U SVIM KATEGORIJAMA

VINA GODINE: Pet vina koja su obilježila 2016. godinu!

U godini iza nas bilo je iz domaće vinske produkcije zaista puno dobrih vina na raspolaganju.

Kod bijelih i ružičastih vina bila je aktualna 2015. berba koja je bilo jedno od najboljih godišta u posljednjih nekoliko desetljeća. S crnima je situacija bila nešto drukčija jer je raspon dostupnih berbi znatno veći nego u bijelih vina pa su se mogla naći vina iz godišta 2011. do 2015., ali se općenito može reći da im je rasla kvaliteta. Na kraju godine sublimirali smo uspjehe domaćih vina kod nas i u svijetu i izdvojili pet po kategorijama koja su zaslugama i priznanjima zaradila ponijeti laskavu titulu Vina godine našeg magazina.

1. KATEGORIJA - PJENUŠAC TOMAC, AMFORA BRUT NATURE 275 KN (VIVAT)

Izvor fotografije: Vivat Fina vina

Već godinama pjenušci vinarije Tomac slove za vina najviše klase, a Millenium je jedan od rijetkih pjenušaca koji je svojom pristupačnošću podjednako osvojio zahtjevne vinoljupce i one opu- štenije što obično uživaju u Proseccu. S pjenušcem iz amfore Tomci su iskoračili iz poznatog u nepoznato. Prvi su se, koliko je nama poznato odlučili na takvu metodu pri proizvodnji pjenušaca. Ubrzo su im pristigla dva važna međunarodna priznanja. Prvo je činjenica da su slavne vinarije iz Champagne, poput Jacques Selosse i Henri Giroud, po uzoru na njihovo vino također počele raditi Champagnu iz amfore. Drugo: magazin Decanter ovaj je pjenušac iz amfore uvrstio u 75 vina koja su obilježila 2016. godinu.

2. KATEGORIJA - BIJELO VINO ILOČKI PODRUMI, GRAŠEVINA VELIKA BERBA, 299 KN (VINOTEKA ILOČKIH PODRUMA)

Izvor fotografije:

Rijetki su proizvođači suhe gra- ševine koji svoje vino nisu pustili na tržište u prvoj godini nakon berbe. To je jednostavno tradicija koju do sada redovno krši jedino Mihalj iz Kutjeva. Čak se i Enjingi, poznat po odležanim vinima odnedavno odučio za plasiranje mladih jednogodišnjaka. Graševina Velika berba iz Iločkih podruma jedna je od najboljih graševina koju smo imali prilike kušati uopće, a dozrijevala je čak četiri godine. Ne zna se puno o potencijalima graševine za dozrijevanje, ali s ovom puno se toga mijenja jer izvanserijska kvaliteta ovog vina osim u selekciji najboljeg grožđa, zasigurno leži u tipu dozrijevanja kakvo mu je namijenila glavna enologinja Iloč- kih podruma Vera Zima.

3. KATEGORIJA - ROSÉ AHEARNE, ROSINA 2015. 129 KN (ATROX)

Nije bilo lako odabrati nositelja priznanja za rosé godine jer je 2015., godište koje je iznjedrilo 95% roséa na tržištu prošle godine. Međutim, jedno se ipak izdvaja od drugih. Riječ je o Rosini, roséu vinarije Ahearne, u vlasniš- tvu britanske enologinje s povremenom adresom Svete Nedjelje na Hvaru, gdje radi crnjake od plavca malog i rosé od drnekuše. Osim što je riječ o finom vinu s tipičnim odlikama suhog roséa visoke klase napravljenog u maniri dobrog Bandola, Rosina je zaslužila priznanje iz još jednog razloga. Vratila je u život opasno ugroženu sortu drnekuša i našla joj idealnu upotrebu, koja bi mogla, budu li je i drugi slijedili, Hvar učiniti poznatim i po još nečemu osim po plavcu malom.

4. KATEGORIJA - CRNO VINO VERALDA, ISTRIAN 2015. 189 KN (VRUTAK)

Izvor fotografije: Vivat Fina vina

Mnoge su se obrve podigle kad je stigla vijest o priznanju za teran iz vinarije Veralda i to s natjecanja Decanter World Wines Awards. Glasilo je: Istrian je najbolje vino natjecanja u kategoriji ostalih monosortnih crnih vina cijene iznad 15 funti, s titulom Platinum - Best in Show. Duhovi na domaćoj vinskoj sceni uskomešali su se jer je Istrian dobiven sasvim netipičnim načinom za vina od kakvih se očekuju ovakva priznanja. Grožđe je došlo iz vinograda starog ni pet godina, berba je bila strojna, a vino je odležavalo samo četiri mjeseca u rabljenim baricima. Sočno i koncentrirano vino s blagim taninima i puno svježe voćnosti bitno mekši teran od onih na kakve smo navikli, a koji se sucima na Decanterovu natjecanju očito jako sviđao.

5. KATEGORIJA - DESERTNO VINO, BENVENUTI SAN SALVATORE 2011., 210 KN (MIVA)

Ljepotica, koja će se u sljedećih pet do deset godina dodatno razvijati jer se za ovaj tip predikata pet godina smatra adolescencijom. Pravi se od prosušenih bobica San Salvatore, imena istoimenog položaja, s nadmorskom visinom od 400 metara. Grožđe se na slami suši 2-3 mjeseca, mošt macerira pet dana, a fermentacija traje po 6-8 mjeseci, isključivo na vlastitim kvascima, i staje nekontrolirano sama od sebe. Potom vino dozrijeva dvije godine na finom talogu. Vino je vrlo slatko, ali fantastično uravnoteženo i svježe, nimalo zasitno. Impresionirala je i ocjenjivačku komisiju na londonskom IWC-u. Osvojila je zlatnu medalju i regionalni trofej, to jest titulu najboljeg vina Hrvatske u 2016. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 20:01