LIJEPA PRIČA

Već 25 godina u Buzetu proizvode kekse, domaćem tržištu ponudili su nešto sasvim drugačije

 @delicia_keksi Instagram/
Glas Istre piše o obitelji Horvat koja je prije točno 25 godina pokrenula malu tvornicu velikih keksa Delicia

Dražen i Dorijana Horvat prije točno 25 godina pokrenuli su u Buzetu obiteljsku tvrtku Delicia i počeli proizvoditi domaće kekse od prirodnih namirnica. Za Glas Istre ispričali su kako su ostali vjerni prvotnom cilju, a to je da proizvode kekse od prirodnih namirnica, najbolje i najzdravije na svijetu, kako kažu. Počeli su s proizvodnjom tri vrste – s čokoladom, vanilijom i integralnim brašnom – a danas nude čak 22 različita proizvoda. Ako ponekad posjećujete trgovine zdrave hrane, na neke od njihovih proizvoda vjerojatno ste i naišli. Specifičnog pakiranja i jednostavnih sastojaka, njihovi su keksi na tržište donijeli nešto novo i drugačije.

Nude tako kekse bez šećera, bio kekse te kekse pakirane za ugostiteljstvo i rinfuzna pakiranja za hotele. Prije dvije godine lansirali su i liniju keksa bez šećera s namirnicama iz ekološkog uzgoja. Bio Detox kekse tako rade s chlorella algama i koricom naranče, Bio Cacao od pirovog brašna i kakaa te Bio Choco s kapljicama tamne čokolade. U studenom pak planiraju predstaviti još dva nova proizvoda – kekse s kakaom i vlaknima iz korijena cikorije te kekse od pirovog brašna s tamnom čokoladom i koricom naranče.

Horvatovi su se pozicionirali kao proizvođači specijalnih čajnih peciva bez šećera koje mnogi znaju nazivati i najzdravijim keksima u Hrvatskoj, jer uz to što su bez šećera, imaju vlakna, sto posto su biljni, bez ijedne životinjske namirnice, tako da ih mogu koristiti i vegetarijanci i vegani, bez trans-masnih kiselina, hidrogeniranih masnoća i GMO-a. Delicia je danas jedini domaći proizvođač keksa bez šećera i bio keksa bez šećera. U kategoriji zdravi keksi, konkurencija su im samo inozemni brendovi, piše Glas Istre.

Simpatična je i priča njihovog sina Vlatka koji je, kada su njegovi roditelji pokrenuli Deliciu, imao svega sedam godina. Već s nepunih osam dobio je od roditelja svoj prvi ugovor o radu kojim je odlučeno da se "zapošljavaju braća Vlatko i Marin Horvat, broj cipela 38 i 36, kao pomoćni radnici na čišćenju, odvozu pijeska i pakiranju keksa. Plaća je tri kune na sat. Godišnji odmor i pauze se ne plaćaju", piše Glas Istre. U međuvremenu je Vlatko završio i fakultet strojarstva, promijenio nekoliko poslova te ove godine postao direktor obiteljske tvrtke. No, kako je otkrio za Glas Istre, prije toga morao je proći cijeli proces od degustacije, testiranja, pakiranja i prodaje keksa.

Danas u obiteljskoj tvrtki radi 11 zaposlenika, a samo ove godine proizvest će ukupno 100 tona keksa. Iako u usporedbi s drugim, velikim proizvođačima, taj broj možda i nije prevelik, obitelj Horvat fokusira se na kvalitetu i najbolje sastojke koje mogu nabaviti. Za svoje kekse kažu da, iako koštaju nešto više, zbog najboljih sirovina dobiva se vrhunski proizvod čija proizvodnja nije nimalo jednostavna.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:53