PJENUŠAVI SPAČEK

Vinarija Šember napravila svoj prvi pet nat i to od portugisca i žutog plaveca, cijena je sjajna

 Berislava Picek/ Privatna Arhiva
Plešivička vinarska obitelj poznata je po vrlo dobrim pjenušcima, a s Duckom su se pridružili trendu pet nata

Vinarija Šember napravila je svoj prvi pet nat pjenušac. Takav iskorak ne čudi, budući da je trend pet nat pjenušaca zahvatio i hrvatsku vinsku scenu posljednje dvije godine, a Šemberovi se žele etablirati na tržištu među vodećim proizvođačima hrvatskih pjenušaca. Za razliku od "običnih" pjenušaca dobivenih klasičnom metodom, pet nat (petillants naturels) karakterizira postupak dobivanja ancestralnom metodom koja podrazumijeva da se vino na polovici prve fermentacije prebacuje u boce gdje se ista zaustavlja hlađenjem te se na taj način fermentacija dovršava. Budući da vino ne prolazi kroz klasičnu drugu fermentaciju, vrlo je bitno da je grožđe kvalitetno i ekološki prihvatljivo, odnosno da nije tretirano kemijskim supstancijama. Iako sada na tržištu nailazimo na more pet nat proizvoda, mudrije je izabrati onaj koji zadovoljava taj kriterij.

image
Berislava Picek/Cropix

Vinarija Šember svoje grožđe ne tretira konvencionalnim zaštitnim sredstvima nego smanjivanjem prinosa sustavno primjenjujući filozofiju da se vino radi u vinogradu. Koncem tjedna dizajnirali su etiketu i Šemberov pet nat pod nazivom Duck trebao bi se sljedećih dana naći na tržištu. Radi se o kupaži 20% žutog plaveca i 80% portugisca s položaja Burja. Portugizac kao sorta povoljna je za izradu pjenušca baš zbog izraženih kiselina. Žuti plavec kao predstavnik stare autohtone sorte bijelih vina ubačen je kao jamstvo za postizanje dodatne svježine.

image
Privatna Arhiva

"Ovo je prvi put da smo pokušali proizvesti pet nat i planiramo nastaviti s proizvodnjom. Zasad smo napunili oko 1000 boca", ispričao nam je Nikola Šember.

Etiketa je rad poznatog hrvatskog ilustratora i karikaturista Nikole Plečka, poznatijeg pod pseudonimom Nik Titanik. Glavni motiv je legendarni spaček u koji su se zaljubili svi članovi obitelji Šember.

image
Privatna Arhiva

"Prije dvije godine prisustvovali smo Susretu spačeka u Samoboru. Tad smo i nabavili našeg Ducka i od tada se vodi vječna rasprava tko će ga provozati", otkriva nam Nikola Šember. Legendarni Citroënov model 2CV nije slučajna inspiracija - iako je bio bučan i spor čak i za vrijeme kad je prvi put proizveden, 1948., ipak je postao je kultni automobil, simbol otpora snobizmu i svojevrsna maskota supkulture koja odbija juriti kroz život, već uživati u njemu.

Ako tražite savršen trenutak za ispijanje, jedna od dobrih ideja je ohladiti ga u moru dok gledate zalazak sunca. Naravno, odmah, dok je more još dovoljno hladno. Jer pet nat ipak nije vino pogodno za odležavanje pa nemojte dugo čekati na otvaranje boce. Cijena je 75 kuna + PDV, za sada će biti dostupan u MIVA Galerija vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:55