DOBRA PREPORUKA

Već godinama je ovo najbolji kajmak u Zagrebu, saznali smo da je dostupan na još dvije lokacije

 Marko Miscevic/Cropix/
Prije sad već gotovo tri godine, kupili smo prva pakiranja doista sjajnog kajmaka i od tada nismo pronašli bolji

Najbolji kajmak koji smo imali prilike kupiti u Zagrebu je onaj iz trgovine Zlatni bor. Prije sad već gotovo tri godine, kad je o njemu pisala Sunčana Barušić, kupili smo prva pakiranja doista sjajnog kajmaka na tržnici Dolac. Nedavno smo otkrili kako se njihovi divni proizvodi mogu kupiti na još dvije lokacije. Petkom ih možete pronaći na jarunskoj tržnici, a subotom i nedjeljom na tržnici Utrine. Njihova trgovina na Dolcu otvorena je svakog dana.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Nema puno mjesta gdje možete kupiti dobar kajmak, a kamo li nekoliko vrsta. Kajmak nabavljaju iz mini mljekara koje je vlasnik Igor Turudić osobno obišao, i to je pravi kajmak! U Zlatnom boru prodaje se rolani, mladi kajmak, i zreli, ali najbolje ih je zapratiti na društvenim mrežama ili često obilaziti kako biste bili u tijeku što trenutno imaju u prodaji. Razlika? Kajmak je zapravo masnoća koja se skuplja na površini mlijeka kada se mlijeko zagrijava (u našim je krajevima nazivamo skorup). Ako se mlijeko zagrijava u velikim, kvadratnim posudama, tada se kajmak može rezati na dugačke trake i jednostavno - zarolati.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Kajmak star do dva dana neutralnog je okusa i predivan na kruhu, pogotovo ako ga ugrabite još topla jer je toliko nježan da se trenutačno rastapa. I to je upravo ono po čemu se prepoznaje pravi kajmak: kada ga držite među prstima, otopit će se i ostat će samo bezbojna masnoća. U suprotnom, kod “kopija” kajmaka - zapravo sirnih namaza koji se mogu kupiti u našim trgovinama, a nisu napravljeni samo od kuhanog mlijeka, nego miješanjem mlijeka, vrhnja i različitih drugih dodataka - među prstima ostaju grudice.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Mladi kajmak je star najviše dva dana, a zreli, koji se dobiva miješanjem mladog, dodavanjem soli i prirodnom fermentacijom prilikom koje se dodatno izdvaja voda, a neutralni se okusi pretvaraju u konkretne, star je 21 dan. On je idealan za, naravno, ćevapčiće, pljeskavice, ma sve meso s roštilja. Otopit će se u trenu i dati sočnost punog, specifičnog okusa

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Osim toga, u ponudi imaju i sjajne čvarke. Duvan čvarci su čvarci koji izgledom podsjećaju na duhan. Nisu samo specifičnog izgleda, nego i okusa jer sadrže samo deset posto masnoća, i to zahvaljujući načinu izrade. U posudu se stavljaju krupnije rezana masnoća, ali i mesnati dijelovi, a potom se na otprilike 30 kilograma mesa i masnoće dolijeva i četrdesetak litara vode pa se sve kuha deset do dvanaest sati. Iskusno oko tada zna kada se moraju vaditi i cijediti uvijanjem u krpu. Na kraju ostaju samo vlakna masnoće i mesnog dijela koja daju teksturu i izgled nasjeckanog duhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:05