JESTE LI ČULI ZA KELTIS?

VINA KOJIMA SE RADUJEMO: Uskoro će se i u Hrvatskoj moći kupiti sjajna vina vinarije Keltis koja su apsolutni hit u Brooklynu!

 Dean Dubokovič
Pjenušci slovenske vinarije Keltis nova su akvizicija distributera Label Grand, koja uvozi i prodaje isključivo prirodna vina

Domaćini promocije bili su Tihomir i Snježana Smoljanec, koji su u svojoj boutique mesnici MeatTheKing na zagrebačkom Prisavlju u četvrtak ugostili vinare Marijana i Mihu Kelhara, vlasnika Label Granda Borisa Sarjanovića i dvadesetak ljubitelja prirodnih vina, kojima ovi vinari nisu nepoznati. Naime, njihova vinarija na Bizeljskom, u Donjoj Štajerskoj, posljednjih je godina obavezna destinacija svih koji tragaju za autentičnim prirodnim vinima.

Dean Dubokovič

Obiteljska tradicija Kelharovih seže u 18. stoljeće, vina su se prodavala točena izravno iz bačve sve do 1989. kad je Marijan Kelhar počeo puniti prve butelje. Dvadeset godina kasnije započeli su s ekološkom proizvodnjom, prestrukturirali vinograde u organski uzgoj, te proizveli svoje prvo vino dugom maceracijom, Cuvee Extreme 2009.

Danas Marijan i njegov sin Miha sa svojih pet hektara vinograda pune 20 tisuća butelja godišnje, koje se prodaju diljem svijeta, od Kalifornije do Japana. Sve grožđe je uzgojeno bez kemijskih zaštitnih sredstava, samo uz korištenje prirodnih preparata, a vina se proizvode na prirodan način, isključivo s prirodnim kvascima.

Kelhari su predstavili velik dio svojeg portfolija – od toga jutra napunjenih, mladih i mutnih baznih vina, bijele i crvene kupaže pod nazivom Žan, preko izvrsnih svježih pjenušaca Mario Natur i Mario Roze, zatim maceriranih chardonnaya te stilski različitih sivih pinota iz 2015. i 2018. i Cuveea Extreme, do slatkoga Keltis Tawnyja, njihove inačice porta. Uz krasne komade odležane junetine i crne svinje koje je na roštilju ispred svog dućana pekao Smoljanec točio se i izvrstan merlot odležan u trešnjevoj bačvi, a posebno uzbuđenje i doslovce uzdahe oduševljenja izazvao je jedinstveni narančasti pjenušac Mario Extreme, od vina koje je maceriralo osam mjeseci.

Te večeri na Prisavlju najviše se ipak, čini se, pio Žan, bijeli i crveni. Riječ je o jednostavnim, vrlo zabavnim kupažama, o vinu koje se pije odmah i s veseljem, i koje je pravi hit u brooklynskim restoranima – sve što tamo izvezu odmah se proda – pa je prava sreća da ćemo ga uskoro moći kupiti i u Hrvatskoj. Naime, Sarjanović je zasad uvezao nekoliko kartona pjenušaca, a očekuje se da će ostala Keltis vina doći već u prosincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:35