EKSKLUZIVNO

Upravo je potvrđeno da u Hrvatsku dolazi Leonor Espinosa, najbolja chefica na svijetu

 Juan Pablo Gutiérrez/
Na poziv Festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs, u Hrvatsku dolazi Leonor Espinosa

Upravo je potvrđeno da u Hrvatsku dolazi Leonor Espinosa, najbolja chefica na svijetu za 2022. godinu izabrana od strane prestižnog izbora The World´s 50 Best Restaurants i to na poziv festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs.

“S veseljem prihvaćam ovu nagradu jer sada će se moj glas čuti malo jače” - rekla je Leonor povodom dobivanja ovog velikog priznanja. Tek što je objavljeno da je po izboru 50 Best proglašena najboljom cheficom na svijetu slavna kolumbijska chefica Leonor Espinosa potvrdila je da u listopadu stiže u Hrvatsku na poziv Festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs.

image
Simón Bosch, Ig @simonboschphotographynl/
image
Simon Bosch Photography/

Da ovogodišnja prestižna titula pripadne baš vlasnici restorana Leo u Bogoti, odlučilo je 1080 kulinarskih eksperata iz cijelog svijeta, među kojima su chefovi restorana, pisci o hrani te putujući ljubitelji gastronomije. Za njih je 59 - godišnja chefica ključna figura za razvoj kolumbijske gastronomske scene. Osim što je odlična kuharica, ona je i vizionarka s velikim poštovanjem prema tradiciji i izvornim kolumbijskim okusima, a svoju profesiju spaja s društvenom odgovornošću. Naime, još je 2008. zajedno s kćerkom Laurom Hernandez Espinosa, koja će također doći u Hrvatsku, osnovala neprofitnu zakladu FUNLEO, koja potiče poljoprivredni razvoj ruralnih i etničkih zajednica u Kolumbiji na zdrav i ekološki prihvatljiv način, te na očuvanje brojnih kulinarskih tradicija. Njezina filozofija ciklo-bioma koristi gastronomiju kao poticaj za društveni i gospodarski razvoj u autohtonim i afro-kolumbijskim zajednicama. Njezina je misija sada dobila globalno priznanje.

image
Felipe Pardo, Ig @felipepardo/

FUNLEO osnažuje marginalizirane uzgajivače već pomalo zaboravljenih namirnica iz kolumbijske gastronomije, kao što su Santander mravi, mojojoy amazonske ličinke i riječna riba pirarucú, a istodobno stanovnici 87 ruralnih područja chefici prenose svoja znanja iz kulinarske tradicije. Jednako strastvena u očuvanju tradicije je i Leonorina kći Laura Hernandez Espinosa, njena partnerica i sommelierka u restoranu Leo te direktorica zaklade FUNLEO.

image
Jorge H Gonzalez/
image
Jorge H Gonzalez/

Leonor Espinosa odrastala je u karipskoj regiji Kolumbije, za koju kaže da je “prepuna okusa, topline i sreće”. Stanovnici tih živopisnih otoka, svjedoči Espinosa, naprosto vole zavoditi kuhanjem, pa je i ona to zarana naučila - uz baku koja je pripravljala fantastične manjares (slasne karipske zalogaje).

U knjizi “Priče iz lonca” koju je objavila 2018. piše: “Moje najsnažnije sjećanje na hranu je na farmi u La Mojani, Sucre... Prijatelji i obitelj okupljeni oko golemog stola prekrivenog lišćem banane, krcatog ukusnim jelima kao što su zec, dimljeni guartinajas (vrsta nizinskog glodavca) pirjan u kokosovom mlijeku, sancochos (juhe i gulaši), pečeno meso, jela od riže, rolice svježeg kukuruza kuhane na pari, svježi primorski sir...”

Diplomirana slikarica, Leonor je shvatila da u gastronomskom izričaju može primjeniti isti pristup koji je imala u stvaralaštvu umjetnosti - istraživanje, promatranje i eksperimentiranje.

image
Jorge H Gonzalez/
image
Jorge H Gonzalez/
image
Jorge H Gonzalez/

“Kroz to sam shvatila da postoji mogućnost povezivanja afro-starosjedilačkih i ruralnih zajednica s naprednim idejama, koje će svima donijeti prosperitet”, rekla je nedavno dodajući kako je Kolumbija

zbog miksa raznih kultura, raznovrsnih namirnica te brojnih načina njihove priprave - “zemlja tisuću kuhinja”.

Vrhunski chefovi poput Leonor, koji krče puteve i stvaraju trendove, imaju jednako odgovornu ulogu kao političari jer kuhanje počinje proizvodnjom hrane, a ona utječe na razne čimbenike današnjeg svijeta - od klimatskih promjena, krčenja šuma, pogrešnog iskorištavanja prirodnih resursa, borbe za monopol, a time i na ratove. Stoga pravilan pristup gastronomiji može pridonijeti smanjenju postojećih gospodarskih i društvenih sukoba.

U svibnju 2020. majka i kći otvorile su još jedan restoran. Zapravo, podijelile su Leo na dva dijela - La Sala de Laura i La Sala de Leo, koji dijele isti krov zgrade u elitnoj četvrti Chapinero u Bogoti. U oba restorana se primjenjuje isti koncept ciklo-bioma i koriste se isti sastojci, no dok je Leonor ostala vjerna filozofiji fine dininga, Laura poslužuje jednostavna pučka jela, a gostima su osobito privlačna njezina fermentirana pića, inovativni kokteli i likeri od lokalnih sastojaka.

Svoja iskustva u listopadu će u Hrvatskoj podijeliti s poklonicima gastronomije, a posjetit će Zagreb i Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:06