DOBRA HRANA NA KORČULI

VIDEO RECEPT ZA NA BRZINU: Ubrali smo posljednji motar i napravili brzinsku tapenadu!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Priče ljudi koji žive hranu, intervjui sa slavnim hrvatskim chefovima, video recepti nekih od najpoznatijih hrvatskih jela su dio specijala ''Put pod noge - Dobra hrana na Korčuli '' kojemu je svrha prisjetiti vas na tradiciju, upoznati vas s inovativnošću, probuditi u vama avanturista i naučiti vas pripremati zaista dobru hranu!

Ronjenju manje skloni, sigurno su prijetili neku vrstu trave zelenih tankih listova – radi se o motaru (petrovac) odličnom dodatku za jela iz mora, najčešće se kiseli tako da se može koristiti cijelu godinu. Motar je najbolje brati u svibnju jer ga nije sunce isušilo, ali se može brati i u ljetno doba godine – ako ga berete sada birajte lokaciju koja je u sjeni, jer onda neće biti isušen, a samim time i tvrd. Dio našeg stručnog ribarskog tima iz plićaka Anita, Maja i Vana, smislile su recept za na brzinu – tapenadu od motara.

Trebat će vam:

tri šake svježeg motara
šaka crnih maslina bez koštica
100 ml maslinova ulja
sol i papar
3 kriške prepečenog kruha

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Korcula, 010817.
Hrana iz plicaka.
Zoran Simunic Sime  i Maja Krsinic prikupili su morske plodove iz plicaka kod Lumbarde i pripremili razna jela.  Na fotografiji:
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Motar prvo treba blanširati, zatim ga ohladimo, te stavimo u višu usku posudu s domaćim crnim maslinama, ulijemo dobro maslinovo ulje i izmiksamo. Služimo na prepečenom kruhu. Da bi se uživalo u morskim delicijama, zapravo nam ne treba ni ribolovni pribor, ni poznanstvo s pokojim ribarom, nego samo malo volje i mašte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 05:20