VELIKI USPJEH

Vinarija Tomac na sajmu Raw Wine u New Yorku, evo zašto je takva međunarodna afirmacija važna

 Ustupljena Fotografija
Sudjelovati ne mogu svi nego se sudjelovanje vinarima potvrđuje nakon neumoljive kontrole dokaznica da doista rade prirodno vino

Na sajmu RAW WINE koji je održan u New Yorku 27. i 28. ožujka, a na kojem se predstavljaju ponajbolji svjetski vinari, predstavila se i plešivička vinarija Tomac.

Sajam promiče organska i biodinamička vina, a sudjelovati mogu tek oni koji prođu neumoljiv birokratski put dokazivanja da doista proizvode vina na potpuno prirodan način.

image
Ustupljena Fotografija

Prvo biodinamičko vino u vinariji Tomac nastalo je prošle godine. Radi se o maceriranom bijelom vinu koje se prvo nalazilo četiri tjedna u amfori, zatim godinu i pol u bačvi, nakon čega su ga punili u bocu. Sugestivnog naziva „Marany” označava prostor za skladištenje vina u amforama zakopanim u tlu, takozvanom vrtu amfora. Posveta je to gruzijskoj filozofiji proizvodnji vina staroj gotovo 8000 godina, a podrazumijeva fermentaciju, skladištenje i odležavanje vina u glinenim posudama zapremine najčešće od 600 do 3500 litara.

image
Ustupljena Fotografija

Naime, biodinamička vina su u potpunosti transparentna, a organizatori RAW WINE sajma uvjereni su kako je upravo to budućnost i kako će u idealnom svijetu biti vidljivi tragovi svake prerade i aditiva u vinu te će korisnik točno znati što mu se nalazi u čaši. Jednom prilikom Tomislav Tomac podijelio je s nama svoja razmišljanja o važnosti etičkog aspekta prelaska na biodinamiku smatrajući ga filozofskim vrhuncem rada u vinogradu.

"Cijeli dan, svaki dan, mi smo u vinogradu. Svakim svojim vinom odajemo poštovanje zemlji na kojoj radimo. Ne zanima nas maskiranje vina, korištenje selekcioniranih kvasaca ili dodavanje aroma na koje trenutno svijet otkida. Zanima nas Plešivica i kako je prikazati u najboljem svjetlu kroz vino što je medij naše obitelji”

Na službenoj stranici Festivala kao i u promotivnim brošurama sajma navedeni su svi aditivi i način prerade. Ova vinska smotra jedna je od najvažnijih, ako ne i najvažnija na svijetu za područje vina. Vinariji Tomac ovo je izuzetna odskočna daska ka novim internacionalnim prilikama budući da u New Yorku izlažu svoja vina uz najuspješnije biodinamčke vinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:30