleksniju aromu, a poslužit će vam odmah i kao zaslađivač. Kako ledenu kavu ne biste pretjerano razvodnili, skuhanu i ohlađenu kavu izlijte u kalupe za led i smrznite pa iskoristite prvom prilikom umjesto klasičnog leda.

image
Agrobacter

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE

Pravi geekovi za kavu mogu isprobati i pripremu cold brewa tako da se svježe samljevena kava natopi u vodi u omjeru 1:13 g i pusti u hladnjaku da stoji oko osam sati, a zatim procijedi. Svi kojima se ne da zezati s hladnom ekstrakcijom kave, sada ih već mogu i kupiti u nekoliko domaćih pržionica. Samo vrijedi biti oprezan jer kod hladne ekstrakcije puno više kofeina završi u kavi pa je stoga i jača - da ne biste počeli treperiti nakon nekoliko čaša. Cold brew možete iskoristiti i u koktelu, samo ga dodajte u džin-tonik i poslužite s ledom.

HIT KAVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavno je internet gotovo srušila takozvana Dalgona kava, za koju će vam trebati kava instant vrste, ako vam to vaš ponos dopusti. Trebat će vam dvije žlice kave, dvije žlice šećera i dvije žlice vruće vode koje ćete mikserom zamutiti dok ne zapjeni i ne dobijete kremu. Nju zatim stavite u čašu hladnog mlijeka poput kofeinskog šlaga te postepeno umiješajte u svoj osvježavajući mliječni napitak.

LJETNO OSVJEŽENJE

Ako se želite zaista počastiti, onda pripremite affogato, talijanski specijalitet za koji će vam, osim vrućeg espressa, trebati još i kuglica kremastog sladoleda od vanilije i amaretto. U prozirnu zdjelicu (kako biste mogli pratiti otapanje sladoleda, naravno!) stavite po kuglicu ili dvije sladoleda, a zatim skuhajte espresso i izlijte u svaku zdjelicu po jednu dozu te dodajte malo amaretta. Nemojte predugo čekati kako se sve ne bi pretvorilo u mliječnu kašu, nego navalite!

image
Veselovaelena
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:41