novi okusi

Uskoro počinje Pizza Festival u Dubrovniku, održavat će se u jednom od "najcool" kvartova u Europi

 Pizza Festival Dubrovnik/
Festival će se održvati u prostorima TUP-a, nekadašnje tvornice ugljenografitnih proizvoda, a pizze će peći pizzaioli iz 4 pizzerije

U dubrovačkom Gružu, kojeg je britanski The Telegraph svojedobno proglasio jednim od “najcool” kvartova u Europi, od 12. do 15. listopada počinje Pizza Festival iza kojeg stoje organizatori poznatih događanja poput zagrebačkog Pizza Festivala i Fuliranja. Ovaj dubrovački festival održat će se u prostorima TUP-a, nekadašnje tvornice ugljenografitnih proizvoda, a pizze će peći pizzaioli iz četiri pizzerije- Pista & Pazza, Pizza Social Club, Beg‘s Plant Based i Poma Food Boutique.

Pista & Pazza pizzeria pripremat će svoje napoletana pizze i panuozzo sendviče, a riječ je o kombinaciji pizze i sendviča čiji korijeni sežu u osamdesete godine u mjesto Gragnano, južno od Napulja. S druge strane, Ivan Badžek iz Pizza Social Cluba, kako najavljuju organizatori, ostat će vjeran klasicima, uz poneka iznenađenja. Pripremat će kombinaciju napolitane i romane pri čemu će najviše pažnje posvetiti tijestu i njegovoj fermentaciji kako bi dobio hrskavu pizzu s punijim rubom.

U ponudi će imati svoju Ma‘Margheritu, kombinaciju pelata rajčice, fior di latte mozzarelle i bosiljka, zatim Pizzaiolu u kojoj se spaja pelat rajčica, fior di latte mozzarella, dimljena šunka, Grana Padano, rikula i karamelizirane cherry rajčice, te Pepperoni, pizza s pepperoni kobasicama, napuljskom salamom, svježim chillijem, mozzarellom i svježim bosiljkom.

image
Sandro Sklepic/

Pizzu iz drugačije perspektive u TUP dovodi i pizzeria Beg‘s Plant Based, na čelu s Eduardom Begom koji će pripremati veganske pizze od namirnica isključivo biljnog porijekla. Posjetitelji će moći isprobati tri vrste plant based pizze: Meet the Fig, Quattro Formaggi i Smoked Salmon and Avocado, a sve se pripremaju s tijestom iz poznate zagrebačke craft pekarnice Bread Club.

Beg‘s Meet the Fig donosi kombinaciju beyond meat mljevenog mesa u reduciranom Vermouthu sa suhim smokvama, šalšom, Mozzarisella mozzarellom, bosiljkom i cherry rajčicama. Beg‘s Quattro Formaggi mix je veganske mozzarelle i gorgonzole, gaude i cheddara, uz dodatak šalše, svježeg bosiljka i cherry rajčica. U Beg‘s Smoked Salmon and Avocado pizzi spajaju se Revo Foods dimljeni plant based losos s avokadom, svježim koprom i češnjakom, rikulom, limunovom koricom i svježe mljevenim paprom.

image
Sandro Sklepic/

Nakon uspjeha na festivalima u Zadru i Zagrebu, Poma Food Boutique u Dubrovniku će peći pizze s tijestom koje su osmislili u suradnji s renomiranom Kroštula Artisan pekarnicom, a umake i pesto pripremat će sami. Osim talijanskih klasika najavili su i svoju Fureštu, pizzu koju pripremaju s mozzarellom, mortadellom, Grana Padananom i domaćim pestom od pistacija, te Istrijanku koju rade s mozzarellom, dalmatinskim dimljenim pršutom, smokvinom aceto kremom i maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:21