IMAMO I RECEPT

Vikend u Opatiji: U ovoj tvornici čokolade dnevno se ručno proizvede više od tisuću pralina

 Vedran Peteh/Cropix
Osim što je dućan i muzej, Milenij Choco Svijet u sklopu Amadria Park hotela u Opatiji mali je pogon za proizvodnju pralina

Dobro je poznato kako se u Opatiju oduvijek odlazilo na najljepše vikende i kako se rijetko što može mjeriti s kriškom dobrog kolača i gutljajem kave na terasama tamošnjih kavana. Bilo je tako krajem 19. stoljeća kada su upravo te prve kavane izgrađene i kada su se Sacherica i Doboš torta vlakom dovozile iz Beča i Budimpešte, a tako je i danas kada se vrhunske slastice proizvode baš ovdje, a brojni Opatijci i njihovi gosti sunčane dane najradije provode uz pogled na more s terasa kavana Wagner i Continental.

"Upravo su to mjesta koja oduvijek slove za ona na koja se ciljano odlazi na odabrane slastice, to su kavane koje su od prvog dana na dobrom glasu i izgledaju spektakularno. Jednostavno su nešto što se ne propušta kad si u Opatiji. Ova naša kavana Continental oduvijek je mjesto najpopularnijih i najljepših kolača u Opatiji. Tu su se školovali i brojni mladi slastičari, a danas slastice za sve naše hotele i kavane ovdje priprema slastičarka Martina Jelinčić", opisuje nam mjesto na kojem se nalazimo Ivan Sarajlić, inače izvršni koordinator marketinga Amadria Park hotela.

image
Vedran Peteh/Cropix


"A onda je došla 2005. godina“, uvodi nas u priču zbog koje smo i došli, „i pravi trenutak da se opatijsko slastičarstvo digne na novu razinu. Tada smo krenuli s proizvodnjom čokoladnih slatkiša, a 2014. godine otvorili smo i ovu specijaliziranu trgovinu Milenij Choco Svijet u kojoj možete pronaći zbilja velik broj proizvoda od čokolade", objašnjava nam dok nas u društvu glavne slastičarke Martine vodi kroz prostor ispunjen policama s čokoladom svih vrsta i oblika.

I zbilja, u maloj trgovini, koja je ujedno i svojevrsni muzej, pronaći ćete nebrojeno mnogo čokoladnih delicija, od klasičnih i personaliziranih čokoladnih pločica, preko čokoladnih bombona, konfeta, keksića, pa čak i 30 različitih vrsta pralina, svakako najvažnije slastice u Milenij Choco Svijetu. Ovdje se, naime, proizvode najtraženije praline u Opatiji. Dolaze u 30 različitih okusa, od kojih posebno ističu pralinu Opatijska dama s punjenjem od marelica. Gospođa Sanja Hrvatin, čokolatijerka zadužena za proizvodnju, dnevno ih oblikuje i preko 1000 komada. Svoj posao obavlja iza staklene stijene i nerijetko brojnim posjetiteljima upravo ovdje zastane pogled. Iznimka nismo bili ni mi. Odmah smo se zaputili u njezin mali čokoladni laboratorij odlučni da saznamo više.

image
Vedran Peteh/Cropix


Sanja je znanje o čokoladi stjecala u Italiji, od kuda i danas dolazi čokolada s kojom vješto barata u Milenij Choco Svijetu. Dok je gledamo kako sastavlja pralinu od bijele čokolade i jagode, tražimo je koji savjet i za nas kućne slastičare, a ona nekoliko puta ponavlja kako je najvažnije od svega dobro temperirati čokoladu.

"Postoje četiri faze izrade pralina, to su punjenje kalupa čokoladom, punjenje filom, zatvaranje kalupa i izbacivanje i baš u svakom koraku najvažnija je dobro temperirana čokolada. Ako tu pogriješite, pralina neće ispasti dobro", govori nam dok se prebacuje na drugu fazu pripreme. Sve radi ručno, strojevi joj samo pomažu održavati čokoladu na željenoj temperaturi, a nakon što krene sa sastavljanjem, ne staje dok svaka pralina ne prođe kroz njezine ruke.

"Jednostavno treba pogoditi temperaturu čokolade, to je 28,5 stupnjeva, ne smije biti pregrijana niti prehladna", dodaje, a zatim nam otkriva još poneku tajnu.

image
Vedran Peteh/Cropix


"Kalupi također trebaju biti odgovarajuće temperature, meni su najbolji plastični, sa silikonskima je malo teže. Važno je pripaziti i na količinu i kvalitetu punjenja, a prije nego ih punimo, čokoladu treba izlupati kako bi ih iz nje izašli mjehurići zraka. Treba paziti i na količinu čokolade u kalupu kako bi lijepo zahrskala kada se u nju zagrize. E, tek kad paziš na sve to, dobiješ praline kakve radimo i mi ovdje", objašnjava nam i dodaje kako se samo neprestanom vježbom i stjecanjem osjećaja u rukama priprema pralina može stvarno usavršiti.

Kaže kako ovaj posao radi već 15 godina i nikada joj nije dosadio te kako najviše voli kreativne procese kada se čokolada koristi za crtanje i kada dobije priliku smišljati personalizirane ili čokoladne poslastice za posebne prilike poput opatijskog Festivala čokolade. Upravo je to jedan od događaja koji u Milenij Choco Svijetu početkom prosinca dočekuju s posebnim uzbuđenjem, a osim što pripremaju čitav niz posebnih slastica, u to im vrijeme u goste dolazi i talijanski umjetnik Antonio Licitra koji od blokova čokolade teških i do pola tone stvara čokoladne skulpture. U njihovoj trgovini tako će vas dočekati čokoladni konj, umanjeni čokoladni prikaz Opatije, orašar i opatijska dama s galebom, a kažu i kako se već vesele ovogodišnjem izdanju za koje pripremaju nešto posebno. Osim skulptura, nedavno su ostvarili suradnju i s lokalnim umjetnikom Vedranom Ružićem koji je za njih izradio slike naslikane čokoladom, a kojima se danas dive brojni posjetitelji njihove male trgovine.

image
Vedran Peteh/Cropix


No, nije šetnja i divljenje čokoladnoj umjetnosti sve što vas ovdje čeka. Kada prilike to dopuštaju, organiziraju se ovdje i degustacije, radionice pripreme slastica, tematska druženja od kojih je najpopularnije ono koje uključuje razbijanje ogromne table čokolade drvenim čekićima, a posjetitelji posebno vole i igru pogađanja okusa pralina jer tada za nagradu dobivaju kilogram čokolade. I sve je to tek mali dio onoga što su zamislili, govore nam Martina i Ivan na kraju. Spremaju velike planove, a kada se situacija jednom vrati u normalu, nadaju se da će veći broj ljudi ponovno moći uživati u njihovim čokoladnim kreacijama i genijalnom iskustvu koje donosi posjet ovoj pravoj maloj čokoladnoj tvornici u samom srcu Opatije.

RECEPT ZA PRALINE OD JAGODE

image
Vedran Peteh/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:02