VREMENSKE NEPRILIKE

Velika šteta u vinogradu poznatog vinara Ive Enjingija, šteta se procjenjuje na oko 80 posto

 Danijel Soldo/Cropix/
Ovog ponedjeljka oko 17 sati padala je tuča na potezu Kaptol, Podgorje, Hrnjevac, Venje...

"Grozdovi i bobe grožđa na zemlji, razbijeni grozdovi na čokotima i otpalo lišće loze slika je vinograda Ive Enjingija na Venju nakon što ga je u ponedjeljak oko 17 sati poharao led. Naime, nevrijeme praćeno tučom na potezu Kaptol, Podgorje, Hrnjevac, Venje prema Kutjevu zahvatilo je i vinograde", piše portal Požega.eu.

Iako je poznati vinar obrao većinu vinograda za redovnu proizvodnju vina, ostavio je više od 20 hektara graševine, rajnskog rizlinga, traminca, merlota i cabernet sauvignona na najboljim pozicijama vinograda u Venju koje su namijenjene proizvodnji predikata. Berba na tom položaju, piše Požega.eu, trebala je biti krajem listopada, a sada se, umjesto toga, zbraja šteta. Naime, Enjingi procjenjuje da je na urodu oko 80 posto štete, a za Požega.eu rekao je i kako ne pamti da je led ikada ovako padao krajem rujna, i to na pozicijama njegovih vinograda, na Hrnjevcu i Venju.

Na redu je spašavanje onog što je ostalo pa će tako u narednim danima obrati što veću površinu. U protivnom, piše Požega.eu, plijesan bi mogla zahvatiti razbijene čokote.

"Neminovno će doći i do pojave hlapivih kiselina a takvo grožđe nije pogodno za preradu. Odmah nakon nevremena Enjingijev kombajn i nekolicina berača su neprestano u vinogradu i spašavaju urod. Šteta nije samo u manjku uroda već i izostanku ovogodišnje proizvodnje najkvalitetnijih vina kasne i izborne berbe, te drugih predikata po čemu je ova vinska kuća poznata. Osim toga i cijena takvih vina je znatno veća", pišu.

Poznati vinar Enjingi je i prijašnjih godina imao štetu uzrokovanu tučnom, a velika je gubitke bilježio i prošle godine kada je uništila oko 90 posto uroda. S obzirom na to da štete ima svake godine, vinar kaže kako mu nije jasno zašto je prije dvadesetak godina uništena efikasna protugradna obrana. Kaže kako tih godina štete nisu bile veće od pet posto. Kako piše Požega.eu, Enjingi nikada nije dobio odštetu ni potporu nadležnih institucija. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:11