VINSKI VITEZ

Umro je Franjo Lebar, vinar koji je osamdesetih proslavio sortu sauvignona u Hrvatskoj

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
Franjo Lebar po mnogočemu bio je pionir vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj, a najistaknutiji je doprinos sorti sauvignon

U 97. godini umro je Franjo Lebar, vinar koji se nedvojbeno može zvati pionirom sauvignona u Hrvatskoj. Nakon umirovljenja uspješno su ga naslijedili kćeri i unuci u poslu, a osobito grana obitelji koja vodi vinariju Belović. Mnogi su ga nazivali Gospodin Sauvignon upravo zbog te zaslužnosti za promicanje spomenute sorte u Hrvatskoj. Jedan je od začetnika vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj, a područje njegova djelovanja uglavnom je bilo fokusirano na kraj Bregovite Hrvatske, točnije Železne Gore, Štrigove.

Prvi je počeo buteljirati vina, još 1960. godine i dobio oznaku geografskog porijekla. Bio je neviđeni mentor i prenositelj znanja te je rado nesebično dijelio svoje znanje.

Rođen je 19. studenog 1924. godine u Železnoj Gori u obitelji koja se uglavnom bavila poljoprivredom, a vinogradarstvom se bavio od kraja Drugog svjetskog rata. Iako je uzgajao i graševinu, šipon, žuti muškat, najpoznatiji je ipak bio po sauvignonu, a prvi vinograd zasadio je još 1951. godine. Svojim kćerima je kasnije ostavio svoje vinograde te su stasale nove vinarske obitelji Belović i Židov dok je sebi ostavio vrlo malu količinu kako bi u poodmaklim godinama mogao prošetati po vinogradu i obaviti manje zahtjevne poslove. Jednom je izjavio kako nikada nije imao problema s prodajom vina, čak ni prije buteljiranja vina u boce i tad ih je vozio u bačvama sve do Maribora. 2018. godine primio je nagradu za životno djelo, vinskog Oscara čiji je izbor organizirala tvrtka Vinart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:54