RIŽOTI S MEDALJOM

USUSRET PROLJEĆU: Pripremite omiljene rižote chefice Ane Grgić!

Glavna chefica zagrebačke Esplanade otkrila nam je recepte za rižote i poneki savjet!

Početak travnja je savršeno vrijeme da se uhvatite u koštac s izradom kremastih rižota. Proljetno povrće samo što nije preplavilo naše tržnice, a ako vam nedostaje inspiracije onda ste na pravom mjestu. Naša slavna chefica Ana Grgić pripremila je pet savršeno kremastih rižota koji su uvršteni u Guida Gallo, prestižni vodič kroz najbolje rižote na svijetu. I vi ih možete pripremiti kod kuće, naoružat ćemo vas receptima i neće biti mjesta pogreškama. Bacite se na posao!

Za kremasti rižoto prepun okusa najvažnije je - ponavljanje!

Kuhajte, kombinirajte, eksperimentirajte dok ne budete zadovoljni. Proces koji za mene predstavlja dobitnu kombinaciju je sljedeći: zagrijte posudu s debelim dnom, dodajte maslinovo ulje i maslac, sotirajte luk i jedan cijeli češanj češnjaka, dodajte rižu, svježe začine, ponovno sve sotirajte, dodajte bijelo vino i pustite da ga riža upije. Potom postupno dodajte topli temeljac.

Dodajte koricu sira Grana Padana ili parmezana koji će ostaviti lijep okus tijekom kuhanja. Riža se treba tijekom kuhanja miješati kako bi se oslobodio škrob iz zrna te prilikom termičke obrade posebno pripazite da se riža ne prekuha ili zagori. Ako se to dogodi, proces ćete morati ponoviti. Preporučujem arborio, carnaroli ili neku drugu vrstu riže koja ima veći postotak škroba koji se postupno oslobađa tijekom kuhanja. Vrijeme kuhanja trebalo bi biti oko 15 minuta.

Rižoto s kremom od buče i tartufa

Marko Miščević / Hanza Media

Kremasti crni rižoto, krema od šafrana i male lignje

Marko Miščević / Hanza Media

Kremasti zeleni rižoto i listići pecorina

Marko Miščević / Hanza Media

Kremasti rižoto sa šparogama i rikolom

Marko Miščević / Hanza Media

Kremasti rižoto s crvenim vinom i smokvama

Marko Miščević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:07