Veliki uspjeh

Vina Varaždinske županije osvajaju velika priznanja i probijaju put u svijet vrhunskih vina

Promocija Decanter
 Sinisa Sovic/fas
Od 35 poslanih vina čak su 33 dobila priznanja Decanterovih sudaca - 22 medalje i 11 preporuka

Na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards u Londonu jedna vinska podregija o kojoj nismo navikli slušati vijesti o uspjesima u svijetu vina ostvarila je zapažena uspjeh. Riječ je o Varaždinskoj županiji u kojoj su među ostalima dva značajnija vinogorja, varaždinsko i ludbreško. Uz potporu županijskih vlasti vinari su se organizirali i poslali 35 uzoraka na glasovito natjecanje koje inače broji oko 17.000 uzoraka iz cijelog svijeta. Od poslanih 35, priznanja su osvojili za čak 33 vina, od čega su bile 22 medalje i 11 preporuka.

Taj je kraj područje modernih, svježih vina niskih alkohola, a osobito dobro uspijevaju aromatične sorte, kao što su porodica pinota, sauvignon bijeli, porodica muškata, rajnski rizling, manzoni i druge. Vinarije su mahom male, obiteljske, a da bi si olakšali odabir vina, zamolili su da im selekciju napravi sommelierski prvak Siniša Lasan, inače jedan od sudaca na tom ocjenjivanju. Lasan je izjavio da se vodio kriterijem kvalitete prije svega, ali i zastupljenošću domaćih sorti poput graševine, za koje su internacionalni suci više zainteresirani.

image
Decanter srebra
Sinisa Sovic/fas

Među 11 članova te reprezentacije Varaždinske županije najuspješnija je bila Vinarija Kopjar, osvajačica jedne srebrne (graševina) i četiriju brončanih medalja (sauvignon blanc, chardonnay, muškat žuti, rajnski rizling), a najvišu ocjenu dobila je Vinarija Košćak za svoj Sauvignon (srebrna medalja), koji su suci opisali kao "živahan i poletan sauvignon sa svježim zelenim notama i dugim završetkom". Vina iz varaždinskog i ludbreškog vinogorja tako su zasluženo došla pod povećalo vinske javnosti. To zapravo i ne čudi s obzirom na to da Dobra hrana vina tog područja u svojim tekstovima redovito recenzira visokim ocjenama. Obično su u fokusu Kopjar, Mežnarić, Lovrini vinogradi i Kostanjevec, a s obzirom na uspjeh i drugih, danas vam donosimo još tri sjajna vina, redom osvajača medalja, manje poznatih vinara, a koja su nas se u redakciji posebno dojmila.

Košćak, Sauvignon blanc 2019.

Cijena: 45 kn (Atrox)

Kvaliteta: 86/100

Svjetlije zelenkaste boje, intenzivnog mirisa s puno herbalnih aroma poput šparoga i zelene paprike. Okus je ugodno kiselkast, blago gorkast, s mineralnom, slankastom pozadinom, elegantan, ali i solidnog trajanja. Dobrog je balansa između živosti i mineralnosti, ima atraktivan herbalni finiš na retrookusu. Stilski, po tom mineralno herbalnom karakteru vuče na Sancerre.

Uz hranu: savršeni aperitiv, zatim uz rižota sa šparogama i drugu laganiju hranu tog tipa. Najbolje od 2020. do 2022. Alk 11,5%.

image
Koscak Sauvignong 2019

Najman, Rajnski rizling 2018.

Cijena: 30 kn

Kvaliteta: 86/100

Fini rajnski rizling s tipičnom sortnom svježinom. U odnosu na standard ove sorte među zrelijim je i mekšim, podatnijim primjercima, s umjerenim kiselinama. Solidnog je trajanja, s nekom slanom mineralnosti na finišu i prvim naznakama starenja i tercijarnih aroma. Jako lijepo vino.

Uz hranu: smuđ orly, fileti soma na povrću, svinjski medaljoni u bijelom vinu i kremastom umaku.

Najbolje od 2020. do 2021. Alk. 12,3%

image
Najman Rajnski rizling

Šafran, Manzoni 2018.

Cijena: 49 kn

Kvaliteta: 87/100

Od sorte manzoni. Blago slatkasto vino srednjeg tijela, mekanog i sočnog, ali i bogatijeg okusa. Atraktivnog mirisa na breskve i nektarine, odlično doziranih kiselina koje uravnotežuju slador i čine okus sočnim. Jako fino vino osobito primjereno laganoj i aromatičnijoj kuhinji.

Uz hranu: wok s piletinom i slatkokiselim umakom, tjestenine s pikantnim umacima, dim sum.

Najbolje od 2020. do 2021. Alk. 13%.

image
Aftran Manzoni bijeli

Pogledajte specijalno izdanje magazina "55 PRIČA IZ 55 RESTORANA"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:26