BILJEŠKE O VINU

Uz praktičan vodič Jelene Šimić Valentić od sada bilježite vlastite dojmove o omiljenim etiketama

 Marko Pavlić/
Detaljan vodič kroz kušanje vina i radna bilježnica za impresije novi su poslovni pothvat sommelierke Jelene Šimić Valentić

Iza nje je više od 800 vinskih radionica, vlasnica je Pupitresa, poznatog zagrebačkog vinskog bara i butika vinske kulture, a od sada i autorica knjige i radne bilježnice u jednom koju svaki vinoljubac mora imati. Bilješke o vinu nova su priča poznate domaće sommelierke Jelene Šimić Valentić, originalna limitirana edicija od 400 komada za sada jedinstvenog vodiča kroz kušanje vina koji se sastoji od dva dijela. U prvom je dijelu detaljno opisano kako bilježiti dojmove, a u drugom, rezerviranom za impresije o čak 200 vina, sve naučeno možete i primijeniti. I nećete samo pisati o boji, mirisima i okusima, zabilježit ćete gdje ste i s kim ste kušali vino, jer to je, kaže Jelena, jednako važan podatak.

"Vino je emocija, važno je zabilježiti kako ste se osjećali dok ste ga pili i na taj način otkrit ćete njegovu novu dimenziju. Ovom knjigom željela sam pokazati koliko je važno voditi bilješke o vinu. Tako se usmjerava fokus na vino, usavršavaš se, nepce postaje sofisticiranije, okus istančaniji, doživljaj je dublji", rekla je Jelena.

image
Marko Pavlić/

Na ideju je došla u vrijeme pandemije tijekom koje je njezin mali bar s četrdesetak mjesta zbog epidemioloških mjera više zatvoren nego otvoren.

"Još sam na vinskim radionicama primijetila da ljudi žele zapisivati impresije o vinima koja su pili, pogotovo ako su njima oduševljeni. Traže po torbama rokovnike, pišu po salvetama, vole papir, iako živimo u digitalnom vremenu", govori Jelena, a to potvrđuje i njezin kolega sommelier Darko Lugarić.

"Jelena je puna entuzijazma. Voli vino, voli ljude i svakodnevno uči kako bi bila još bolja. Svoje znanje ne čuva samo za sebe, dijeli ga s vinoljupcima. Bravo Jelena, ponosan sam na ljude koji ne posustaju. Oni znaju primiti udarce života i nakon toga jači krenuti dalje“, poručio je Lugarić.

image
Marko Pavlić/

I sommelier Siniša Lasan kaže kako nije mogao dočekati Jelenin vodič Bilješke o vinu, jer itekako zna koliko je važno arhivirati kušana vina i imati trag o njihovoj organoleptici. S njim mišljenje dijeli i Sanja Muzaferija, novinark i predsjednica WOW-ica, udruge Women on Wine.

"Prvo - bravo, a onda – moram primijetiti koliko je nešto takvo, zapravo tek sada osvješćujem - bolno nedostajalo na vinskoj sceni. Drugo, vodič je sofisticiran, 'bespoke', personaliziran, izrađen ručno, u maloj seriji, fin – a to mene uvijek obara s nogu. Ne zato što sam snob, nego zato jer je takvo djelo materijalni odraz pomnog rada, pažnje, brižljivosti, truda i potpunog posvećenja. Funkcionalno gledano, što nikako nije nevažno, nego možda i najvažnije: imati na jednom mjestu spremljena sva kušanja i opservacije s njih – neprocjenjivo je", rekla je Sanja.

Svoj primjerak izdanja pisanog na hrvatskom i engleskom jeziku možete nabaviti na web stranici Pupitresa ili u vinskom baru u Frankopanskoj na čijoj terasi ćete moći uživati od sredine svibnja. Cijena je 295 kuna, savršen je dar dragoj osobi, vinskom profesionalcu, amateru ili početniku koji tek otkriva svijet vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 04:56