OSVRT SAŠE ŠPIRANCA

Uspjeh hrvatskih vina na Decanteru dugo je čekana potvrda za dugogodišnji rad naših vinara

 Marko Miscevic/Cropix
Tri najsjajnije, platinaste medalje za Hrvatsku su osvojile dvije malvazije i jedna graševina

Tri platine, 11 zlata, 68 srebra, 88 bronci i 56 preporuka stiglo je u Hrvatsku s Decanter World Wine Awards, najsveobuhvatnijeg vinskog natjecanja na svijetu. S obzirom na to da je ujedno riječ i o jednom od najstrožih internacionalnih natjecanja s iznimno malim udjelom zlatnih medalja, ovogodišnji se rezultat za domaću vinsku produkciju može smatrati monumentalnim.

Od prijavljenih 16.518 uzoraka vina, podijeljeno je samo 537 zlatnih i 178 platinastih medalja - drugim riječima, samo 4,5% vina je osvojilo neku od dvije najsjajnije medalje. Gledamo li kvalitetu, razlika između platine i zlata je vrlo mala, ali istodobno zvučna, jer se platine dobivaju na posebnom kušanju pripetavanjem zlata, a tamo odlučuju istinske nijanse.

Izniman uspjeh od zemalja iz regije ostvarila je još Slovenija s dvije platine više i četiri zlata manje, ali i ostale zemlje, poput Srbije i BiH, koje su razmjerno broju poslanih uzoraka također ostvarile slične uspjehe. Usporedba koja ukazuje na pravu veličinu uspjeha rezultat je popularne Austrije, čija su vina puno poznatija od hrvatskih i cijenjena na globalnoj sceni, a koja je osvojila jednu platinu i samo četiri zlata. Pritom je važno istaknuti da su na natjecanju sudjelovala sva velika imena najprestižnijih vinskih regija Austrije, poput Umathuma, Loimera, Domäne Wachau Bründlmayera i sličnih.

Tri najsjajnije, platinaste medalje za Hrvatsku su osvojile dvije malvazije i jedna graševina, što je jednako dobra vijest kao i sveopći uspjeh, jer činjenica da dvije najzastupljenije domaće bijele sorte jednako cijeni internacionalna publika kao i domaća signal je da nam je vinarstvo na dobrom putu. Od svih zlatnih i platinastih medalja samo je jedna dodijeljena vinu od internacionalnih sorti, a ostalih 13 otišlo je domaćim sortama. Tri platinasta vina koja su se najviše dojmila sudaca dolaze iz podruma Cattunar, Kozlović i Kutjevo dd, a zasluge za taj uspjeh pripadaju ovim ljudima:

Franco Cattunar, vinarija Cattunar

Vinarija Cattunar ovim priznanjem konačno dobiva finalnu potvrdu vrijednosti svojih vina koja posljednjih 15-ak godina neumorno dokazuju svoju kvalitetu, ali ih dosad vinska javnost nije bila prihvatila kao neke druge popularnije vinare. Vizija i dugogodišnja upornost Franca Cattunara s linijom vina Terre sada je nagrađena najvećim mogućim priznanjem struke.

image
Goran Sebelic/Cropix

Cattunar, Nono malvazija 2015.

Decanter Platinum, 220 kn

Vino iz razreda jantarnih, maceriranih vina, ali boja mu nije jantarna nago žuto-zlatna. Riječ je o vrlo kasnoj berbi obavljenoj početkom listopada. Arome podsjećaju na prezrelo jesensko voće, poput dunja, oskoruša i kasnih sorata jabuka. Iza tih prezrelih voćnih aroma slijede začinske, od komorača, preko raznih mediteranskih trava do vanilije. Zadnji doprinos tom kompleksnom mirisu daju oksidativne note sušene naranče i limete. U ustima je vino jednako intenzivno kao i na nosu, s jasnim taninskim okvirom, nekom ugodnom pikantnošću i mineralnom slanošću. Kompleksno i sjajno vino koje je tek na početku svog životnog puta.

Ivan Marinclin, Kutjevo d.d.

Dolaskom Ivana Marinclina na čelo enološke struke u Kutjevu dd stvari su se stilski znatno promijenile. Digla se kvaliteta svih vina, osobito bazičnih linija, koja su ujedno i stilski zaokrenula više prema svježini i voćnosti, a u premium razredu u kojem je i nagrađena De Gotho linija, razlika je najočitija. Tu se od snage i zasićenosti drvom odmaknulo prema ravnoteži, mineralnosti i slasti, što je očito osobito oduševilo Decanterove suce.

image
Damjan Tadic/Cropix

Kutjevo d.d., de Gotho graševina 2018.

Decanter Platinum, 126 kn

Rijedak spoj kompleksnosti i snage na jednoj strani te živosti i slasti na drugoj. Vino ima dubinu, trajanje, iznimnu mineralnost, svježinu, prekrasan cvjetno citrusni nos, s nešto kruške i breskve u pozadini te savršenu ravnotežu između svega. Zasigurno jedna od najboljih graševina ove vinarije dosad, od koje najbolje izdanje tek očekujemo za koju godinu.

image
Kutjevo dd

Gianfranco Kozlović, vinarija Kozlović

O vinariji Kozlović već je sve napisano, jer su dosad osvojili su sve što se osvojiti da, međutim, značaj ove posljednje nagrade ponovno je velik. Malvazija Selekcija je vinifikacijom slična redovnoj malvaziji, a stilski sjedi negdje između redovne i premium malvazije naziva Santa Lucia. Njezin naglašeno sortni karakter ostavio je veći dojam na Decanterove suce nego, recimo, slojevitost Santa Lucije. Najvažnija razlika Selekcije u odnosu na redovnu malvaziju ručna je selekcija najboljeg grožđa, dakle riječ je o nijansama u kvaliteti u odnosu na redovnu malvaziju, što govori da Kozlovići i u svojoj najmasovnijoj etiketi serviraju izvanrednu kvalitetu, kao i da je malvazija istarska sorta za najveće dosege.

image
Danijel Bartolic/Cropix

Kozlović, malvazija Selekcija 2017.

Decanter Platinum, 132 kn

Slična redovnoj malvaziji, ali aromatski puno bogatije vino. Živost svježe malvazije tu je jednaka, a intenzitet i slast su sličnije onoj kod Santa Lucije. Na nosu dominiraju cvjetne arome, s breskvama, marelicamai drugim koštunjičavim voćem u pozadini. U ustima je suho, srednjeg tijela, s finom svježinom, vrlo dugim trajanjem, atraktivnim zrelim voćem na finišu i decentnom slanom mineralnošću na retrookusu. Idealno bi bilo potrošiti ga u rasponu od 2020. do 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 00:22