GASTROADVENT U SPLITU

Veliki povratak rogača na blagdanski stol: slađi od čokolade i izvrstan za hripavac

Splitski Gastroadvent koji već 14. godinu zaredom organizira poznata splitska nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, posebnu posvetu dao je upravo rogaču, autohtonoj mediteranskoj namirnici koja je bogata mineralima i vitaminima

Još osamdesetih i devedesetih u Dalmaciji nije bilo neobično vidjeti djecu kako grickaju rogač. To nije bio slatkiš koji si samo "progutao" nego je trebalo strpljivo žvakati. Trebalo je paziti da se ne zagrize tvrda sjemenka, ali slatki sokovi na kraju procesa bili su dovoljna nagrada za trud. Mogao se kupiti u svakoj trgovini, no danas, kada smo sve skloniji brzoj prehrani, rijetko je prisutan u svakodnevnoj prehrani.

Upravo zato ovogodišnji splitski Gastroadvent koji već 14. godinu zaredom organizira poznata splitska nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, posebnu posvetu dao je upravo toj autohtonoj namirnici koja je bogata mineralima i vitaminima.

image

Prvu adventsku svijeću na Gastroadventu u restoranu Laf zapalili su novinari iz tiskanih medija. Uz organizatoricu, Olju Martinić (prvu s lijeva) i novinare, svijeću su zapalili direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić i dožupan Stipe Čogelja

Sasa Burić/Cropix

- Ne znam što više fascinira oko rogača, njegova povijest u prehrambenim navikama ljudi iz Dalmacije, odnosno s Mediterana ili pak njegove zdravstvene benefiti. Nekad ranije, u epidemiji hripavca koji nažalost i danas hara, spremao se čaj od rogača i davao se djeci s tegobama kašlja. Rogač je također bio ključan faktor u zdravstvenim tegobama osoba koje pate od osteoporoze i osteopenije. Ali, evo u kućama naših starih koji su bili siromašniji, a imali su minerale rogača u svakodnevnoj kuhinji, bilo je manje ovih bolesti. Svaki put se iznova oduševim se koliko su naši stari biti toliko mudri, a danas to potkrepljujemo sveobuhvatnim znanstvenim spoznajama i istraživanjima, koja tvrde upravo to - da smo taj čudesni lijek iz hrane oduvijek imali na našim stolovima - istaknula je Olja Martinić na otvorenju ovogodišnjeg Gastroadventa u splitskom restoranu Laf.

image

Domaćini gastroadventa su, uz Olju Martinić, bili Jozica Botica i kuhar Dejan Karapeev, suvlasnici restorana Laf

Sasa Burić/Cropix

Martinić je autorica brojnih projekata koji za cilj imaju promociju zdrave, mediteranske prehrane, a upravo je zbog promocije tih vrijednosti odavno pokrenula tradiciju u kojoj novinari pale adventske svijeće i šire dobar glas o mediteranskoj kuhinji, koju je čak i UNESCO uvrstio u svoju listu nematerijalne baštine. Tako su za svečanost prve adventske nedjelje bili zaduženi novinari iz tiskanih medija, među ostalim i iz Jutarnjeg lista, koji su zapalili prvu adventsku svijeću.

Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su mladi gimnazijalci, članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split, koji svojim projektom vraćaju također jedan stari, izgubljeni običaj pletenja i kukičanja, pa su i vijenac izradili u znaku rogača. Grane rogača pletene su u vijenac, svijeće su na postolju drva rogača, a plodovi ga krase kao ukras među kukičanim narančama, smokvama i grožđem...

image

Za izradu adventskog vijenca zaduženi su gimnazijalci iz kluba Opleti! iz I. gimnazije Split, koji svojim projektom vraćaju stari običaj pletenja i kukičanja

Sasa Burić/Cropix

Ljubiteljima zdrave hrane predstavljeni su brojni specijaliteti napravljeni od rogača, samoniklog mediteranskog drva, i to ne bilo kakvog, već 240 godina starog rogača iz dvorišta Korčulanke Jozice Botice, inače suvlasnice restorana Laf. Njezin partner, makedonski chef sa splitskom adresom, Dejan Karepeev, koji je poznat po svojim emisijama na 24Kitchen, osmislio je bogat gastroadventski stol koji je bio fuzija makedonske i dalmatinske kuhinje.

- Pripremili smo desetak vrsta jela od rogača, uskladili smo ih s nekim našim makedonskim specijalitetima, pa smo tako domaći ajvar stavili na podlogu kruha od rogača, a tu je neizostavni makedonski specijalitet gravče na tavče. Nadam se da smo zadovoljili vaša nepca - kazao je kuhar Karepeev.

image

Kuhar restorana i suvlasnik restorana Laf, Dejan Karapeev

Sasa Burić/Cropix

Rogač ima prirodnu slatkoću, često ga zovu i zamjenom za čokoladu, stoga je bilo za očekivati da će rogač biti odličan partner svim slasticama. Tako je sve prisutne posebno osvojio kolač od rogača sa slatkim od naranče ili pak dalmatinske fritule, no rogač se izvrsno uklopio i u sva slana jela koje je predstavio Karepeev: njoke od rogača, slane palačinke ili proju od rogača sa sirom i porilukom.

Kako bi se okusi ove fine kuhinje uglazbili, Karepeev je pozvao svoje sunarodnjake iz makedonskog kulturnog društva Makedonija, koji su otpjevali ohridsku himnu "Biljana platno beleše".

image

Makedonsko kulturno društvo Makedonija otpjevalo je ohridsku himnu Biljana platno beleše

Sasa Burić/Cropix

Rogač se tako na ovoj maloj, veseloj i pomno organiziranoj adventskoj zabavi koju je organizirala nutricionistica Olja Martinić, ipak vratio na velika vrata, a da ne bi bio zaboravljen i ovog Božića donosimo nekoliko isprobanih recepata chefa Dejana Karepeeva.

image

Fritule od rogača prema recepetu kuhara Dejana Karepeeva

Privatna arhiva

FRITULE OD ROGAČA

Trebat će vam:

400 ml jogurta
2 jaja
8 žlica glatkog brašna
4 žlica brašna od rogača
3 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
rum
sol
suhe grožđice
kora od limuna

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom pomoću miksera, tako da budu pjenasta. Onda im dodajte jogurt, rum i vanilin šećer. Dobro izmiješajte sastojke pjenjačom. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno i prašak za pecivo. Suhe sastojke potom postepeno dodajte u mokre i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Ulijte suncokretovo ulje u plitki i široki lonac i pržite fritule do zlatne boje.

image

Proja od rogača sa sirom i porilukom specijalitet je chefa Dejana Karepeeva

Sasa Burić/Cropix

PROJA OD ROGAČA

Trebat će vam:

3 jaja
250 ml jogurta
200 ml ulja
250 ml mineralne vode
6 velikih žlica brašna od rogača
6 velikih žlica kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
150 g poriluka
150 g sira
sol po ukusu

Priprema:

Promiješajte jaja, jogurt, ulje i mineralnu vodu, dodajte brašno i prašak za pecivo. Malo posolite i sve dobro promiješajte, na kraju dodajte komadiće feta sira i frigani poriluk. Smjesu prebacite u kalup i pecite 30-ak minuta na 180 stupnjeva.

image

Kuglice od rogača prema receptu Dejana Karepeeva

Privatna arhiva

KUGLICE OD ROGAČA

Trebat će vam:

500 g mljevenih keksa
150 g brašna od rogača
200 g maslaca
rum
sok od naranče

Priprema:

Umiješajte sve sastojke u smjesu, formirajte kuglice i uvaljajte u kakao u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34