PIVSKI OSCARI

Varionica je u Londonu dobila 4 zlata u konkurenciji od nekoliko tisuća uzoraka iz 39 zemalja

 Marko Miscevic/Cropix/
Na natjecanju European Beer Challenge u Londonu hrvatska craft pivovara osvojila je zlatna odličja za tri piva

European Beer Challenge, ili pivski Oscar kako ga od milja zovu znalci, je jedno od najvažnijih pivskih natjecanja u Europi koje okuplja najelitnije europske veleprodajne kupce piva koji su ujedno i suci na samom natjecanju. Upravo ti suci koji su birani kroz iznimno rigorozne kriterije su Varionici na ovogodišnjem pivskom Oscaru dodijelili čak četiri zlata.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Među tisućama uzoraka piva iz 39 zemalja, dvostruko zlato je osvojila Deep Dive IPA, dok su jednostruko zlato odnijeli Neon Stout i Siesta Session IPA.

Varionici je ovo druga godina zaredom da se iz Londona vraća s čak tri pivska Oscara. Na prošlogodišnjem natjecanju su također osvojili dvostruko zlato za njihov prvijenac Pale ale, te zlato za Chef's beer i broncu za Noel passion sour. Još veći uspjeh u 2021.godini je samo potvrdio kako je Varionica postala ozbiljan svjetski pivski igrač koji zasluženo pripada u sam vrh svjetskog pivarstva.

image
Varionica Official Website/

Koliko je European Beer Challenge ozbiljno natjecanje ne govori samo rigorozni izbor sudaca, već i sama metoda kušanja i ocjenjivanja piva. Naime, na ovom pivskom Oscaru se koristi metoda trostrukog kušanja naslijepo, što znači da suci ne raspolažu apsolutno nikakvim informacijama o pivima koje kušaju. To podrazumijeva da nisu vidjeli ambalažu, da ne znaju iz koje države pivo potječe kao ni koji im je cjenovni rang. I možda najvažnije, suci o svojim dojmovima ne smiju međusobno raspravljati.

„Činjenica jest da je European Beer Challenge jedno od strožih pivskih natjecanja, ali upravo zato nas priznanje dobiveno na njemu još više veseli i na neki način nam je motiv za daljnji rad.“ rekao nam je Matija Mrazek, majstor-pivar craft pivovare Varionica.

„Ovogodišnja dobitnica duplog zlata, Deep Dive IPA, iako još pomalo neobično pivo za naše tržište je postalo dio naše osnovne ponude piva i presretni smo da je sad i službeno prepoznata od struke s tako visokim ocjenama. Nadmašili smo prošlogodišnji uspjeh jer smo ovaj put dobili sve zlatne medalje. Sva naša standardna piva sada imaju ili zlato ili dvostruko zlato! Tako da smo sad i formalno postigli zavidan standard.“ zaključio je Davor Simičić, CEO craft pivovare Varionica. Ova zlatom nagrađena, ali i sva druga piva craft pivovare Varionica se mogu pronaći sad već u velikom broju restorana i kafića kojima je prije svega važna kvaliteta, te na policama više od 300 dućana maloprodajnih lanaca Spara, Vrutka, Kauflanda, Konzuma, Plodina, Prehrane, Roto dinamica, Decentije, Victe, Tommyja i Lonije. Sva piva su dostupna i u webshopu Varionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:19