SUHO GRLO

VINA VINARIJE JAKOPIĆ: Ova se obitelj vinarstvom u brdašcima okićenom Međimurju, na Železnoj gori, počela baviti 1908. godine!

 Vigor Klaić/Light komunikacije
Iskustvo je zlata vrijedno (dokazalo se i - platine ako se priča o nagradama), ali nije naodmet početi priču s prapradjedom obitelji Jakopić, Filipom, koji se vinarstvom u brdašcima okićenom Međimurju, na Železnoj gori, počeo baviti 1908. godine. Od Filipa je učio Ignac, potom Martin i onaj koji je sve o uzgoju loze i vinarstvu naučio svog sina - današnjeg vlasnika i voditelja vinarije Jakopić, Branimira.

U užoj obitelji još mu pomažu supruga, baka i djed, a Filipu, Martinu i Vinku, trojici sinova, još slijedi odluka koji će nastaviti obiteljsku tradiciju. Osim dojmljivog podruma, obitelj drži i restoran Terbotz koji njeguje tradicijsku hranu od autohtonih namirnica, ali zahvaljujući chefici Silviji Korak - s malim pomakom.

Vigor Klaić/Light komunikacije

O Međimurju, njihovim tradicionalnim jelima i odličnim vinima sve se više čuje, piše i priča, a samozatajni Branimir Jakopić, čija su vina posljednje tri godine osvojila jednu platinastu, zlatnu i dvije srebrne medalje na ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards odlučio ih je predstaviti ljubiteljima dobrih kapljica i to u zagrebačkom novootvorenom hotelu International Business Hotel.

Vigor Klaić/Light komunikacije

Vigor Klaić/Light komunikacije

Vinarija Jakopić predstavila je ponajbolje etikete sorti pušipel, graševina, rajnski rizling, sauvignon, silvanac zeleni i muškat žuti, a okusi i mirisi vina Jakopić bili su upareni s kreativnim menijem chefa Hrvoja Nakića koji sjajno kombinira namirnice i interpretira ih na svoj jedinstven način.

Vigor Klaić/Light komunikacije

Prezentacija je bila još zabavnije, dinamičnija i naravno poučnija zahvaljujući sommelieru Siniši Lasanu koji je umješno riječima uspio prenijeti raskoš etiketa ove vinarije.

Vigor Klaić/Light komunikacije

Kao uvod predstavljen je pjenušac Jakopić Terbotz 2018. i vino Jakopić Mlado Međimurje 2019.
Moderno i lagano vino Pušipel Classic 2018., s aromom zelene jabuke, citrusa i tropskog voća sjajno se sljubilo uz gambero rosso poslužen uz krastavac u rižinu octu s krekerom od tapioke i limetom.

Vigor Klaić/Light komunikacije

Vigor Klaić/Light komunikacije

Naglašena svježina i mineralnost vina Jakopić Sauvignon 2017. dodatno je istaknuta u sljedećem slijedu uz hobotnicu, uz koju je bio poslužen gel od rajčice, ulje od lista peršina i krema sedam puta kuhanog češnjaka.

Vigor Klaić/Light komunikacije

Vigor Klaić/Light komunikacije

Impresioniralo nas je jelo chefa Hrvoja Nakića - teleći rižoto s krekerom od parmezana i listom kapare uz koje je bilo posluženo Jakopić Rose 2017. u kojem su se osjetile arome jagoda, ljubičica i bobičastog voća. Jakopić Rajnski rizling 2016., lagano petrolejsko vino voćnog karaktera nadopunilo je okruglice od bikovih obraza, tekući krumpir i domaći čips.

Vigor Klaić/Light komunikacije

Vigor Klaić/Light komunikacije

Uz desert, redukciju malinova octa, ružičasti papar, grilanu kozju skutu i džem od maline posluženo je medasto, zrelo vino s aromom žutog cvijeća, breskve i marelice - Jakopić Muškat žuti 2017.
Hrabar i znalački izveden spoj okusa dovedeni su do vrhunca, a da je večer opravdala očekivanja, potvrdili su svi sudionici zaokruživši dojmove nečim zaista posebnim - vinskim "slatkišem" Jakopić Graševina, izborna berba prosušenih bobica 2015., vinom koje je na svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards 2017. nagrađeno platinastom medaljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 19:05