Ispred svog vremena

Umro je Vitomir Andrić, jedan od prvih i najstručnijih vinskih novinara u Hrvatskoj

Vitomir Andrić

 Facebook/Vinske zvijezde/zxx/
Karijeru je započeo u dnevnom listu Vjesnik, potom je prešao u Večernji list, a u mirovini je pisao blog

U 75. godini napustio nas je Vitomir Vito Andrić, jedan od najpoznatijih vinskih novinara u Hrvatskoj i ocjenjivač na domaćim i međunarodnim vinskim natjecanjima, koji se ovim sektorom počeo baviti još daleke 1987. godine, premda je u novinarstvu bio od 1973. Vitomir je svoju novinarsku karijeru započeo u dnevnom listu Vjesnik, da bi je potom nastavio u Večernjem listu. Pored uredničkog posla u tadašnjoj gradskoj rubrici, radio je i u vanjskoj politici, bio glavni urednik Večernjakova priloga Metropola, ali je radio i na desku. Upravo je u Večernjaku u doba vrtoglavih tiraža, koje su se penjale i do 400 tisuća prodanih primjeraka dnevno, pokrenuo svoju vinsku rubriku, iz koje je izrastao projekt ocjenjivanja vina “Vinske zvijezde”, koji je na službenoj Facebook stranici i objavio ovu tužnu vijest.

Posvećenost tekstovima o vinu u ono je doba bila i hrabra i izazovna odluka, no njegovi tekstovi su se čitali, pa je Andrić vinsko novinarstvo prenio i u druge medije. Kada je otišao u mirovinu otkrio je novi medij - internet te je pokrenuo blog Vino Vito. Umirovljeničke dane, kako je ne tako davno ispričao za portal mirovina.hr, provodio je u Crikvenici.

Vito Andrić odrastao je u Zagrebu, no porijeklo vuče iz Hrvatskog zagorja, poznatog vinorodnog kraja, piše Dijana Kopjar Mucak za mirovina.hr. Kod bakinog vinograda i kleti upoznao je grožđe, potom mošt, a na kraju i vino.

"Malo je danas vinskih novinara, dosta se prepisuju priopćenja, a svaku temu treba istražiti", požalio se kolegici Kopjar Mucak u spomenutom tekstu dodajući kako je on to tako oduvijek radio jer je to davno naučio. Pionir u novinarstvu posvećenu vinu, vinarima i vinogradarstvu na našim prostorima time se vodio do posljednjeg teksta, za svoju dušu i za svoje čitatelje i pratitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 12:52