PREKO GRANICE

Velike kazne za unos hrane u zemlju: Za 15 kg kupusa 5000 kuna, a za tri bundeve 3500 kuna

 Berislava Picek/Cropix/
Sve više ljudi javlja se s pričama s hrvatskih granica, a evo i što je zabranjeno uvoziti

Slobodna Dalmacija ovih je dana objavila tekst o još jednoj od iznenađujućih situacija s hrvatskih granica. Kako pišu, nova pravila vezana za unos prehrambenih proizvoda u Europsku uniju rezultirala su novom raspravom koja je iznenadila mnoge. Jedan je bračni par, naime, piše Slobodna Dalmacija, vraćen s hrvatske granice zbog četiri banane, 3-4 jabuke, nekoliko kriški kruha i pola sirnog namaza od 100 grama. Hrvatski carinici rekli su im kako u zemlju ne mogu unijeti užinu koju su ponijeli na put, a kako su ispričali, riječ je količini hrane koja je trebala poslužiti za jedan obrok.

"Carinik nam je ovu 'veliku količinu krijumčarene robe' te nas vratio natrag na prostor BiH te smo je morali baciti, tj. uništiti. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti", objavili su na društvenim mrežama, a zatim su njihovu objavu prenijeli mediji.

Kako piše Slobodna Dalmacija, nešto prije Božića jednoj je osobi oduzeto maslinovo ulje, suhe smokve, domaće voće i povrće u vrijednosti više stotina konvertibilnih maraka, dok je druga osoba kažnjena s 5100 kn kada je preko granice prenijela 15 kilograma kupusa. Osim toga, pišu, zbog hrane su kažnjene još dvije osobe. Jedna zbog tri bundeve kaznom od 3500 kuna, a druga zbog 10 pašteta kaznom od 3000 kuna. Svakako se valja prisjetiti i situacije kada je Austrijanac prevozio domaći ovčji sir pa morao platiti kaznu od gotovo 1000 eura.

Kako se više građana ne bi našlo u ovakvoj situaciji, dobro je dodati koje proizvode i u kojim količinama je ipak dozvoljeno prevoziti preko granice.

"Proizvodi životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci dopušteni su u količini do 2 kg. Dopušten je i unos iste količine mlijeka u prahu te hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga.

Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda. Kruh, kolači, keksi, vafli i oblatne, dvopek, tostirani kruh i slični prepečeni proizvodi s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi, zatim čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda dopušteni su u količini za osobnu uporabu", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:30