PRVI MAJ

Vinarija Štampar sutra otvara ugostiteljski objekt na spektakularnom Mađerkinom bregu

 David Štampar/
Jedan od najvažnijih međimurskih vinara na dojmljivoj lokaciji kreće u ugostiteljske vode

Vinarija Štampar na vrhu Mađerkinog brega sutra otvara ugostiteljski objekt. Radi se o doista spektakularnoj lokaciji s koje se pruža pogled na Sloveniju, Austriju, Mađarsku, a za lijepa vremena čak i Slovačku. Dolazak je moguć od 1. svibnja nakon podneva. Ovog vikenda za hranu će se pobrinuti chef Marko Palfi, a cijene jela kretat će se oko 50 kuna. Za sada planiraju raditi vikendima, a radnim danom nakon 16 sati. Cijela priča još se uhodava tako da će radnim danom zasada služiti nareske i sireve lokalnih malih proizvođača. Planiraju uvesti i štrukle koje rade u obitelji, a s vremenom će širiti svoju ponudu. Na mjesečnoj razini planiraju organizirati razna gostovanja pa je za pretpostaviti da će Mađerka živnuti.

image
David Štampar s obitelji
David Štampar/

Iako je pogled spektakularan, u njemu je uvijek ljepše uživati uz čašu dobrog vina. David Štampar nam je u telefonskom razgovoru otkrio kako će točiti sva svoja vina na čaše, a bit će moguće i nadopuniti kućne vinske zalihe jer će prodavati i boce. Teško da ćete naći ljepšu lokaciju za proslavu Praznika rada, a udaljeni su tek nešto više od sat vremena od Zagreba.

image
David Štampar
David Štampar/
image
David Štampar/
image
David Štampar/

Vinarija Štampar nije novo ime na hrvatskoj sceni. Njihova povijest seže još na početak 20. stoljeća. Točnije 1913. godine od kada datiraju prvi zapisi pronađeni na zidnoj freski u podrumu, a upućuju na bavljenje vinom. Od onda pa do danas jedino što su zadržali je uzgoj sorata pušipel i graševine, a pristup se značajno modernizirao. Podigli su nove nasade, od kojih je nekolicina i na spomenutom Mađerkinom bregu, krenuli su u proizvodnju crvenih vina te pjenušaca. Njihov pjenušac Urban White extra brut na Decanteru 2020. godine osvojio je zlatnu medalju, a ako planirate put na Mađerku, svakako ga kušajte.

image
Goran Jakus/
image
Ustupljena Fotografija/

Naš stručni suradnik, Saša Špiranec opisao ga je kao: "idealno osvježenje u toplim danima koji dolaze, ali i kao sjajan aperitiv u svakoj prilici. Živahan je i elegantan, ugodno naglašene kiselosti, s puno aroma koštunjičavog voća i citrusa, osvježavajućeg karaktera u ustima, sasvim suh, ali i s nekom privlačnom citrusno voćnom slasti na finišu. Elegantno osvježenje s puno svježe voćnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:18