StoryEditor
DOBRE VIJESTI

VELIKI USPJEH HRVATSKE SIRANE: Paški sir Gligora je treći put proglašen najboljim na svijetu!

Nagrada koja se smatra ravnom Decanteru za vina poticaj je sirarima za daljnje usavršavanje
 Mario Kučera / CROPIX

Nakon godine dana pauze od velikih nagrada na najpoznatijim svjetskim natjecanjima sireva, Paški sir Sirane Gligora i sir Kozlar na ovogodišnjem su međunarodnom natjecanju u Nantwichu u Velikoj Britaniji osvojili dvije medalje.Paški sir Sirane Gligora dobio je zlatnu medalju, prvo mjesto u uvijek vrlo jakoj kategoriji tvrdih ovčjih sireva iz cijelog svijeta. To je već treći put prvo mjesto za Gligorin Paški sir na ovom prestižnom natjecanju sireva.

Prvo zlato osvojili su u istoj kategoriji 2013., a drugo 2014. godine. Na istom natjecanju sir Kozlar, napravljen od 100-postotnog kozjeg mlijeka iz dalmatinskog zaleđa osvojio je treće mjesto i brončano odličje u kategoriji tvrdih kozjih sireva.duga tradicija International Cheese Awards u Nantwichu je najveće natjecanje sireva s najduljom tradicijom, a 25. srpnja je za nagrade kandidiralo ukupno 5000 mliječnih proizvoda iz 27 zemalja svijeta.

Arhiva Jutarnji list
 

Sve najjače tvrtke koje se bave proizvodnjom sireva nagrade s ovog natjecanja ističu kao izuzetno priznanje njihovom umijeću.

Otok Pag, Kolan, 090816,
Sirana Gligora ciji su vlasnici Ivan i Sime Gligora.
Foto :Mario Kucera / CROPIX
Mario Kucera / CROPIX

Tim prije jer u ocjenjivanju na slijepo sudjeluju najveći stručnjaci i poznavatelji sireva, a njihova je nagrada u svjetskim razmjerima ravna Decanteru za vina.

Ovom nagradom naša je sirana dokazala još jedanput da je među najboljim proizvođačima sireva u svijetu. Gotovo svake godine dobivamo prestižne međunarodne medalje za naše sireve i na taj način promičemo otok Pag i Hrvatsku u svijetu kao gastro destinaciju - kaže Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.

 

Njegov otac Ivan Gligora nada se kako bi konačno trebala biti dovršena procedura zaštite izvornosti paškog sira u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 16:22