VINSKO CARSTVO

Unuci spasili od propadanja 100 hektara vinograda, 3 milijuna vinskih boca i kulturne spomenike

 Marijana Sever Tot
Donosimo priču iz vinarije Cà di Rajo smještene u jednoj od najbogatijih talijanskih pokrajina Veneto, kolijevci prosseca.

Sto hektara vinograda, tri milijuna boca vina i jedan cilj: spasiti jedan od najcjenjenijih talijanskih vinograda, svojevrsni spomenik kulture na otvorenom. Ovaj su izazov pred sobom prije nekoliko godina imala braća Simone, Alessio i Fabio Cecchetto, menadžeri vinarije Cà di Rajo smještene u jednoj od najbogatijih talijanskih pokrajina Veneto, kolijevci prosseca.

Prvih 25 hektara posjeda oko današnje vinarije zasadio je njihov djed Marino Cecchetto prije 60 godina. Desetljećima poslije, trojica braće u dobi od 24 do 35 godina udružili su svoja znanja te na prekrasnom imanju smještenom u srednjovjekovnom talijanskom selu na području Piave stvorili impozantnu proizvodnju od 3 milijuna litara različitih vrsta vrhunskih vina.
Moderno uređena vinarija Ca ’di Rajo svojim nesvakidašnjim konceptom spaja prošlost i budućnost te se uklapa uz jedinstvenu arhitekturu susjednih povijesnih zdanja kao što su crkva i toranj iz 10. stoljeća ili pak poznata Casa Convento i Tower of Rai iz 14. stoljeća. Zbog svega toga, ova je vinska oaza uistinu svojevrsni spomenik kulture.

image
Marijana Sever Tot
image
Marijana Sever Tot


No još je jedna specifičnost ove vinarije, jedinstvena u svijetu – a to je bellussera, metoda uzgoja vinove loze koja datira s kraja devetnaestog stoljeća. U bellusseri, loza je podignuta do 4 metra od tla i raspoređena u polukrug pa stoga biljka može rasti i širiti se oslobađajući svu snagu. No, branje je moguće isključivo ručno. Bilo joj je suđeno da nestane jer su vinogradi uzgajani na ovaj način, skupi za obradu i nije ih moguće mehanizirati. Velika je odluka bila pred trojicom braće, spasiti djedovinu i ostati vjeran staroj metodi ili ući u sigurniju mehanizaciju.

image
Marijana Sever Tot
image
Marijana Sever Tot


-Ponosni smo na ovu odluku jer je to novi korak u našoj borbi za zaštitu vinogradarske baštine područja Piave. Na ovaj način pokazali smo volju da zaštitimo vinograde uzgajane u bellusseri – kazao nam je Fabio Cecchetto, iz čije vinarije ovih dana u Hrvatsku ovih dana dolazi jedan od najboljih talijanskih prosecca.

image
Marijana Sever Tot


- Proizvodimo između 1.000.000 i 1.600.000 boca vina godišnje, veliki dio toga je prosecco, ali također radimo bijelo i crno vino. Naše primarno tržište je talijansko na koje otpada 35 do 40 posto proizvoda. Naše drugo najveće tržište je Nizozemska, a zatim slijede središnja Europa i neke azijske zemlje. Ovih dana s velikim veseljem po prvi puta dolazimo u Hrvatsku. Znamo da su Hrvati poznavatelji dobrih vina i veselimo se prvom susretu – otkrio je Fabio.

image
Marijana Sever Tot


U doba pandemije korona virusa upravo je ova regija bila jedna od najpogođenijih. Na sreću nisu morali otpuštati radnike, a višak proizvedenog već je raspoređen.

image
Atmosfera iz vinarije
Marijana Sever Tot


- U pandemiji proizvodimo 30 posto manje, ali pokušavamo smanjiti taj postotak i podići proizvodnju kako bismo nadoknadili razliku. Kod nas radi tridesetak zaposlenika. U našem kraju klima i temperatura su malo čudni, dosta je vlage i teško je uzgojiti vinograd. Pomaže nam tehnologija s kojom možemo uzgojiti dobro grožđe i u klimatskim uvjetima koji nisu idealni – kazao je Fabio Cecchetto, koji zaključuje kako se prosecco može piti aperitiv, ali također i s dobrom, svježom ribom ili rižotom.

-Možete ga piti uz što god želite, veoma je raznovrsno vino. To je jedna od njegovih najvećih prednosti i razlog zašto je toliko omiljen diljem svijeta – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26