Konoba Pimpinella i catering
Spinčićeva 2a, 21 000 Split
Vlasnik: Semko d.o.o.
Tel.: 021/389606; mob.: 091/1213014
www.pimpinella.hr; e-mail: [email protected]
Otvoreno od 9 do 24, nedjeljom do 17
Konoba Pimpinella jedno je od onih rijetkih mjesta blagovanja gdje se osjećate kao doma. Nije to samo zbog domaćeg štiha i spize, nego i atmosfere koja vlada u ovoj gostionici poviše klupske lučice i teniskih terena na Zenti, a sasvim nadomak glavnoj gradskoj bolnici zvanoj po ovom dijelu Splita - Firule. Ovo okruženje već generira stalne goste, doktore i sportaše, no ovdje možete sresti najrazličitije gradske svatove, od ljudi koje prepoznajete iz medija do ono malo građana koji su jednako kao u drugim hrvatskim gradovima, preostali u Splitu.
Ovdje se ne dolazi pokazivati, nego fino jesti, a i tako će sve društvene razlike iznivelirati Željan Radman koji je ovo mjesto u proteklih šesnaest godina uspio pretvoriti u najpouzdaniju gradsku gurmansku adresu.
Prijašnji vlasnik restorana bio je vaterpolist koji mu je ime dao po slobodnom udarcu, odnosno četvercu. Tada se pinpinelom (sa «n») u žargonu igrača zvalo takvo pucanje na gol koje je obavezno uslijedilo nakon što je momčadi dosuđen četvrti prekršaj. Novi vlasnik Željan Radman želio je nekako zadržati to zvučno ime pa je samo to «n» promijenio u «m», odnosno PiMpinela umjesto PiNpinela. Dobru poveznicu s kuhanjem našao je u imenu začina anisa koji se na latinskom zove Pimpinella anisum. Tako sad ova odlična gostiona ima ime začina koji se često rabi u kuhanju, a posebno u spravljanju kolača i kruha. Jako uspješno i jednostavno provedena mala, ali jako bitna promjena u nazivu. |
Svježe namirnice
On, naime, u nevelikom prostoru i sam svakodnevno u jednu uru objeduje, pa ako vas pripusti za svoj stol, samo vas to može izdići u važ- nosti među svima ostalima. I ovdje, kao uostalom i u ostalih, nažalost ne više od dvadesetak sličnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, vode se samo jednim, a toliko jednostavnim naumom: skuhati što bolje mogu taj dan od svježih namirnica i to naplatiti toliko da ih ni jedan gost ne pamti po lošem. To je naime onaj pravi razlog dobre atmosfere u Pimpinelli.
Svi iščekuju dobre zalogaje ili već guštaju u njima ili su zadovoljni jer su već blagovali. Kakve li jednostavne filozofije ugostiteljstva, a toliko rijetke u nas. U posljednjih deset godina više sam puta jeo ovdje, i to uvijek jako dobro. Ovdje su me uvijek vodili jako mi dragi splitski poslodavci za koje sam obavljao posao u vezi s morem, a i ne samo zato, s tim smo društvom uvijek jeli ribu.
I sva moguća predjela, od kojih su mi u posebno dobru sjećanju ostale školjke s gradela i kozice te jako fin crni rižoto i bakalar. Naravno da je poslije uvijek slijedila uopće najdraža mi spiza - riba. Bilo je svakojake, no uvijek sasvim svježe i pečene kako valja na pravom ognju i karbunu, odnosno gradelama.
Prošle sam godine s hvarskim vinarom Androm Tomićem jeo riblju juhu, a potom deliciju rijetku u restoranima - lešo glavu zubaca. I riblja juha, pogotovo glava za koju je jako važno da se ne prekuha, bili su pripremljeni bez i jedne najmanje zamjerke. Posljednja dva puta s prijateljem fotografom, koji je i autor snimki uz tekst, jeli smo više spizu s kontinenta - raštiku sa suhim kuhanim mesom, onako polujušno, i pečenu teletinu s krumpirom iz pećnice. Ne znam što je bilo bolje, oba pučka jela u vrhunskoj izvedbi.


Prava spiza
Zadnji put, prije koji tjedan, on je naručio filanu papriku, a ja pivca u prošeku. Inače, jedno od rijetkih jela koje ne volim je filana paprika, a pomamio sam se za njegovom i uvjerio se da je iz Pimpinelline kuhinje i te kako fina. Moj pivac u prošeku, spiza s kojom nisam imao nikakvog iskustva, bio je apsolutno izvanserijski. Pivčevi komadi kuhani s puno povrća u bogatom, jako ukusnom toću, a sve servirano s lešo krumpirom. U Split je u posljednje vrijeme velika turistička najezda koja je uvelike promijenila njegovu restoratersku scenu. Divno je da je Pimpinella zadržala postojanost i dostojanstvo prave dalmatinske domaće spize.

Odabir vina
Vina kuće: graševina Čamak, Kutjevo i cuvee (plavina, vranac i syrah) Pilač, Vrgorac po 60 kn/l te merlot i malvazija Pimpinellin, Matošević, Istra, 90 kn butelja. 10 butelja crnih vina (Istra i Dalmacija) 140 do 480 kn. 15 butelja bijelih vina (Istra, Dalmacija, Slavonija) 15 do 240 kn. 2 etikete pjenušca po 140 i 1 etiketa desertnog vina po 180 kn/0,5l.
Cijene
Kozice i riblja pašteta 55 kn; zapečene školjke 7 kn/ kom; kuhana glava zubaca 180/kg; raštika s kuhanim suhim mesom 55 kn; punjena paprika s pirekrumpirom 49 kn.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....