KUHAJ PAMETNIJE

Vikendom čistimo hladnjak i ostatke sira pretvaramo u namaz, lišće u umak, a banane u slastice

 Marko Miscevic/Cropix
Ostatke povrća iskoristite na pametniji način pa od njih pripremite nova, još slasnija jela

Posljednjih je godina svijest o nepotrebnom stvaranju otpada i recikliranju sve češća tema, a primjenjuje se, kako pri kupovini odjevnih predmeta, tako i u kuhinji. Tako sve više pažnje obraćamo na ostatke od kuhanja koji se mogu iskoristiti na nebrojeno mnogo načina pa od njih stvaramo nova, još slasnija jela. U nastavku vam donosimo nekoliko primjera kako iskoristiti ostatke od, primjerice, lišća mrkve ili cikle, a koji vam možda nikada ne bi pali na pamet.

Masnoća daje bolji okus

Pripremate li jela koja zahtijevaju prženje slanine, nikako nemojte baciti masnoću koju ona ispusti. Spremite je u teglicu pa koristite za, primjerice, pečenje jaja. Vašim će jelima dati dublji i daleko bogatiji okus od ulja ili maslaca.

Tko je za kečap od cikle?

Ako vam je pak ostalo cikle koju nikako ne možete potrošiti u narednih nekoliko dana, dobra ideja bit će priprema kečapa. Priprema se jednostavno i brzo, dovoljno je tek skuhati ili ispeći ciklu, očistiti je i usitniti pa zatim skuhati s drugim dodacima u gusti umak, a koristiti se može na nebrojeno mnogo načina. Između ostalog, kečap od cikle bit će odličan dodatak burgerima i bogatim sendvičima. Osim kečapa, pripremiti možete i bogati namaz od cikle.

NAMAZ OD CIKLE

image
Berislava Picek/Cropix/

Umaci od ostataka

Ostaci od korjenastog povrća poput peršina ili mrkve uz malo truda mogu postati najukusniji pesto. Dodajte im šaku orašastih plodova, kvalitetno maslinovo ulje, sir po želji i dobro ih začinite pa poslužite uz omiljeni oblik tjestenine. Pesto možete pripremiti i od listova rotkvice, rukole i komorača.

PESTO OD LISTOVA MRKVE I DRUGI SAVJETI ZA PRIPREMU LISNATIH OSTATAKA

image
Shutterstock

Pečeno povrće za bogatije tanjure

U slučaju da vam je u hladnjaku ostalo različito povrće kojem se nazire kraj, razmislite o pripremi superbrzog ručka iz pećnice. Oštećeno povrće ubacite u posudu za pečenje, dodajte masnoću po želji i začine pa pecite oko pola sata do 45 minuta, ovisno o vrsti povrća. Za to vrijeme možete skuhati tjesteninu ili rižu i, kada je povrće gotovo, jednostavno sve zajedno dobro pomiješajte i uživajte.

SAVJETI ZA PRIPREMU PEČENOG POVRĆA

image
Robyn Mackenzie

Francuski namaz od ostataka sira

Od ostataka sira pak možete pripremiti namaze koji će oduševiti svakog gosta. Mekani sir pomiješajte s češnjakom, maslacem i malo bijelog vina, po potrebi začinite soli i paprom i poslužite uz kruh ili krekere. Ovakvi namazi posebno su popularni u Francuskoj gdje nose naziv fromage fort.

Zašto obožavamo prezrele banane

Na kraju, ako nas je prošla godina išta naučila onda je to činjenica da se od prezrelih banana priprema najsočniji slatki kruh. No, to nikako nije sve. Prezrele banane možete ubaciti i u zamrzivač pa ih kroz vrijeme koristiti na pripremu smoothieja ili, u kombinaciji s drugim voćem, kikiriki maslacem ili čak čokoladom pretvoriti u omiljeni, a zdrav sladoled.

SLADOLED OD BANANE I KIKIRIKIJA

image
Marko Miscevic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:33