PAMETNO I ODRŽIVO

Umjesto plastične i aluminijske folije, razmislite o ovih 5 lako dostupnih alternativa

 Daisy-daisy
Svih pet načina spremanja hrane lako su dostupni pa tako s promjenama možete krenuti već danas

Održivost i očuvanje okoliša posljednjih su nekoliko godina sve češća i sve važnija tema. Dovoljno je tek osvrnuti se na količine otpada koje svakodnevno stvaramo kako bismo shvatili da je napokon došlo vrijeme za promjene, a iste te promjene možemo uvesti jednostavnije nego što smo zamišljali. Osim kvalitetnog iskorištavanja baš svakog dijela voća i povrća te ostataka, dobra ideja tako će biti razmisliti i o alternativama kada je u pitanju skladištenje tih istih namirnica. Dobar početak bit će već i zamjena plastične te alu folije nešto drugačijim spremnicima i svakodnevnim predmetima koji se, uvjerit ćemo vas, mogu iskoristiti na još pametniji način.

image
Fotoduets

Krenite od jednostavnih predmeta poput staklenki. Nakon što ispraznite teglicu krastavaca, maslina ili džema, dobro je operite i odstranite naljepnice pa u nju spremite žitarice, manje količine brašna, sitnu tjesteninu ili rižu. Dobra su opcija upravo zato što su prozirne i lako ćete raspoznati što se u pojedinoj teglici nalazi, a dodatan plus svakako je i to što dolaze u različitim oblicima pa ih lako možete iskoristiti prema trenutnim potrebama. Također, rasporedite li ih tematski i označite personaliziranim natpisima, teglice mogu izgledati zbilja lijepo u baš svakoj kuhinji.

image
Olga Peshkova

Još jedna sjajna ideja bit će i omoti od voska. Nedavno smo pisali o Martini Devide i njezinim Pčelarko omotima od voska koje vrlo jednostavno možete naručiti putem službene stranice po cijeni već od 20 pa do 80 kuna. U slučaju da vam se to u ovom trenutku čini prekompliciranim ili ne želite čekati, na jednostavan način možete ih napraviti i kod kuće. Potreban će vam biti tek komad tkanine i pčelinji vosak, a zatim je tkaninu dovoljno izrezati na željenu veličinu, posipati voskom pa ubaciti u pećnicu na 10 minuta, dok se vosak u potpunosti ne otopi. Takve omote možete koristiti za spremanje voća i povrća, sireva, pa čak i mesa, a dodatne upute potražite u našem tekstu o Pčelarko omotima.

image
Daisy-daisy

Za sve one koji obožavaju pripremu domaćeg kruha i drugih poslastica koje uključuju pripremu dizanog tijesta, dobra ideja bit će korištenje kapa za tuširanje umjesto plastične folije za vrijeme dizanja tijesta. Tijesto zamijesite na klasičan način, prebacite ga u posudu, a zatim prekrijte običnom kapom za tuširanje. Kada ste s pripremom tijesta gotovi, kapu isperite pod vodom, osušite i spremite za iduće korištenje.

Kada govorimo o održivosti, veliki trend u posljednje su vrijeme i bento boxovi. Riječ je o posebno dizajniranim kutijama u koje vrlo jednostavno možete upakirati ručak s više komponenti. Na taj način spašavate sami sebe od pranja više komada suđa, štedite vodu i prostor u hladnjaku, a bento kutije odlične su i u slučaju da pripremate ručak koji planirate pojesti tek idućeg dana na poslu.

image
Veselovaelena

Također, u posljednje vrijeme sve češće nailazimo i na silikonske poklopce koji su prikladni za različite vrste lonaca i posuđa. Kupiti ih možete u specijaliziranim trgovinama kuhinjskim priborom ili naručiti putem, primjerice, Amazona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 03:22