ISTARSKI KLASIK

Uoči večere Ane Roš poslužili kokošji žgvacet s fužima i štracadom, donosimo recept

 Privatna Arhiva/
Domaće specijalitete priredili su lokalci na seoskom domaćinstvu u Istri

Cijenjena chefica Ana Roš iz slovenske Hiše Franko u subotu je gostovala u istarskom restoranu San Rocco. Radi se o inicijativi da se Brtonigla bolje brendira kao zanimljiva turistička destinacija.

Ručak uoči Anine večere bio je u znaku tradicionalnih jela. Poslužen je tipični istarski žgvacet od kokoše s domaćom tjesteninom koja nalikuje na tagliatelle, a naziva se štracada te klasičnim fužima. Inače se žgvacet obično služi samo s fužima, ali može i s drugom vrstom tjestenine, ali je najbitnije da bude domaća. U nekim dijelovima Istre, žgvacetu se zna dodati i komadić junetine kako bi okus bio što moćniji. Obično pri kupnji nikad ne znate koliko je kupljena kokoš stara pa stari majstori i majstorice u kuhinji sugeriraju sporo kuhanje na laganoj vatri (čak sat i pol prije dodavanje junetine, ako ćete je ubacivati). Ono što je najprepoznatljivije kod recepta da žgvacet jest da se prvo poprže komadi mesa, a tek potom ide luk i ostale namirnice. Klasični recepti za žgvacet sugeriraju da luka treba staviti upola manje od količine mesa, Luk se mora lijepo raspasti u kuhanju kako bi žgvacetu dao gustoću i onaj poseban gušt. Ručak je posebno lijepo poslužiti u vrtu, pogotovo u ljetnim mjesecima pa u nekom debelom hladu nakon dobrog ručka, baciti na karte uz žmul vina baš kako su uzvanici guštali na ručku i Istri.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

1 kg piletine narezane na kockice (obavezno dodajte i batke i krilca)

2 velike glavice luka narezana na kockice

4 češnja češnjaka sitno nasjeckana ili protisnuta

5 žlica maslinovog ulja

sol i papar

2 stabljike celera narezane na kockice

2 grančice ružmarina, nasjeckane

2 lista lovora

500 ml nasjeckane rajčice

250 ml suhog crnog vina

1 kg domaće tjestenine (fuža i štracade)

*štracada (široki rezanci slični tagliatellama)

image
Privatna Arhiva/

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, a zatim prepržite komade mesa. Posolite i poparite pa okrenite još par puta dok meso ne dobije lijepu rumenu boju. Sad dodajte luk i celer pa sve zajedno pirjajte desetak minuta. Dodajte češnjak, ružmarin i lovor pa sve zajedno kuhajte vrlo kratko (oko 2 minute) dok cijela kuhinja ne zamiriše. Dodajte rajčice i crno vino pa na vrlo laganoj vatri kuhajte 2 sata. Pred kraj kuhanja, žlicom izvadite meso koje bi se trebalo samo odvajati od kosti i vratite u ovaj bogati žgvacet.

Prije posluživanja skuhajte paštu da bude al dente, a zatim sve pomiješajte s prethodno napravljenim žgvacetom. Poslužite s malo dobrog maslinovog ulja i ribanim parmezanom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:21