DOBRA HRANA PREPORUČUJE

VELIKI VODIČ PO SUPERMARKETIMA DRUGI DIO: Našli smo 40 vina za 40 kuna koja se isplati nabaviti. Donosimo popis ružičastih!

 Getty Images
DA NE GUBITE VRIJEME I NE LUTATE IZMEĐU POLICA U DUĆANU, ISTRAŽILI SMO KOJA SE VINA ISPLATI NABAVITI ZA DOBRO LJETNO DRUŽENJE

Ljeto je doba godišnjih odmora, pripreme roštilja na otvorenom i brojnih susreta prijatelja i članova obitelji pa je shodno tome i potražnja za svakodnevnim vinima iz pristupačnije cjenovne kategorije značajno veća nego u drugim dijelovima godine. Redakcija Dobre hrane stoga je odlučila provjeriti kakva se kvaliteta trenutačno nudi na policama vodećih nacionalnih supermarketa poznatijih po boljoj ponudi vina. Prikupili smo stotinjak buteljiranih vina jeftinijih od 40 kuna i među njima u konačnici izdvojili 40 vrijednih preporuke. Sveobuhvatna degustacija pokazala je značajne razlike između vina po kategorijama.

Girl chooses wine in a supermarket
Getty Images/iStockphoto

Bijela vina nude najveći broj vina koja mogu ponuditi izvrsnu vrijednost za traženi novac, i tu je kupac u najsigurnijoj zoni. Među najboljim bijelim vinima prednjače ona iz domaćih vinarija, jer najbolje su ocjene mahom podijeljene njima, a od sorti se pak najpouzdanija pokazala graševina. Većina graševina poznatih hrvatskih proizvođača iz berbe 2018. pokazale su se sigurnom kupnjom. Uvozna bijela vina u pravilu su bila inferiorna domaćima u istom cjenovnom razredu i tek ih je nekolicina uspjela ući na finalnu listu. Kod crnih vina bilo je sasvim drugačije. Domaća crna vina s višom kvalitetom uglavnom se nalaze u razredu iznad 40 kuna i ovdje su se uvozna pokazala kao nadopuna bez koje se ne može.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Prosjek ukupne kvalitete crnih vina ispod 40 kuna je prilično razočaravajući, jer se među stotinjak vina jedva pronašlo 16 vrijednih preporuke. Police supermarketa su, nažalost, preplavljene crnim vinima koja su davno trebala biti popijena, iz berbi četiri, pet, šest i više godina starih. U skupljim cjenovnim razredima su vina upravo te starosti poželjna i vjerojatno u idealnoj formi, ali u zoni budžetvina berbe bi uglavnom trebale biti mlađe. S ružičastim vinima slična je stvar, ona dobra su pretežno u nešto skupljem cjenovnom razredu, tako da su se kvalitetom uspjela nametnuti samo tri primjerka.

KATEGORIJE KVALITETE:

60-69 – vina koja nisu za preporuku

70-74 – vina s većim nedostacima

75-79 – jednostavna vina ili vina s manjim nedostacima

80-84 – dobra i ugodna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 – odlična i uravnotežena vina s ekspresijom sorte i terroira

90-95 – izvanredna vina

95-100 – kultna vina s potencijalom za dugogodišnje čuvanje

1. BELJE, ROSE 2018.

Cijena 29,99 (Lidl)

Ocjena 86/100

Rose zasigurno daleko najboljeg omjera cijene i kvalitete na tržištu. Atraktivnog i intenzivnog mirisa na crveno jagodičasto voće te sočnog i živog okusa s pregršt aroma malina i šumskih jagoda. Široke je primjene, od hladnih salata s tjesteninom ili bez nje preko rižota i pašti s kozicama i drugim morskim plodovima do klasičnog roštilja sa svinjskim i telećim ražnjićima. Na kraju, zbog sočnosti i pristupačnosti izvrsno funkcionira i kao party vino. Alk. 12,5%.

2. ANTUNOVIĆ MATO, ROSE 2018.

Cijena 34,98 (Vrutak)

Ocjena 83/100

Vrelo lijepi, suhi i osvježavajući rose provansalskog karaktera, blijedoružičaste boje, ugodnih i intenzivnih voćno-herbalnih aroma te laganog i živahnog okusa. Poslužit će dobro kao aperitiv ili kao par rižotu i pašti s kozicama ili škampima. Alk. 12%, suho.

3. IURIS, ROSE 2018.

Cijena 27,99 (Lidl)

Ocjena 81/100

Za ljubitelje slatkastih rosea. Intenzivnog mirisa koji neodoljivo podsjeća na miris žvakaće gume za djecu s voćnim aromama, zatim prilično slatkog okusa, iako izvrsno uravnoteženog živim kiselinama, te na finišu s dojmom sladoleda od jagode na retro okusu. Alk. 11,5%, poluslatko.

VELIKI VODIČ PO SUPERMARKETIMA PRVI DIO: Našli smo četrdeset vina za četrdeset kuna koja se isplati nabaviti. Donosimo vam popis bijelih!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:07