KOMPLETNI DOJMOVI

(VELIKI VODIČ DOBRE HRANE) NAJBOLJE KOBASICE NA FULIRANJU: Uvjet je bio samo jedan: obavezno moraju biti domaće!

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA
Nismo davali ocjene, nego bilježili dojmove - o kobasicama, a onda i o kompletnom okusu

Da je domaće najbolje, moto je Dobre hrane od prvog dana izlaženja ovog magazina i od njega ne odustajemo. Upravo je to bio povod žustre rasprave o kobasicama i njihovoj ponudi na zagrebačkom Adventu. Ne tvrdimo da obavezno treba izbjegavati industrijske, ali budući da se radi o masovnoj proizvodnji, sveukupni dojam o njima, odnosno kakve možete kupiti na adventskim kućicama, ovisi samo o pecivu u kojem će vam ih poslužiti i o eventualnoj maštovitosti kuhara prilikom pripreme raznih umaka, preljeva i priloga koji u većini slučajeva dobro odrađuju svoj posao: prekrivaju osnovni okus kobasice.

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Šećući po ulicama i trgovima u središtu Zagreba, svako malo bili smo bombardirani brendiranim kućicama pa smo se za kušanje domaćih kobasica odlučili zaustaviti na Strossmayerovu trgu, odnosno na Fuliranju. Ekipa ljubitelja pravih kobasica sjela je praznih želuca uz kip spomenutog gospodina pa je krenula potraga po kućicama (poslagane su u krug pa smo samo morali upamtiti od koje smo počeli, a tim smo redoslijedom poslije i pisali naše dojmove). Uvjet je bio jedan jedini: kobasica je morala biti domaća, iz OPG-ova ili malih manufaktura, mesnica...

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Nismo davali ocjene, nego smo bilježili komentare o dojmovima - najprije kobasice, potom priloga, a onda i kompletan okus koji daju jer to je bila i ideja njihovih kreatora, odnosno kuhara, zar ne? Naravno, izdvojili smo svoje favorite, a na vama je da procijenite i sami jer o ukusima se zaista vrlo teško raspravlja.

NONINA TAJNA Mali Lošinj

Domaća kobasica (35 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: 40 zacina, Mali Losinj.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Napravljena je od veprovine i crne svinje, kuhana (dinstana) u “juhi” u koju je dodano četrdesetak začinskih biljaka s Malog Lošinja. Kobasica je poslužena u tostiranom pecivu, od priloga se može odabrati senf, kečap, sir i majoneza, uz dinstano kiselo zelje s pršutom. Odmah se raspoznaje da je kobasica svježe napravljena, odnosno nije iz zamrzivača. Malčice je preslana, a neki su komentirali kako bi bilo bolje da umjesto soli sadrži malo više pikantnosti. Prava domaća kobasica, rekli su neki. Nažalost, četrdesetak začinskih biljaka baš nije u kobasici ostavilo neku posebniju aromu.

OPAT Murter

Luganige (35 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: luganika.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Iz murterske mesnice Šikić stižu kobasice koje se tradicionalne rade u Šibeniku, Skradinu i šibenskom arhipelagu. Specifične su, recepti su pomno čuvani, a karakteristično im je da se pripremaju od mljevenog janjećeg i svinjskog mesa uz dodatak korijandera, cimeta, sjeckanog češnjaka te limunova soka i ribane limunove korice. Da, posebnog su okusa, više se osjeća cimet nego korijandar. Osim tih začina, ne osjećaju se drugi, čak ni sol, pa bismo mogli reći da su kobasice zapravo blage i lagane. Uz ovako blage kobasice dobro se slaže hrskavi prženi luk i coleslaw salata u kojoj prevladava crveni kupus.

(DOBRA HRANA PREPORUČUJE!) BLACK PEPPER Hvar

Divlja kobasa (42 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: kobasica od veprovine.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Iz provjerenog domaćeg OPG-a, napravljena je od veprovine, odnosno mesa divlje svinje. Poslužuje se u brioche pecivu domaće izrade, koje je prije tostirano. Uz kobasicu se mogu odabrati razni klasični prilozi, a mi smo se odlučili za coleslaw salatu, rikulu i cheddar sir pa sve posipano sjemenkama nara uz domaći bbq umak. Zabavno ju je jesti zbog hrskavosti nara koji s rukolom odlično ublažava snagu i ljutinu koja dolazi iz kobasice. Pecivo je odlično, hrskavo, baš onakvo kakvo bi trebalo biti, kobasica tamnijeg mesa (naravno, to je divljač), a kad se izdvoji od priloga, ostavlja dojmljiv okus u ustima. Prema našem mišljenju, kobasica i prilog s pecivom najzaokruženiji su okusima i teksturom. Za preporuku!

LUMPERAJ Zagreb

Lumperaj kobasica (30 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: domaca svinjetina, Lumperaj.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

U Novskoj se rade ove prave domaće slavonske kobasice koje na kućici najprije malo prokuhaju, a onda prepeku na grilu. Kobasice poslužuju u tostiranom pecivu, a osnovni prilog je dinstano kiselo zelje s, prema želji, senfom, kečapom ili domaćim umakom od hrena i kiselog vrhnja. Eh, to je okus na koji smo, prije pojave industrijskih, naviknuli kod domaćih kobasica. Konkretan, jednom kad ga probaš, zapamtiš ga. Dobro je pripremljena, na zub fino hrskave kožice i snažne, dojmljive unutrašnjosti. Pecivo nam nije bilo baš dobro tostirano pa se “izgubilo” u okusima. Dinstano zelje dobro, kao da smo ga pripremali kod kuće.

(DOBRA HRANA PREPORUČUJE!) FERMAJ TOVARA Istra, Novigrad

Domaća istarska u vinu (45 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: kobasica u crvenom vinu.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Na kućici je apsolutno sve iz Istre, pa tako i ove kobasice napravljene od svinjskog mesa. Posebnost je u tome što ih prije prženja nakratko kuhaju u crvenom vinu. Poslužuje se u tostiranoj, toploj domaćoj lepinji s kuhanim kiselim zeljem. Iako se mogu birati umaci, vlasnici preporučuju da se kobasica proba bez njih jer se samo tako može osjetiti njezin pravi okus. Kobasica kojoj apsolutno ništa ne fali. Svaki zalogaj zove na još. Ne pretvrda, ali ne ni prerahla iznutra, baš onakva kakva treba biti, zavodljivo hrskave kožice, odlično izbalansiranih okusa. Brže smo je pojeli od odlične lepinje, a sa strane smo ostavili zelje koje jedino nije ostavilo jak okus (a ni dojam). Ocjenjujući zasebno kobasicu bez priloga, jednoglasno je proglašavamo najboljom!

MARKET BY T&T Zagreb

Flying pečenica (36 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: pecenica s pancetom i hrenom.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Kobasicu nabavljaju iz otruševečke mesnice Igomat, a napravljena je od svinjskog mesa. Na kućici je, kako samo ime govori, peku na grilu i poslužuju u domaćem tostiranom pecivu preko kojeg nanesu najprije kremu od krumpira, pa sve posipaju s hrskavo prženim špekom narezanim na kockice i umakom od hrena. Dakako, tu je i neizostavno dinstano kiselo zelje. Pečenica čistog okusa. Odmah se raspoznaje da je unutra domaća svinjetina, kompaktna je, s dobro izbalansiranom ljutinom i slanošću. Umak od hrena odlično podiže njezin okus, a odlično pržena hrskava slanina doprinosi okusu i užitku grickanja.

B.A.B. & PIANTINA Pula

Prasac u koritu (40 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: prasac u korici.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Istarska kobasica od svinjskog mesa. Nabavljaju je iz pulske mesnice Compari koja ima i svoje uzgajalište svinja. U mesnici je prije dimljenja nakratko potope u crno vino. Poslužuju je u domaćem ciabatta pecivu s dinstanim kiselim zeljem. Kobasica odlično miriši, hrskavo prepečene kožice, ali većini je bila malo preslana i presuha (možda su iz nje iscurili zamamni sokovi zbog toga što je nareckana), pa smo je i teško grizli. Kiselo zelje je odlično prodinstano, a naš zaključak: šteta da je tako “ogoljena”. Nedostajalo nam je sočnosti i umaka.

CHRISTMAS FETISH BY GOOD FOOD Zagreb

Truffle up Santa (42 kn)

Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Istarska kobasica napravljena od čiste svinjetine s dodatkom crnog tartufa, koju nabavljaju iz pazinske mesnice Pisinum. Kobasica je nadahnula kuhare da je poslužuju u crnom pecivu koje nabavljaju iz pakoštanske pekare Kroštula. Prelivena je umakom od parmezana uz koji se stavlja i rikula. Istina, sve zajedno je vrlo fotogenično, ali odmah smo osjetili da je pecivo vrlo mljackavo, što nikako ne ide uz dobru kobasicu koja je izgledom neke podsjetila na hrenovku (u pecivu se dobiju dvije). Budući da je tartuf karakterističnog mirisa i okusa pa ga jedni obožavaju, a drugi jednostavno ne vole, kobasica upravo ima taj karakterističan miris i okus koji je prekrio sve ostalo.

INSTITUT ZA KOBASICE BY MATE JANKOVIĆ Zagreb

Bavarska kobasica (37 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: bavarska kobasica, Institut za kobasice.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Izuzetno dugačka kobasica je napravljena od svinjskog vrata i lopatice, a u smjesu je, osim ostalih začina, dodan i peršin kako bi se pokazalo da i kobasice mogu biti drukčijih aroma. Poslužuju je u tostiranom domaćem pecivu, a kupci mogu sami kreirati priloge: od coleslaw salate, cheddar sira i jalapeno papričica do prženog hrskavog luka i nekoliko vrsta umaka (domaćih, naravno). Izgled joj je dojmljiv, zaključili smo, svi smo bili oduševljeni prilozima, ali kobasica nas je ostavila ravnodušnima. Vjerojatno zato što smo nakon napomene na kućici svi tražili okus peršina, a nismo ga uspjeli naći. Ako ne volite “jake” kobasice i više uživate u onome što se dobiva uz nju, svakako je naručite.

(DOBRA HRANA PREPORUČUJE!) ROUGE MARIN GRINČ Zagreb

Divljak (37 kn)

Zagreb, 191219.
Fuliranje.
Testiranje kobasica na Fuliranju.
Na fotografiji: divljak.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Kobasica je napravljena od 30 posto svinjetine i 70 posto veprovine, a poslužuje se u atraktivnom pecivu od muškatne tikve koje sami peku. Prilozi se mogu birati, a preporučuje se coleslaw salata od, naravno, zelja, mrkve, senfa i majoneze, dok ostale umake možete birati, a ima ih dosta - od slatkog senfa do domaćeg kečapa. NNIzgledom, ali i okusom potpuno drukčija kobasica od ostalih u ponudi na Fuliranju. Dapače, vrlo zanimljiva, pa potiče i raspravu: osjeti se da je bila na dimu, od začina neki su izdvojili komorač, a neki su, pak, bili oduševljeni njenom teksturom i činjenicom da dodaci nisu prekrili meso divlje svinje. Odmah se da zaključiti da je pomno promišljano i njeno serviranje jer je vrlo ukusno i originalno pecivo dobar kontrast tamnoj boji kobasice. Odličan obrok i preporučujemo ga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:06