Dražen i Dorijana Horvat prije točno 25 godina pokrenuli su u Buzetu obiteljsku tvrtku Delicia i počeli proizvoditi domaće kekse od prirodnih namirnica. Za Glas Istre ispričali su kako su ostali vjerni prvotnom cilju, a to je da proizvode kekse od prirodnih namirnica, najbolje i najzdravije na svijetu, kako kažu. Počeli su s proizvodnjom tri vrste – s čokoladom, vanilijom i integralnim brašnom – a danas nude čak 22 različita proizvoda. Ako ponekad posjećujete trgovine zdrave hrane, na neke od njihovih proizvoda vjerojatno ste i naišli. Specifičnog pakiranja i jednostavnih sastojaka, njihovi su keksi na tržište donijeli nešto novo i drugačije.
Nude tako kekse bez šećera, bio kekse te kekse pakirane za ugostiteljstvo i rinfuzna pakiranja za hotele. Prije dvije godine lansirali su i liniju keksa bez šećera s namirnicama iz ekološkog uzgoja. Bio Detox kekse tako rade s chlorella algama i koricom naranče, Bio Cacao od pirovog brašna i kakaa te Bio Choco s kapljicama tamne čokolade. U studenom pak planiraju predstaviti još dva nova proizvoda – kekse s kakaom i vlaknima iz korijena cikorije te kekse od pirovog brašna s tamnom čokoladom i koricom naranče.
Horvatovi su se pozicionirali kao proizvođači specijalnih čajnih peciva bez šećera koje mnogi znaju nazivati i najzdravijim keksima u Hrvatskoj, jer uz to što su bez šećera, imaju vlakna, sto posto su biljni, bez ijedne životinjske namirnice, tako da ih mogu koristiti i vegetarijanci i vegani, bez trans-masnih kiselina, hidrogeniranih masnoća i GMO-a. Delicia je danas jedini domaći proizvođač keksa bez šećera i bio keksa bez šećera. U kategoriji zdravi keksi, konkurencija su im samo inozemni brendovi, piše Glas Istre.
Simpatična je i priča njihovog sina Vlatka koji je, kada su njegovi roditelji pokrenuli Deliciu, imao svega sedam godina. Već s nepunih osam dobio je od roditelja svoj prvi ugovor o radu kojim je odlučeno da se "zapošljavaju braća Vlatko i Marin Horvat, broj cipela 38 i 36, kao pomoćni radnici na čišćenju, odvozu pijeska i pakiranju keksa. Plaća je tri kune na sat. Godišnji odmor i pauze se ne plaćaju", piše Glas Istre. U međuvremenu je Vlatko završio i fakultet strojarstva, promijenio nekoliko poslova te ove godine postao direktor obiteljske tvrtke. No, kako je otkrio za Glas Istre, prije toga morao je proći cijeli proces od degustacije, testiranja, pakiranja i prodaje keksa.
Danas u obiteljskoj tvrtki radi 11 zaposlenika, a samo ove godine proizvest će ukupno 100 tona keksa. Iako u usporedbi s drugim, velikim proizvođačima, taj broj možda i nije prevelik, obitelj Horvat fokusira se na kvalitetu i najbolje sastojke koje mogu nabaviti. Za svoje kekse kažu da, iako koštaju nešto više, zbog najboljih sirovina dobiva se vrhunski proizvod čija proizvodnja nije nimalo jednostavna.
Cijeli tekst pročitajte ovdje.