ZA POD ZUB

Umjesto u somunu, ćevapčiće danas poslužujem u jednostavnim, mekim lepinjama, evo provjerenog recepta

 Lidija Lončarić
Prvomajski ćevapčići za prste polizati samo su dio doživljaja, zato poslušajte moj savjet i napravite i ove predobre lepinje

Malo je onih koji će ostati ravnodušni na dobar ćevap, a još je manje onih koji se neće požaliti kada na stol stignu ćevapčići bez klasične lepinje ili, još veće zlo, bez luka i ajvara. Ovo nije priča o takvim ljudima, nego o onima spremnima ćevapima dati drugu priliku, i to u sasvim novom izdanju. Napravila sam, naime, predobre turske lepinje, a kad su mi već tako dobro uspjele, odlučila se počastiti i ćevapčićima.

Dodala sam im i malo na tavi zapečenog škripavca, jer ako niste, morate ga probati na ovakav način, umak od kopra, svježu salatu, mladi luk i hrskavo pečeno povrće, a potom čvrsto odlučila kako ovo definitivno ponavljam za prvomajski produženi vikend. Nakon ove kombinacije, evo javnog obećanja, lizat ćete prste pa se svakako pobrinite da ćevape u turskim lepinjama ekipi za stolom poslužite uz nekoliko dodatnih ubrusa.

image

Ovako u Turskoj rade bazlame, jednostavne, meke lepinje koje se peku na vrućoj ploči ili u tavi

Fmajor/Getty Images/istockphoto

Još jedan dobar savjet bit će u proces pečenja uključiti i najmlađe kuhare u obitelji. Naime, lepinje se na tavi toliko napušu da superzabavno postaje samo promatranje kako one nastaju, a i ostatak pripreme ovog jela, osim pečenja ćevapa, vrlo lako mogu odraditi i oni koji inače nisu odveć spretni u kuhinji. Na kraju, možda i nije potrebno dodati, ali nek‘ se nađe, ovo jelo najbolje se slaže uz hladni gemišt ili bocu dobrog piva.

Trebat će vam:

Za lepinje:
250 g brašna
1 mala vrećica kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
oko 100 ml vode
80 g grčkog jogurta
2 žlice maslinova ulja

Za umak:

200 ml grčkog jogurta
1 šaka svježeg kopra
1 žlica maslinova ulja
1 žlica limunova soka
1 režanj češnjaka
sol i papar

Ostalo:

sir škripavac
salata, mladi luk i povrće prema želji

Priprema:

U veću posudu stavite brašno, dodajte kvasac, šećer i sol, pomiješajte, dodajte jogurt i počnite mijesiti, istodobno dodajući vodu. Najbolje je tijesto zamijesiti u mikseru, ali ako vam nije pri ruci, možete i rukama. Cilj je dobiti elastičnu, glatku kuglu tijesta koja je mekana, ali se ne lijepi za prste. Ako se lijepi, dodajte prstohvat ili dva brašna. Kada ste dobili lijepu kuglu tijesta, premažite je maslinovim uljem, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Pustite da stoji na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči. Zatim tijesto podijelite na šest ili osam jednakih dijelova, ovisno o tome koju veličinu lepinja želite dobiti. Formirajte kuglice i pustite da se pokrivene dižu još 15 - 20 minuta. Svaku kuglicu zatim spljoštite i tanko razvaljajte. Dobro zagrijte tavu i pecite jednu po jednu lepinju. Pecite je dok se ne pojave mjehuri i tijesto se napuše, preokrenite, pa pecite još pola do jednu minutu. Izvadite iz tave i umotajte u krpu. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto.

Kada ste gotovi s pečenjem lepinja, ispecite ćevapčiće. Kada su gotovi, obrišite dio masnoće iz tave pa na preostaloj sa svake strane kratko zapecite komadiće sira škripavca, tek da se na njima stvori korica i da poprime boju. Napravite umak od grčkog jogurta, svježeg sitno nasjeckanog kopra, protisnutog češnjaka, maslinova ulja, limunova soka, soli i papra. Lepinju premažite umakom od kopra, dodajte ćevape, salatu i povrće prema želji i sir škripavac. Zarolajte i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:26