UpCafe: Mjesto u koje marendati dolaze vegani, vegetarijanci i mesojedi

UpCafe nije sasvim novo mjesto, otvoren je naime prije dvije godine u Splitu u Ulici Domovinskog rata, ali vrijedi ga predstaviti svima onima koji za njega nisu čuli. Tamo se naime pripremaju i poslužuju zdrava topla i hladna jela pripremljena od sezonskih i uglavnom organskih namirnica. Ondje se može uživati u slanim i slatkim zalogajima, ali i raznim napitcima kao što su prirodni voćni i povrtni sokovi i shakeovi, te vrhunska kava, vruća čokolada s kravljim, sojinim ili zobenim mlijekom te organski čajevi. A poslije ručka možete popiti vino ili pivo.

Prirodno i zdravo

U kuhinji pomažu i vlasnici Mia Šoškić i njezin suprug Vjeko, koji su se podijelili u kuharskim poslovima: ona se bavi slatkim, a on slanim. Upcafe je mjesto za sve vegetarijance, vegane , ali i one koji povremeno žele pojesti nešto lagano i u prvom redu zdravo. – S obzirom na to da kao vegetarijanka nisam baš imala puno izbora kad bih nešto željela pojesti vani, a važno mi je da je ono što jedem ukusno i zdravo pa smo eto ostvarili ideju o mjestu gdje se jede prirodna kuhinja. I sama kod kuće kuham s namirnicama koje nisu ničim tretirane, važno mi je njihovo porijeklo tako da i restoranu kuhamo samo s onima provjerenih proizvođača. Kod nas se cijeli dan može nešto pojesti, ujutro nudimo i razne kaše, kao što su zobena i prosena, puding od amarantha, tu su sendviči, pancerote, burita, hrustavci, razni tartovi, soparnik, viška pogača, salate, ali i juhe, variva, tjestenine i rižota. Sve se radi od inetgralnih sastojaka, ne koristimo bijelo brašno i bijeli šećer. Ovdje ne jedu samo vegani i vegetarijanci, čak je i više onih koji to nisu, kažu da im odgovara laganija hrana pogotovo kad se zasite teških jela ili ako su se dan prije prejeli- kaže Mia.

Bogat jelovnik

UpCafe nije samo café, nije ni bar, niti restoran, on je od svega pomalo, a najvažnije je da se ovdje kuha s ljubavlju i da se pažljivo odabiru namirnice koje se maštovito i pametno obrađuju. Rezultat su kreativna jela od kojih nećete imati probavne tegobe, a jelovnik je toliko bogat i raznovrsan da se za svakoga svaki dan može naći nešto novo. Ono što je možda najvažnije je da ovdje nema prevare kad je u pitanju kvaliteta, svježina i porijeklo namirnica, jer ljudima iz UpCafea je jako važno što serviraju svojim gostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 09:10